close search results icon

Τα εγκώμια της Θεοτόκου από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου

Τα εγκώμια της Θεοτόκου από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου

Την τελευταία για εφέτος ιερά Ακολουθία της Παρακλήσεως της Θεοτόκου τέλεσε χθες το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αντιρρίου ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Εκτός από τον Εσπερινό και την Παράκληση εψάλησαν και τα Εγκώμια στην Υπεραγία Θεοτόκο. Στην Ακολουθία συμμετείχε πολύς κόσμος με ιδιαίτερη κατάνυξη.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε σε μια φράση του αγίου Μεθοδίου Ολύμπου, ο οποίος μαρτύρησε αρχές του 4ου αιώνος μ.Χ., στην Παναγία ότι είναι «Λαβίς του καθαρτικού άνθρακος».

Αυτήν την εικόνα έλαβε από τον Προφήτη Ησαία που είδε ένα Σεραφείμ το οποίο κρατούσε έναν αναμμένο άνθρακα που πήρε με λαβίδα από το θυσιαστήριο. Αυτόν τον άνθρακα έβαλε στα χείλη του Προφήτου και του είπε: Αυτό άγγιξε τα χείλη σου και αφαίρεσε τις ανομίες σου και καθάρισε τις αμαρτίες σου (Ησ. στ΄, 6-7).

Αυτή η εικόνα δείχνει το έργο της Παναγίας. Είναι η λαβίδα που μετέφερε την Θεότητα, όπως ψάλλουμε στην Εκκλησία. «Η λαβίς η μυστική η τον άνθρακα Χριστόν συλλαβούσα εν γαστρί συ υπάρχεις Μαριάμ». Αυτό το πυρ μας καθαρίζει από τις αμαρτίες μας και μας φωτίζει. Πρώτα αισθάνεται κανείς την καύση, έπειτα το φως. Ο Χριστός είναι «πυρ καταναλίσκον διά το έτι ελλιπές της καθάρσεως», και φως που «φωτίζει, διά το μέτρον της τελειότητος», κατά τον άγιο Ιωάννη τον Σιναίτη.

Βέβαια, αυτό παραπέμπει και στην θεία Κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Γι’ αυτό και η θεία Κοινωνία είναι προσφορά της Παναγίας• και το Σώμα και το Αίμα του Χριστού καθαρίζει και φωτίζει τον άνθρωπο που προσέρχεται αξίως να κοινωνήσει.

Κατέληξε ότι πρέπει να προετοιμασθούμε για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ώστε με την θεία Κοινωνία να καθαρισθεί και να φωτισθεί η ψυχή μας.

Στην συνέχεια λιτανεύθηκαν πέριξ του Ιερού Ναού οι εικόνες της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Παναγίας Βηματάρισσας συνοδευόμενες από την Φιλαρμονική του Αντιρρίου «Απόλλων».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Εφημέριο του Ναού Αρχ. π. Πρόδρομο Ασημακόπουλο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τον «Σύνδεσμο αγάπης» του Ναού, τους ιεροψάλτες, την φιλαρμονική, τους Άρχοντες και ευχήθηκε να εορτάσουμε με υγεία την εορτή της Παναγίας.

Παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Αντιρρίου, Χαράλαμπος Καραδήμας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος, Γεώργιος Παπαδόπουλος και πολλοί πιστοί.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ