close search results icon

Τα είπε όλα ο Πρόεδρος του ΣΕΑΣ Πέλλας Ν. Μηνάς στον Αλ. Τσίπρα

Άλλη μία δυναμική παρουσία. 

Όλα, μα όλα όσα έπρεπε να αναφερθούν, επιβαλλόταν πια να αναφερθούν για την Πέλλα, την παραγωγή, τους συνεταιρισμούς, τη δυναμική αλλά και τη φωνή απόγνωσης που εκπέμπει στα αγροτοσυνεταιριστικά, τα κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΕΑΣ Ν. Πέλλας Νίκος Μηνάς, όπως μπορείτε να δείτε και σε σχετικό βίντεο του pellanews.gr σε άλλη ανάρτηση μας. 

Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΣ απέστειλε στο pellanews.gr ολόκληρη την εισήγηση του προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γαλατάδων.

Μάλιστα, τον διατηρούμε "άθικτο" σε βαθμό επεξεργασίας, καθώς οι επισημάνσεις, οι τονισμοί και το ύφος του Προέδρου του ΣΕΑΣ είναι (υπέρ του δέοντος θα έλεγε κάποιος) χαρακτηριστικά. 

Να σημειώσουμε οτι κατάφερε και έκανε μίνι σύσκεψη ελάχιστα λεπτά πριν την έλευση Τσίπρα στους Γαλατάδες, για να επεναδιατυπωθεί η ατζέντα που θα τεθεί, αλλά και να συνδιοργανώσει μαζί με τον Συνεταιρισμό Γαλατάδων, ενεργότατο μέλος του ΣΕΑΣ και έναν εκ των δυναμικότερων Συνεταιρισμών της Πέλλας με Πρόεδρος του τον Ηλία Αργυρίου, μια άψογη εκδήλωση, με τη συμμετοχή του πρώην Πρωθυπουργού. 

Ο κ. Μηνάς ανέφερε αναλυτικά τα εξής:

«Καλησπέρα σας κύριε πρόεδρε,

Σας καλωσορίζω κι εγώ με την σειρά μου στην Πέλλα στην γη της επαγγελίας. Η Πέλλα καλλιεργεί 400.000 στρέμματα δενδρώδεις καλλιέργειας με έναν κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 600.000.000 ευρώ , με 107 συναφή επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή. Τα μεγέθη αυτά αποδεικνύουν την δυναμική της Πέλλας. Μιας Πέλλας που δεν στηρίχτηκε ποτέ στις επιδοτήσεις.

Ονομάζομαι Μηνάς Νικόλαος, είμαι πρόεδρος του ΑΣ Καλυβίων, πρόεδρος του ΣΕΑΣ Ν ΠΕΛΛΑΣ και εκλεγμένο μέλος της διοίκησης του ΕΘΕΑΣ.

Κύριε πρόεδρε,

οι συνεταιρισμοί της Πέλλας πραγματικά είναι χαρούμενοι και περήφανοι και ο λόγος είναι ένας. Ο ΣΕΑΣ έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην Ελλάδα όσον αφορά τον συνεταιριστικό χώρο. Ήταν ο οδηγός για να διαμορφωθεί ένα τριτοβάθμιο όργανο στην χώρα ισχυρό.

Στην Πέλλα, με την δικιά σας πρωθυπουργία τότε, το 2015, μαζί με τον δάσκαλο μας και οδηγό μας τον Χρήστο τον Γιαννακάκη, δημιουργήσαμε τον ΣΕΑΣ που μαζί με τους βουλευτές, τους δημάρχους, όλους τους φορείς υλοποιήσαμε πολλά πράγματα και πραγματικά τους αξίζουν συγχαρητήρια…. Αυτό που θέλω να τονίσω ιδιαίτερα και να ευχαριστήσω μέσ’ από την καρδιά μου είναι τους προέδρους του ΕΛΓΑ από το 2015 μέχρι σήμερα. Πραγματικά έκαναν πολύ μεγάλο έργο! Και φυσικά με την συμπαράσταση του Υπουργείου .

Κύριε πρόεδρε, το 2022 εξελίχθηκε στην χειρότερη χρονιά των τελευταίων ετών!!!

Μια χρόνια πολύ σύνθετη με πολλά προβλήματα που έχει επιφέρει τα εξής δυσάρεστα αποτελέσματα:

1)απότομη μείωση των τιμών των νωπών προϊόντων.

2) μείωση της ζήτησης των προϊόντων

3) και φυσικά την έντονη καθίζηση των εξαγωγών.

Εύκολα, αντιλαμβάνεται κανείς πως αυτή η σύνθετη χρονιά είναι ταφόπλακα για το μέλλον μας. Εάν δεν ενισχυθούμε οικονομικά για την τεράστια απώλεια εισοδήματος , δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε….

Κύριε πρόεδρε,

Πρέπει να κοιτάξουμε στα μάτια τα φυσικά μας πρόσωπα και να τους πούμε σας ευχαριστούμε που παράγετε με αυτές τις συνθήκες.

Τα ανωτέρω στοιχεία εμείς ως συλλογικά ενεργούντα νομικά πρόσωπα, τα γνωστοποιήσαμε σε όλους τους υπεύθυνους φορείς, καθώς και στο Υπουργείο. Λάβαμε διαβεβαιώσεις για την χορήγηση αποζημιώσεων.

Θα θέλαμε ως εκ τούτου να σας ενημερώσουμε και εσάς για την μεγάλη προσοχή που πρέπει να δείξουμε (το τονίζω πάλι) σε αυτήν την σύνθετη χρονιά για να μην γίνουν λάθη. Απώλεια εισοδήματος δεν είχαμε μόνο από τις βροχοπτώσεις , αλλά και από άλλα αίτια όπως ο πόλεμος της Ουκρανίας, η έλλειψη εργατών γης , η έντονη μεταβολή των θερμοκρασιών που επηρέασαν τα προϊόντα, οι μεγάλες αυξήσεις σε πετρέλαιο, φάρμακα, λιπάσματα και δυστυχώς τυχόν διαχωρισμός της δήλωσης ΟΣΔΕ σε ποικιλίες θα είναι κατεξοχήν λανθασμένος, καθώς όλα τα πυρηνόκαρπα επηρεάστηκαν εξίσου από τα ανωτέρω αίτια. Όλα αυτά μαζί έχουν οδηγήσει σε τεράστια απώλεια εισοδήματος των φυσικών προσώπων.

Ο ΣΕΑΣ μετά από τόσα χρόνια είναι σε θέση σήμερα να παρέχει συμβουλές, να κάνει προτάσεις τεκμηριωμένες, για να μην γίνονται λάθη.

Ναι, σήμερα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ όπως π.χ. την κλιματική αλλαγή. Χρειαζόμαστε όμως εργαλεία. Νομοθετικά εργαλεία. Αυτά τα εργαλεία πρέπει να μας τα προσφέρεται εσείς.

Παραλάβαμε μια μεγάλη κληρονομιά από τούς πατεράδες μας, ξέρουμε πολύ καλά να καλλιεργούμε την δενδροκαλλιέργεια. Δυστυχώς όμως, δεν την αναπτύξαμε όπως θα έπρεπε! Παραμείναμε ακόμα στις μεθόδους του 1970!

Αυτό που θα συναντήσουμε στο άμεσο μέλλον και δεν ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε, είναι η διάθεση των προϊόντων. Εδώ θα χρειαστούμε την στήριξη του Υπουργείου μας και της ΕΘΕΑΣ.

Κύριοι,

Απευθύνομαι σε όλους, και στον πρόεδρο και ίσως στον μελλοντικό πρωθυπουργό, δυστυχώς αν δεν αλλάξουμε θα βουλιάξουμε!!!!

Κύριε πρόεδρε,

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ

ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ

ΔΙΚΑΙΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΒΑΣΕΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΟΣΔΕ.

ΝΑΙ, να χτυπήσετε το χέρι στο τραπέζι της βουλής και να σταθείτε στο πλευρό της δενδροκαλλιέργειας γιατί είναι ο μόνος κλάδος στον αγροτικό χώρο που έπαθε τεράστια καταστροφή.

Ένα δεύτερο κύριε πρόεδρε, που θέλω να τονίσω είναι το εξής, μου είναι αδιανόητο σήμερα τα φυσικά μας πρόσωπα να πληρώνουν ΑΡΔΕΥΣΗ, όταν μπορούν και οι ίδιοι να παράγουν ενέργεια. Εάν δεν μπορούν να το αναλάβουν οι δήμοι τότε ας το αναλάβουμε εμείς οι συνεταιρισμοί, αρκεί να υπάρχει ελεύθερο ηλεκτρικό δίκτυο, που στην Πέλλα είναι όλα κορεσμένα.

Κύριε πρόεδρε,

Έχω διαβεβαιώσεις από έναν στενό σας συνεργάτη πως ξέρετε πάρα πολύ καλά τι εννοώ σε αυτό το θέμα.

Κλείνοντας, δεν θέλω να με παρεξηγήσετε γι αυτό που θα πω , πρέπει όμως να το πω:

ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΤΟΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΩΠΑ ΝΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΜΑΣΤΑΝ».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ