close search results icon

Τα εύσημα Μερτς για την ελληνική οικονομία και ο στόχος των μεταρρυθμίσεων

Τα εύσημα Μερτς για την ελληνική οικονομία και ο στόχος των μεταρρυθμίσεων

Κείμενο: Γεωργία Αθ. Σκιτζή

H βράβευση του πρωθυπουργού για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το Economic Council Germany εν μέσω χειροκροτημάτων και ενώπιον του νέου καγκελάριου της Γερμανίας αποτέλεσε τη σφραγίδα της νέας αρχής των ελληνογερμανικών σχέσεων, οι οποίες περνούν σε νέα εποχή μετά από μια μακρά περίοδο έντονων δοκιμασιών λόγω της σκληρής λιτότητας που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Φρίντριχ Μερτς σε θερμό κλίμα και με ισχυρά μηνύματα για την οικονομία, τη μετανάστευση, την ευρωπαϊκή άμυνα και την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε σε αδρές γραμμές το πρόγραμμα που υλοποιεί η κυβέρνηση και πετυχαίνει την πρόοδο της οικονομίας, λέγοντας: «κάναμε τις μεταρρυθμίσεις εθνική προτεραιότητα. Τρέξαμε ένα γενναίο πρόγραμμα που ενστερνίστηκε ο ελληνικός λαός».

Ο καγκελάριος της Γερμανίας έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για εντυπωσιακά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, εκφράζοντας «τον τεράστιο σεβασμό» του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η οικονομία έχει δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξηγώντας ότι η συνετή πολιτική που ακολουθεί αποτυπώνεται στα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, τη συρρίκνωση του δημόσιου χρέους αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που διαμορφώνει δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω στήριξη των πολιτών. «Να είστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα πετύχει πλήρως τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει, θα εξακολουθεί να μειώνει το χρέος της» σημείωσε και πρόσθεσε ότι προσωπική του δέσμευση είναι ότι : «η χώρα μου δεν θα περάσει ποτέ ξανά από μια αντίστοιχη κρίση από αυτή που μας γονάτισε το 2015».

«Όχι στα ιδεολογικά αναχώματα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μάχη κατά του λαϊκισμού, σημειώνοντας ότι οι δημαγωγοί λαϊκιστές μιλούν για μαγικές λύσεις αλλά στο τέλος δεν προσφέρουν τίποτα. «Να μην εφησυχάζουμε» είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να βρίσκουμε σωστές λύσεις και όχι να μένουμε περιχαρακωμένοι σε ιδεολογικά χαρακώματα».

Ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα σημειώνοντας ότι η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη, διπλωματικά, οικονομικά, στρατιωτικά, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για την άμυνά της, συνδράμοντας όμως και στην κάλυψη των αμυντικών αναγκών των κρατών μελών και με ανάλογη χρηματοδότηση.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, αλλά έχουμε την ευθύνη να επιλέξουμε προσεκτικά τους συνομιλητές μας στο πεδίο αυτό» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έστειλε έμμεσο μήνυμα για τη συμμετοχή της Άγκυρας λέγοντας : «θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, διαφορετικά θα τίθενται σε κίνδυνο συμφέροντα ασφάλειας των επιμέρους κρατών μελών, όσο τελικά, όμως, και η αυτονομία και η ίδια η αξιοπιστία της Ευρώπης».

Τι απάντησε για τα Eurofighter

Ερωτηθείς για τα Eurofighter εξήγησε ότι υπάρχει μια κατανόηση (από τη γερμανική πλευρά) ως προς την ανάγκη τέτοιου είδους πωλήσεις, αλλά και ενδεχόμενες μελλοντικές αμυντικές συνεργασίες να πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Εξηγώντας ότι οι προϋποθέσεις αυτές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι τρίτες χώρες οι οποίες θέλουν με κάποιον τρόπο να συνδεθούν αμυντικά με την Ευρώπη, θα πρέπει να δείχνουν μια υψηλή συμμόρφωση ως προς την κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας ή να υπογράψουν και μία συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως κεντρικό μήνυμα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν την αλλαγή σελίδας και τόνιζαν ότι το ελληνικό παράδειγμα αποτελεί ένα αφήγημα επίκαιρο για την ΕΕ, καθώς η Ελλάδα, με μία κυβέρνηση που κινείται στον χώρο του ευρύτερου κέντρου, φέρνει απτά αποτελέσματα για τους πολίτες και κατορθώνει να επικρατήσει σε εκλογικές αναμετρήσεις.

newsbeast.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ