close search results icon

Τα Γιαννιτσά υποδέχτηκαν την Κάρα του Αγίου Νικολάου Πλανά

Τα Γιαννιτσά υποδέχτηκαν την Κάρα του Αγίου Νικολάου Πλανά

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και λαμπρότητα η πόλη των Γιαννιτσών και ο πανηγυρίζων Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου και Νικολάου (Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας) υποδέχθηκαν την αγία κάρα του οσίου πατρός ημών Νικολάου του Πλανά.

Η Τιμία Κάρα μεταφέρθηκε με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου κατόπιν αιτήματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ συνοδευόμενη από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού Βουλιαγμένης Αρχιμ. Σεβαστιανό Σωμαράκη και τον Αρχιμ. Γεώργιο Μαγκιρίδη, εκλεκτό συνεργάτη της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν.

Η υποδοχή της τιμίας κάρας πραγματοποιήθηκε στα προπύλαια του ιερού Ναού από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης Αρχιμ. Εφραίμ Ανθίμου, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως.

Ακολούθησε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του αγίου Νικολάου.

Στη ομιλία του π. Εφραίμ μίλησε για τους δύο αγίους που φέρουν το όνομα Νικόλαος. Τον εορτάζοντα άγιο Νικόλαο επίσκοπο Μύρων της Λυκίας αλλά και τον άγιο του 20ου αιώνος, τον άγιο Νικόλαο Πλανά, με αφορμή την ευλογημένη συγκυρία της παρουσίας της τιμίας κάρας του.

Ευχαρίστησε επίσης εκ μέρους του κλήρου και του λαού τον Μακαριώτατο για την άδεια και ευλογία όπως και τους δύο κληρικούς που συνόδευσαν το ιερό λείψανο για τον κόπο τους αλλά και παράλληλα για την χαρά που προκάλεσε η έλευσή του σε όλη την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης.

Την ημέρα της εορτής του Αγίου Νικολάου (6/12) στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Σεβαστιανός Σωμαράκης, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού και Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο π. Σεβαστιανός αναφέρθηκε αρχικά στα κοινά χαρακτηριστικά των δύο αγίων.

Στην αγιότητα, που αποκατέστησε μέσα τους την εικόνα του Θεού με τον προσωπικό αγώνα τους και την χάρη του Θεού. Στην αρετή της ελεημοσύνης, που και οι δύο διέθεταν.

Στις δυσκολίες που και οι δύο αντιμετώπισαν. Και κατέληξε με την προτροπή να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των δύο αυτών ομοτρόπων αγίων.

Προ της απολύσεως ομίλησε με συντομία ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος ευχήθηκε ο προστάτης και έφορος της ενορίας άγιος Νικόλαος καθώς και ο άγιος Νικόλαος ο Πλανάς να προστατεύουν άπαντες και προέτρεψε η τιμή στους Αγίους να γίνει αφορμή περισκέψεως και προσευχής.

Στις εορταστικές ακολουθίες παρέστησαν ο Δήμαρχος Πέλλας, κ. Γ. Στάμκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ιερός Ναός των αγίων Γεωργίου και Νικολάου Γιαννιτσών έγινε δισυπόστατος με την προτροπή του Μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης κυρού Διονυσίου, ο οποίος υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό από το 1912 και στο ιστορικό θωρηκτό Αβέρωφ.

Ο ηρωικός ιεράρχης εγκαινίασε την δεύτερη Αγία Τράπεζα εντός του Ιερού Βήματος στο όνομα του προστάτου των ναυτικών, του Αγίου Νικολάου.

Επίσης, στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας λειτουργεί επί πολλά έτη ιερό παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον άγιο Νικόλαο Πλανά.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ