close search results icon

Τα “κατεχόμενα” του δημοσίου στα Στρατόπεδα Φιλιππάκου και Καψάλη

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τους δημότες που αντιμετωπίζουν ένα "κοστοβόρο" αγκάθι χωρίς ουσιαστικά κανέναν λόγο...

Τα “κατεχόμενα” του δημοσίου στα Στρατόπεδα Φιλιππάκου και Καψάλη

του Παύλου Νεκτάριου Παπαδόπουλου

Πέραν της ανθρώπινης πλευράς και της έναρξης της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πέλλας σχετικά με την βοήθεια προς Τουρκία και Συρία μετά τους απόλυτα καταστροφικούς σεισμούς και τα όσα έπαθαν οι διασωθέντες σεισμοπαθείς γείτονες, υπήρξαν δύο ζητήματα που έγινε ενημέρωση και καταρχήν συζήτηση, θέματα που είναι δεδομένο πλέον πως το ένα εξ αυτών θα φέρει νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εκτάκτως, ενώ το έτερο θα συζητηθεί στην επόμενη προγραμματισμένη τακτική συνεδρίαση.

Το θέμα που εξ αρχής συζητήθηκε και θα απαιτηθεί έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για ενημέρωση των ενδιαφερόμενων δημοτών, είναι αυτό που πρόσφατα αποτέλεσε θέμα συζήτησης στον Δήμο Έδεσσας και αφορά τα «κατεχόμενα του δημοσίου».

Τέτοια ζητήματα υπάρχουν με δημότες ιδιοκτήτες κυρίως στην πέριξ περιοχή από το στρατόπεδο Φιλιππάκου, ενώ περιπτώσεις υπάρχουν και στην περιοχή που βρίσκεται το παλαιό στρατόπεδο Καψάλη.

Το ζήτημα έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος Στάθης Καστερίδης, αναφέροντας πως «πρέπει να γίνει συμβούλιο προς ενημέρωση όσων ιδιοκτητών έχουν τέτοια ζητήματα».

Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Δήμου Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος «πριν από λίγες μέρες, σε μια συζήτηση που έγινε με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών συζητήσαμε για το σχέδιο νόμου που αφορά το γνωστό θέμα των οικοπέδων στα οποία έχουν εγκατασταθεί συνδημότες μας από τη δεκαετία του ’40, όχι αυθαίρετα, αλλά γιατί εκεί τους έχει υπεδείχθη να εγκατασταθούν και μιλάμε για την εποχή που ακόμη έρχονταν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Επειδή τα στρατόπεδα υφίστανται από την εποχή μετά την απελευθέρωση, ο φράχτης που είναι κατασκευασμένος σ’ αυτά είναι από την εποχή εκείνη, ίσως και πιο πριν, βρέθηκαν οι κατοικίες σε οικόπεδο του στρατού. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα που θέλουμε να λυθεί διότι οι συνδημότες μας, οι οποίοι έχουν ξανακατασκευάσει τα αρχικά σπίτια γιατί λογικά δεν κάλυπταν τα παλιά σπίτια τις σύγχρονες ανάγκες και με οικονομική άδεια, την οποία έβγαζε κάποιος με απλή υπεύθυνη δήλωση, τα τελευταία χρόνια πολλοί πληρώνουν και πρόστιμο διατήρησης, το οποίο φτάνει τα 500 ευρώ».

Ο Δήμαρχος πρόσθεσε ότι «το σχέδιο νόμου, για όσους το διάβασαν στη διαβούλευση, είναι συγκεκριμένο, με κάποιες λεπτομέρειες. Ο νόμος είναι οριζόντιος και αφορά όλη την Ελλάδα, δεν αναφέρεται σε κάθε ιδιαίτερη περίπτωση που αφορά κάθε περιοχή. Επειδή η διαβούλευση τελείωσε, αλλά υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας, εδέχθη ο γραμματέας τις υποδείξεις που κάναμε και σύντομα θα ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες ενδιαφερόμενοι στις δύο αυτές περιοχές».

Έτσι, αναμένεται η έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει, για να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες αλλά κυρίως για να ενημερώσουν κι αυτοί τι αντιμετωπίζουν τόσα χρόνια, ένα ζήτημα που κατ’ ομολογίαν αποτελεί βραχνά και συνεχές κόστος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ