close search results icon

Τα περιπατητικά μονοπάτια του Σέιχ Σου έχουν μετατραπεί σε απέραντες πίστες Motocross

Τα περιπατητικά μονοπάτια του Σέιχ Σου έχουν  μετατραπεί σε απέραντες πίστες Motocross

Γραπτή ερώτηση υπέβαλε η Οικολογία Πράσινη Λύση στην διοίκηση και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με την ανεξέλεγκτη και παράνομη κίνηση μοτοσικλετών εκτός δρόμου σε πεζοπορικά μονοπάτια στο Σέιχ Σου.

Η παράταξη έχει γίνει δέκτης πολλών καταγγελιών και διαμαρτυριών, τόσο από μεμονωμένους πολίτες όσο και από τους τρεις ορειβατικούς συλλόγους της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με αυτές, μονοπάτια του περιαστικού δάσους Σέιχ Σου χρησιμοποιούνται ως πίστες motocross, προκαλώντας ενοχλητικό θόρυβο και σοβαρή διάβρωση του εδάφους. Παράλληλα ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος, καθώς τα μονοπάτια είναι στενά, σε αυτά πεζοπορούν συχνά γονείς με παιδιά, και οι μοτοσικλετιστές αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και ενεργούν επικίνδυνους ελιγμούς. Μάλιστα σε ένα πρόσφατο περιστατικό κινδύνεψαν παιδιά και αθλητές όταν μηχανές enduro αδιαφορώντας για την παρουσία τους στο μονοπάτι, μπήκαν αντίθετα στην πορεία τους. Παρόμοιες καταγγελίες γίνονται για όλα σχεδόν τα δάση που βρίσκονται κοντά στη Θεσσαλονίκη, πολλά από τα οποία έχουν κριθεί αναδασωτέα ή ως προστατευόμενες περιοχές και εντός των οποίων απαγορεύεται από το νόμο η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων.

Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, παρ' ότι το Δασαρχείο έχει τοποθετήσει σχετικές απαγορευτικές πινακίδες. Οι μηχανές enduro / motocross με τα τρακτερωτά λάστιχα τους καταστρέφουν τα μονοπάτια για τους πεζούς, αρκετά από τα οποία έχουν κατασκευαστεί με ειδικές δημόσιες και ευρωπαϊκές δαπάνες.

Η Οικολογία Πράσινη - Λύση ζητάει από την διοίκηση και τις υπηρεσίες της ΠΚΜ γραπτή ενημέρωση για το αν είναι σε γνώση τους το γεγονός, και στο αν μπορεί η ΠΚΜ να συνεισφέρει στην επιβολή των νόμιμων διαδικασιών με στόχο την ασφάλεια των επισκεπτών του περιαστικού δάσους. Επιπρόσθετα διερευνάται αν υπάρχει πρόθεση της Περιφέρειας για την δημιουργία ειδικού χώρου με πίστες motocross. Τέλος ζητάται από τη Διοίκηση της ΠΚΜ να οργανώσει ειδική συνεδρίαση για την προστασία των δασών, ενόψει μάλιστα της θερμής περιόδου και των κινδύνων πυρκαγιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ