close search results icon

Τα τρία "αγκάθια" των αγροτών

Πολλά είναι τα προβλήματα των αγροτών που φτάνουν τις τελευταίες ώρες στο pellanews.gr και τα οποία αφορούν τόσο τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ΕΛΓΑ αλλά και τα σχέδια βελτίωσης.

Τα  τρία "αγκάθια" των αγροτών



Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι αγρότες της Πέλλας και όχι μόνο είναι αντιμέτωποι με τρία αγκάθια που κάνουν την ζωή τους πιο δύσκολη και στα οποία η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να βρουν λύσεις.


ΟΠΕΚΕΠΕ


Συγκεκριμένα μετά τις πληρωμές που έκανε την Παρασκευή ο ΟΠΕΚΕΠΕ – μόνο στους λογαριασμούς της Πειραιώς, οι υπόλοιποι θα πληρωθούν μετά τα Χριστούγεννα – οι αγρότες είδαν τις ενισχύσεις να είναι “πετσοκομμένες” και σε καμιά περίπτωση δεν είναι ίδιες με αυτές της περσινής χρονιάς. Μάλιστα πολλοί αγρότες της Πέλλας διαμαρτύρονται δημόσια και στα social media.


Οι αγρότες υποστηρίζουν πως οι περικοπές είναι αδικαιολόγητες, καθώς δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση της αγροτικής παραγωγή και τα χρήματα που πιστώθηκαν φέρνονται να είναι αρκετά μειωμένα σε σχέση με την ίδια πληρωμή του 2022.


Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και Deminimis


Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για πληρωμές από τον ΕΛΓΑ στις αποζημιώσεις τόσο των κερασιών όσο και των ροδάκινων μέχρι τέλος του έτους, ο οργανισμός δεν έχει προβεί μέχρι τώρα σε καμία πληρωμή με τους αγρότες που είχαν μόνο αυτές τις καλλιέργειες να βρίσκονται σε απόγνωση, διότι αφενός έκαναν τα έξοδα καλλιέργειας αφετέρου όμως δεν μπόρεσαν να μαζέψουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους λόγω των καταστροφών ( βροχοπτώσεις κτλ).


Την ίδια ώρα πολλοί είναι οι μικροί κερασοπαργωγοί της Πέλλας που δεν θα μπορέσουν να χαρούν τις γιορτές καθώς θα τις περάσουν με άδειες τσέπες εξαιτίας και του γεγονότος πως το κεράσι είναι η μόνη καλλιέργεια που έμεινε εκτός deminimis αλλά και εξαιτίας των καταστροφών του περασμένου καλοκαιριού.


Στα ύψη οι βάσεις για τα σχέδια βελτίωσης


Ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες τα αποτελέσματα για τα σχέδια βελτίωσης που είχαν καταθέσει οι αγρότες.

Συγκεκριµένα στην Κεντρική Μακεδονία η λίστα περιέχει 424 δικαιούχους µε αιτήσεις για δηµόσια δαπάνη 28.762.289,99 ευρώ, 811 επιλαχόντες και 35 απορριπτόµενους. Η διαδικασία των ενστάσεων θα διαρκέσει έως και τις 2 Φεβρουαρίου 2024. Η βάση ένταξης διαμορφώθηκε στο 75,45, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, το οποίο αφήνει εκτός σχεδίων πολλούς αγρότες οι οποίοι δεν μπορέσουν να ανανεώσουν τον εξοπλισμό και τον στόλο τους με συνέπεια να δυσκολεύει η παραγωγική διαδικασία.


Σίγουρα οι λύσεις βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση και την προστασία των “αδύναμων” αγροτών, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στα “αγκάθια” του αγροτικού τομέα καθώς είναι γνωστό πως υπάρχουν αγρότες δυο ταχυτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ