close search results icon

Τα τρομερά ρεκόρ των ''μπέμπηδων''του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου!

Τα τρομερά ρεκόρ των ''μπέμπηδων''του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου!

Από το ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν περάσει σπουδαία ταλέντα, κάποια εκ των οποίων δικαίωσαν τις αρχικές προσδοκίες, ενώ πολλά είτε δεν είχαν την αναμενόμενη εξέλιξη, είτε χάθηκαν απο το προσκήνιο.Αμέτρητοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την πορεία ενός ποδοσφαιριστή ιδίως σε εφηβική ηλικία και να απογειώσουν μια καριέρα πολύ νωρίς. Αλλά και να καταστρέψουν μια καριέρα πολλά υποσχόμενη…

Σε ορισμένες περιπτώσεις νεαροί ποδοσφαιριστές σημείωσαν ρεκόρ που παραμένουν ακατάρριπτα έως και σήμερα, χωρίς όμως στη συνέχεια να επαναλάβουν αναλογες επιδόσεις στην καριέρα τους ή να διακριθούν στο υψηλότερο επίπεδο της Α' Εθνικής. Μάλιστα κάποια ρεκόρ από τους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές σημειώθηκαν σε αρκετά νεαρήηλικία και ενδεχομένως να έχουν υπάρξει ελάχιστα αντίστοιχα στην ιστορία του ποδοσφαίρου γενικοτερα.Πάμε να δούμε 7 παίκτες, που στα πρώτα ποδοσφαιρικά τους βήματα σε γήπεδα είτε ερασιτεχνικών είτε επαγγελματικών κατηγοριών αγωνιζομενοι δίπλα σε άλλα ιστορικά ονόματα της εποχής, είχαν δείξει πως θα γράψουν ποδοσφαιρική ιστορία, αλλά η καριέρα τους τελικά δεν εκτοξεύτηκε ποτέ.

             Γιάννης Γιαννακόπουλος  (ο νεότερος που έπαιξε σε στην Α' Εθνική, ηλικία 15 ετών)

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στην Α' Εθνική σε τοσο νεαρή ηλικία και διατήρησε το ρεκόρ επί 17 χρονια. Ο Γιάννης Χέλμης ήταν ο προπονητής του Πανιωνίου τη σεζόν 1959-60 έχονταςαρκετές απουσίες λογω τραυματισμών, έριξε στα βαθιά τον Γιαννακόπουλο, δέκα μέρες πριν κλείσει τα 15 του χρόνια σε ηλικία: 14 ετών, 11 μηνών και 21 ημερών. Αγωνίστηκε δίπλα στα αστερια της ομαδας, τον Στάθη Μαυρίδη, τον Τάκη Παπουλίδη, τον Γιώργο Γιαννακόπουλο, τον Στάθη Χάιτα, και τον Θανάση Σαραβάκο, στο 1-0 του Πανιωνίου επι της Προοδευτικής στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης (26/06/1960), τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος της περιόδου. Στις 19/03/1961 ο επιθετικός του Πανιωνίου έγινε και ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της Α' Εθνικής σε ηλικία 15 ετών, 8 μηνών και 13 ημερών στον αγώνα Πανιώνιος – Ατρόμητος Πειραιά 2-0 πετυχαίνοντας το δεύτερο γκολ της ομάδας του (με προπονητή πλέον τον Γιαννη Σκορδίλη) απέναντι στους Πειραιώτες που αγωνιζόταν τότε ο Νίκος Αλέφαντος! Και τα δύο  επιτεύγματα του ξεπεράστηκαν από τον Κώστα Τσαμπά της Παναχαϊκής κατά τη διάρκεια της απεργίας των ποδοσφαιριστών τη σεζον 1977-78. Ωστόσο το  1962 και ενώ είχε αρχίσει ήδη να παίζει βασικός ένας σοβαρότατος τραυματισμός τον αφησε εκτός αγωνιστικών χώρων για αρκετό διάστημα και ο Πανιώνιος τoν αποδέσμευσε μόλις στα 18 του. Στα επόμενα χρονια ο νεαρότερος παίκτης και σκορερ της Α' Εθνικης που είχε ξεκινήσει την καριερα του από τον Εθνικό Κουκακίου πριν μεταπηδήσει στον Πανιώνιο, βρέθηκε να παιζει στην Γ’ Εθνική και την ΕΠΣ Αθηνών με τον Φοινικα Καλλιθεας (από όπου ξεκίνησε ο συμπαικτης του στον Πανιώνιο, Στάθης Μαυρίδης) και την ΑΕΚ Φαληρου με προπονητή τον παλιό διεθνή τερματοφύλακα Κώστα Βαλλιάνο.Αποχώρησε νωρίς από την ενεργό δράση στα 24 του, ενώ απεβίωσε χτυπημενος από την ''επάρατη νόσο'' το 2009. Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος ήταν ο μικρότερος αδελφός του Γιώργου, που έκανε μεγάλη καριέρα στην Α’ Εθνική, με τoν Πανιώνιο, τον Παναθηναϊκό και το  Αιγάλεω.

             Ντίνος Ποντίκας (ο νεότερος που σημείωσε χατ-τρικ σε ντεμπούτο, ηλικία 14 ετών)

Ο Ντίνος Ποντίκας κατέχει ένα εξωπραγματικό ρεκόρ που ακόμη και καταξιωμένοι άσσοι του ευρωπαϊκούποδοσφαιρου θα ήθελαν να έχουν να επιδείξουν στις ατομικές τους διακρίσεις: ενα χατ-τρικ στο ντεμπούτο τους με την πρώτη ομάδα στην ηλικία των 14ετών! Και δεν επρόκειτο για μια άνετη νίκη της ομάδας.Το ρεκόρ σημειώθηκε στις 21/09/1996 στην αναμέτρηση Αμπελόκηποι- Χαραυγή 4-3 για την Α' ερασιτεχνική Λάρισας, με τον Ποντίκα στον πρώτο του αγώνα να σημειώνει και τα 3 γκολ της ομάδας του, σε ηλικία μόλις 14 ετών, 6 μηνών και 18 ημερών. Απο την Χαραυγή είχε αναδειχθεί και ο Κωστας Μάγγος ο οποίος την προηγούμενη χρονιά μεταγράφηκε απευθειας στην Α' Εθνική με την φανέλα του ΟΦΗ, ενω στο ρόστερ των Αμπελοκηπων σε εκείνη την αναμέτρηση ανηκε και ο 15χρονος τότε Βαγγέλης Μόρας, μετέπειτα ποδοσφαιριστης της ΑΕΚ και της Εθνικης Ελλάδας. Η συνέχεια ομως για τον ταλαντούχο επιθετικό ο οποίος είχε ξεκινήσει την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής του Τοξότη Λάρισας όπου επισης αγωνιζόταν ο Φάνης Γκέκας, ήταν απολύτως δυσανάλογη. O Ποντίκας εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο σε νεαρή ηλικία λόγω τραυματισμου και ενώ προηγουμένως υπήρξε ενδιαφέρον του Αθηναικού του Χρήστου Αρχοντίδη, που είχε ήδη αποκτήσει αλλον ενα Λαρισαίο, τον Νικο Θεοδωρόπουλο από τον Αχιλλεα Φαρσάλων. Λίγα χρόνια αργότερα επέστρεψε προσωρινα στην ενεργό δράση στα τοπικά πρωταθληματα αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

                        Δημήτρης Ζιώγας (ο νεότερος πρώτος σκόρερ, ηλικία 16 ετών)

Ο Δημήτρης Ζιώγας κατέχει το ρεκόρ του νεότερου πρώτου σκόρερ, κάτι που κατάφερεμόλις στα 16 του χρόνια με τη φανέλα του ΑΠΟ Βόλου στη Β' κατηγορία της ΕΠΣ Θεσσαλίας τη σεζόν 1996-97, με 41 τέρματα! Μια πραγματικά ασυλληπτη επίδοση για ενα τόσο νεαρό ποδοσφαιριστη. Το καλοκαίρι του 1997 μεταγράφηκε στη Νίκη Βόλου στην οποία παρέμεινε για 4 σεζόν, δουλευοντας με αρκετους προπονητές όπως οι Βασιλης Αντωνιαδης, Γκερντ Προκοπ, Πετρος Μιχος, Ιβάν Γιοβάνοβιτς και  Γιάννης Γούναρης. Οι ευκαιρίες ομως στα πρωταθλήματα της Β' και Γ' Εθνικης δεν ηρθαν για τον ταλαντούχο επιθετικό καθώς στην επίθεση της ομάδας της Νεας Ιωνιας κυριαρχούσαν παίκτες όπως οι Παφλιάς, Τριχιάς, Αντεμάρ, Γιακόβλεβιτς, ο Βέλγος Φάτζιο Μπούις και ο Αργεντινός Φερνάντο Κάστρο. Η Νικη τον άφησε ελευθερο το 2001 και ο Ζιωγας έκτοτε έχει αγωνιστεί σε…35 ομάδες Γ', Δ' Εθνικής και Α' ερασιτεχνικής (μεταξύ των οποίων και οι Αναγέννηση Καρδίτσας, Αναγέννηση Γιαννιτσών, Ηλιούπολη) κερδίζοντας ανόδους, πρωταθλήματα, ερασιτεχνικά κυπελλα, ενώ κατέχει και το ρεκόρ ακριβότερης μεταγραφής στην Δ' Εθνική. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ σε Γ' και Δ' Εθνική 4 φορές συνολικά, 6 φορές σε τοπικά πρωταθλήματα, και πέτυχε 102 (!) γκολ με τον ΑΟ Πόρου στην Α' ΕΠΣ Αργολίδας τη σεζόν 2006-07. Την περίοδο 2015-16 στην Α' τοπική κατηγορία της Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας, έγινεο πρώτος ποδοσφαιριστής που σημείωσε 5 τέρματα σε 45' μόλις λεπτά αγώνα, κερδιζοντας τον τιμητικό χαρακτηρισμόo Έλληνας ‘’Λεβαντόφσκι’'. Ο 39χρονος Ζιώγας παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε ποτέ να πρωταγωνιστήσει στο υψηλότερο επαγγελματικό επίπεδο, έχει σκοράρει πάνω απο 1000 γκολ στο περιφερειακό και ερασιτεχνικό ποδοσφαιρο, ενώ παραμένει στην ενεργό δράση ως ποδοσφαιριστής του Πυράσου Νέας Αγχιάλου της ΕΠΣ Θεσσαλίας, με προπονητή τον πολυπειρο Κώστα Σταματίου.

            Χάρης Σοφιανός (ο νεότερος σκόρερ σε ντεμπούτο στην Α' Εθνική, ηλικία 16 ετών)

Ο Χάρης Σοφιανός 29 ημέρες πριν συμπληρώσει τα 16 του χρονια, την επομένη των Χριστουγέννων του 1977 έκανε ντεμπούτο στην Α΄ Εθνική με τον Πανιώνιο, όταν οι ομάδες κατέβασαν ερασιτέχνες, λόγω απεργίας των επαγγελματιών. Έτσι έγινε ο δεύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Α' Εθνικής μετά τον Γιάννη Γιαννακόπουλο, που σκόραρε σε ηλικία κάτω των 16 ετών και κατέχει το ρεκόρ του νεότερου  που το κατάφερε σε  ντεμπούτο! Εκεινη τη σεζόν o Πανιωνιος διέθετε μια εκπληκτική ομάδα με Εμβολιάδη, Νόνι Λιμα, Αναστοπουλο, Δέδε, Λιόλιο και Μαυρίκη. Λόγω ομως απεργίας των επαγγελματιών οι ομάδες αποφάσισαν να κατεβάσουν ερασιτέχνες στην ενδεκάδα και ο Σοφιανος σε εκείνο τον αγώνα ξεκίνησε βασικός στην επιθεση του Πανιωνίου παρέα με τον 16χρόνο τότε Δημήτρη Σαραβάκο! Στο 3ο μόλις λεπτό ο Σοφιανος άνοιξε το σκορ για τον Πανιώνιο στον τελικό 2-0 επί του Άρη (26/12/1977), σε ηλικία 15 ετών, 11 μηνών και 1 ημέρας (για τον Άρη είχαν αγωνιστεί και οι Μιχαλητσιος, Ζελελίδης). Παρέμεινε παικτης του Πανιώνιου για τα επόμενα 7 χρονια σημειώνοντας συνολικά μόλις 8 γκολ και το 1984 στα 22 του αποχώρησε για τον Χαραυγιακο Ηλιούπολης με τη φανέλα του οποίου σκόραρε 43 τέρματα σε Β' και Γ' Εθνική, αγωνιζόμενος στην επίθεση μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου. Στην Α' Εθνική επέστρεψε το 1989 με τον Εθνικό Πειραιώςκαι με προπονητή τον Ολλανδό Χενκ Χάουαρνταλλά το 1992 λόγω τραυματισμού εγκατέλειψε την ενεργό δράση σε ηλικία μόλις 27 ετων.

            Δημήτρης Σκανιάς (ο νεότερος σκόρερ στην Γ' Εθνική, ηλικία 16 ετών)

Ο Δημητρης Σκανιάς του Ναυπακτιακού Αστέρα κατείχε το ρεκόρ για 12 χρονια του νεαρότερου σκόρερ στο πρωτάθλημα της επαγγελματικής Γ' Εθνικής (τριτη τη τάξει κατηγορία τότε). Τη χρονια 2002-03 ο Ναυπακτιακος του Δημήτρη Γκένα πάλευε για την παραμονή του στην κατηγορία, ενώ ο Αγροτικός Αστέρας του Στράτου Βουτσακέλη έχοντας ένα δυνατό ρόστερ με παίκτες όπως οι Νάιντος, Τσάτσος, Καρατζιώτης, Μπενίσκος, Μπεκιάρης διεκδικούσε την άνοδο στη Β' Εθνική. Ο επιθετικός Δημήτρης Σκανιάς που δεν είχε ακόμη συμπληρώσει τα 16 του χρόνια είχε ηδη κάνει το ντεμπούτο του τρεις μηνες πριν σε αγώνα κυπελλου κόντρα στην Παναχαϊκη. Στη συνάντηση των δύο ομάδων στον Εύοσμο (18/12/2002) στην οποία επικράτησε ο Αγροτικός Αστέρας με 4-1, σημείωσε το μοναδικό τερμα της ομάδας του και έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της Γ Εθνικής, σε ηλικία 15 ετών, 10 μηνών και 21 ημερών. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη. Το ρεκόρ άντεξε για χρονια ώσπου και καταρρίφθηκε το 2014 από τον αμυντικό του Πυρσου Γρεβενών, Αλέξανδρο Σπηλιώτη, και αργότερα από τον Χρηστο Σάκκο του Αστέρα Αμαλιάδας το 2020. Ομως η συνέχεια της καριέρας του Σκανιά περιορίσθηκε στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας, διαψεύδοντας τις υψηλές προσδοκίες.

 Κώστας Τσαμπάς (ο νεότερος που έπαιξε σε στην Α' Εθνική, ηλικία 14 ετών - τρέχον ρεκορ)

Ο Κωστάς Τσαμπάς έγινε ο νεότερος που έπαιξε στην Α' Εθνική στις 26 Δεκεμβρίου 1977 (την ίδια αγωνιστικη ημερα με τον Σοφιανό), καταρρίπτοντας παράλληλα το ρεκόρ του Γιάννη Γιαννακόπουλο. Οπως προαναφέρθηκε οι ομάδες της Α’ Εθνικής παρατάχθηκαν με ερασιτέχνες, καθώς οι ’’επαγγελματίες’’ της εποχής κατέβηκαν σε απεργία. Στον αγώνα με τον Απόλλωνα Σμύρνης στην Αγυιά της Πατρας (0-0), ο Άγγλος προπονητής της Παναχαικης Λες Σάνον συμπεριέλαβε στην ενδεκάδα 19χρονους, όπως ο Κυριακόπουλος, ο Σπανοσωτηρόπουλος, ο Αλεβιζόπουλος, και ο  Αγρινιώτης Παντελής Τσαμπάς. Ο τελευταίος αντικαταστάθηκε στο 70’ απο τον αδερφό του Κώστα, ο οποίος και έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορια της Α' Εθνικής σε ηλικία  14 ετών, 3 μηνών και 4 ημερών! Ο Κώστας Τσαμπάς συνέχισε και τα επόμενα χρόνια στην Παναχαϊκή, και απο τα 17 του αγωνιστηκε σαν επιθετικός στην πρώτη ομάδα μεχρι και το 1985. Έπαιξε επίσης στην Καβάλα, στη Β΄ Εθνική την περίοδο 1985-86, την Κέρκυρα το 1986-1989 και τον Εθνικό Πατρών στη Δ΄ Εθνική., ενώ ολοκλήρωσε την καριέρα του παίζοντας σε ερασιτεχνικές ομάδες.

           Βασιλης Γκαρνάρας (πρώτος σκόρερ σε ηλικία 17 αλλα και 39 ετών)

Ο 41χρονος Βασιλης Γκαρνάρας ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον ΑΟ Σερβωτών και σε ηλικία μόλις 17 ετων αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της B' ΕΠΣ Τρικάλων την περίοδο '96-97 σημειώνοντας 24 γκολ! Μαλιστα εκείνη την σεζον ο τότε 17χρονος Σωτήρης Κυργιάκος της Θυελλας Μεγαλοχωρίου μόλις είχε αφήσει το τοπικο Τρικάλων για να μεταγραφεί στους ερασιτέχνες του Παναθηναικου. Tο καλοκαίρι του 1997 ο Γκαρνάρας μεταπήδησε στους ερασιτέχνες του ΑΟ Τρικάλων χωρις να μπορέσει να παρει ευκαιριες στην πρωτη ομάδα η οποία με προπονητή τον Ζόραν Μπάμποβιτς αγωνιζόταν στη Β΄ Εθνική, κερδίζοντας την άνοδο στην Α΄ Εθνική το 1999. Χρονο συμμετοχής βρηκε στη Δήμητρα Τρικάλων οπου εντυπωσίασε και το 2001 επεστρεψε στον ΑΟ Τρικάλων αγωνιζόμενος όμως μόνο για μια χρονιά στη Γ΄ Εθνική. Έκτοτε αγωνίστηκε στο περιφερειακό πρωτάθλημα (με Αναγέννηση Καρδίτσας, Χολαργό, Ερμή Κορυδαλλού, Νέο Ηράκλειο), ενω το 2006 επέστρεψε στο ερασιτεχνικό πρωταθλημα Τρικάλων. Ο νυν επιθετικος του Απολλωνα Μακρυχωριου έχει αναδειχθεί συνολικα 4 φορες πρώτος σκόρερ στα ερασιτεχνικά πρωταθληματα, με τελευταία το 2019 σε ηλικία 39 ετών, οταν και σημείωσε 29 γκολ με τη φανέλα του ΑΟ Αγναντερού στην Α' ΕΠΣ Καρδίτσας.           

 

                                                                                                           Ρεπορτάζ:  Παναγιώτης Καλαντζής

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ