Τανωμένος σορβάς μια ποντιακή σούπα στο πιάτο σας

Η ποντιακή κουζίνα κρύβει πολλές νοστιμιές και πιάτα που ξεχωρίζουν με τη γεύση τους. Ο τανωμένος σορβάς είναι ένα από αυτά, που αξίζει να γνωρίσετε και να προσπαθήσετε να φτιάξετε στο σπίτι...
Υλικά
250 γρ. κορκότο
500 γρ. πασκιτάν (είδος γιαουρτιού αλμυρό)
2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
1 κ.σ. δυόσμο
1 κ.γ. αλάτι
1½ – 2 λίτρα νερό
Διαδικασία
Σε μία ανοιχτή κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει μαζί με το κορκότο, το οποίο έχουμε ξεπλύνει καλά. Αλατίζουμε εάν το πασκιτάν δεν έχει αλάτι, αν το πασκιτάν έχει ήδη αλάτι μέσα δεν προσθέτω επιπλέον.
Αφού βράσει το κορκότο καλά και ελαφρώς χυλώσει, παίρνουμε 3-4 κουτάλες της σούπας ζουμί σε ένα βαθύ μπολ και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ώστε να μην είναι ζεματιστό, αλλά να είναι χλιαρό.
Έπειτα «τανώνουμε», ανακατεύουμε δηλαδή το πασκιτάν μαζί με ζουμί από την κατσαρόλα που έχουμε χωρίσει, ρίχνοντας το ζουμί σιγά-σιγά για να μην κόψει το πασκιτάν. Μόλις γίνουν ένα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά ώστε να μην έχει μέσα σβόλους, να γίνει ένα μείγμα και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
Καίμε το βούτυρο μαζί με λίγο δυόσμο. Περιχύνουμε αμέσως τη σούπα με το αρωματισμένο βούτυρο στο περιεχόμενο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα το μείγμα και σερβίρουμε.
Η εν λόγω ποντιακή συνταγή είναι από το melisoula.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Δήμος Έδεσσας: Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας στις 21 Φεβρουαρίου
10 Φεβρουαρίου 2025 -
Πρόγραμμα Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού
10 Φεβρουαρίου 2025 -
Κοινωνική ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών
10 Φεβρουαρίου 2025 -
Συνάντηση Καρασμάνη με Φλωρίδη για τα Δικαστικά Μέγαρα Έδεσσας και Γιαννιτσών
10 Φεβρουαρίου 2025 -
Κρύα Βρύση: Απίστευτο γέλιο με σποτ για το Καρναβάλι με τον Σωτήρη Καλυβάτση
10 Φεβρουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ