close search results icon

Ταξι(ο)δεύοντας με το γυμνάσιο Σκύδρας στα Γιάννενα

Ταξι(ο)δεύοντας με το γυμνάσιο Σκύδρας στα Γιάννενα

ΤΑΞΙ(Ο)ΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΚΥΔΡΑΣ (σε συνέχειες)

2. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΤΕΧΝΙΑΣ, ΓΙΑΝΝΕΝΑ

...τα βήματά μας μάς οδήγησαν στο Ιτς Καλέ, στα Γιάννενα. Αποτελεί ένα από τα πλέον γνωστά αξιοθέατα της Ηπείρου και σημαίνει «Εσωτερικό Κάστρο» στα τουρκικά. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας μέσα σε αυτό βρίσκονταν τα ανάκτορα του Αλή Πασά. Μύθοι, ιστορικά γεγονότα και η ηπειρώτικη αρχοντιά ξεδιπλώθηκαν μπροστά μας.

Η αρχιτεκτονική των παλαιών κτισμάτων, ο τόπος που επιλέχθηκε να τα φιλοξενεί, τα ντόπια υλικά από τα οποία είναι καλοστημένα, μαρτυρούν τη σοφία και γνώση των χτιστάδων από τα Μαστοροχώρια της Ηπείρου, γνωστών για τη δεξιοτεχνία τους σε όλον τον κόσμο. Σε παράθεση με τις σύγχρονες κοινωνίες, οι τελευταίες μόλις τώρα ανακαλύπτουν τη σημασία της αξιοποίησης του τοπικού, την ανάγκη να λαμβάνουν υπόψη τον περιβάλλοντα χώρο για να διαμορφώσουν λειτουργικά, μη ενεργοβόρα αειφορικά κτίρια. Τα ανωτέρω σκεπτικά συνόδεψαν το ταξίδι μας στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών μας να μας εκπαιδεύσουν στην κριτική «ανάγνωση» σε ό,τι συναντούμε.

Εκεί, στο Ιτς Καλέ λειτουργεί το σπουδαίο Μουσείο Αργυροτεχνίας. Τα εντυπωσιακά ασημένια εκθέματά του μας μαρτύρησαν για το παρελθόν, τον πλούτο, τη δύναμη και ισχύ, την τεχνολογική γνώση και τα επιτεύγματα μιας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί. Παρατηρήσαμε στις προθήκες του Μουσείου λατρευτικά σκεύη χριστιανών, εβραίων και μουσουλμάνων, χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας ανθρώπων καλοζωισμένων, όλα από ασήμι, όλα χειροποίητα καλλιτεχνήματα. Ενημερωτικά ταμπλό μας εξήγησαν τα στάδια κατεργασίας και παρασκευής των ασημικών, καθοδηγώντας μας ταυτόχρονα να βρούμε απαντήσεις στο «από τι», «από πού», «από ποιον και για ποιον» και το «πότε». Εντέλει περιηγηθήκαμε με αφόρμηση τα εκθέματα και οδηγηθήκαμε στα χρόνια της τουρκοκρατίας. «Φωτίστηκαν» εμπρός τα μάτια μας λόγοι και αιτίες από όπου αντλούσε δύναμη ο περιβόητος Αλή Πασάς, πώς τα Γιάννενα είχαν επιρροές σε όλα τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Ήταν τόσο πολλά αυτά που θέλαμε να παρατηρήσουμε ακόμη, όμως ο χρόνος μας πίεζε, καθώς η Κέρκυρα μας καλούσε… Και μια πρόταση. «Μαμά, μπαμπά τα Γιάννενα δεν είναι μακριά για να τα επισκεφθείτε παρέα με το παιδί σας!».

ΥΓ. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψή μας στο Μουσείο Αργυροτεχνίας μπορείτε να βρείτε αναρτημένο στο facebook βλ. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΚΥΔΡΑΣ.

από Γυμνάσιο Σκύδρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ