Τελικά τι πρέπει να πίνουμε όταν έχει ζέστη: Νερό εκτός ψυγείου ή παγωμένο;

Όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, πολλοί από εμάς προσπαθούμε να παραμείνουμε ενυδατωμένοι πίνοντας περισσότερο νερό. Η γενική σύσταση – σε φυσιολογικές συνθήκες – είναι περίπου 13 ποτήρια την ημέρα για τους άντρες και 9 για τις γυναίκες.
Όμως ποια είναι η σωστή θερμοκρασία του νερού όταν έξω έχει ζέστη; Πρέπει να το πίνουμε παγωμένο ή σε θερμοκρασία δωματίου;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει «λάθος» τρόπος ενυδάτωσης, είτε προτιμάς το νερό σου παγωμένο, είτε απλώς δροσερό, είτε σε θερμοκρασία δωματίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όλα εξαρτώνται από την προσωπική προτίμηση.
«Το πιο σημαντικό είναι να παραμένουμε ενυδατωμένοι, οπότε είτε προτιμάτε το νερό κρύο είτε ζεστό, το θέμα είναι να πίνετε αρκετό», τονίζει στην Washington Post η Katherine Zeratsky, διατροφολόγος στο Mayo Clinic.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ορισμένοι λόγοι που μπορεί να κάνουν κάποιους να διαλέγουν πιο κρύο ή πιο ζεστό νερό.
Τι λέει η επιστήμη για τη θερμοκρασία του νερού;
Ο γαστρεντερολόγος Brian Weiner, που έχει μελετήσει τη θερμοκρασία του νερού και τη λεγόμενη «παγοδίαιτα», αναφέρει πως σε μελέτη με τη συμμετοχή 45 ανδρών, εκείνοι που έπιναν κρύο νερό κατά τη διάρκεια μιας ώρας άσκησης είχαν μικρότερη άνοδο της θερμοκρασίας του σώματός τους, σε σύγκριση με όσους έπιναν νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
Ο λόγος; Το παγωμένο νερό ψύχει το αίμα στα αγγεία του στόματος και του οισοφάγου, και αυτό το πιο δροσερό αίμα κυκλοφορεί σε όλο το σώμα. Για τους αθλητές, ειδικά εκείνους που φοράνε βαρύ εξοπλισμό όπως στο ποδόσφαιρο ή το χόκεϊ, τα κρύα υγρά φαίνεται να βοηθούν περισσότερο.
Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν το κρύο νερό πιο «δροσιστικό» και απολαυστικό, ειδικά όταν διψάνε.
Ποιοι δεν πρέπει να προτιμούν το παγωμένο νερό
Το κρύο νερό δεν είναι για όλους. Άτομα με ημικρανίες μπορεί να εμφανίσουν πονοκέφαλο μετά από κατανάλωση παγωμένου νερού, ιδιαίτερα όταν πίνεται με καλαμάκι.
Άτομα με αχαλασία (δυσλειτουργία των μυών του οισοφάγου), με ευαισθησία στα δόντια ή ορισμένα καρδιαγγειακά προβλήματα, μπορεί να νιώσουν δυσφορία ή ακόμα και αλλαγές στην αρτηριακή πίεση ή τον καρδιακό ρυθμό.
Συμπερασματικά, όπως λέει στην Washington Post και η Elaine Choung-Hee Lee, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, όλα καταλήγουν στην προσωπική προτίμηση: «Το ζητούμενο είναι η σταθερή και επαρκής ενυδάτωση, όχι η υπερβολική κατανάλωση».
newsbeast.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία
07 Ιουλίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ