close search results icon

Τέμπη: Η Κιόβεσι επιδιώκει διώξεις υπουργών, ανεξάρτητα από την ασυλία τους στην Ελλάδα

Τι αναφέρουν "Εφημερίδα των Συντακτών" και "Εστία". 

Σε χλωρό κλαρί δεν φαίνεται να αφήνει η Ευρωπαία Εισαγγελέα, Λάουρα Κιόβεσι, υπεύθυνους για το σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη, παρά την υπουργική ασυλία, την οποία σε συνέντευξή της στην «Εφ.Συν.»είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτη τονίζοντας πως εμποδίζει την αποκάλυψη της αλήθειας και την απονομή δικαιοσύνης, τον μόνο τρόπο που μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία του τραύματος από την τραγωδία.

Τώρα η «Εστία» γράφει πως η ίδια ζήτησε να μάθει αν η ευρωπαϊκή νομοθεσία και ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας υπερισχύουν έναντι της ελληνικής εσωτερικής έννομης τάξης και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, γιατί τότε δεν θα χρειάζεται να περιμένει αν η ελληνική Βουλή θα της δώσει την άδεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα, η Κιόβεσι απεύθυνε ερώτημα προς τις νομικές υπηρεσίες της Ε.Ε. σχετικά με την άσκηση απευθείας διώξεων για ευρωπαϊκά αδικήματα κατά πολιτικών προσώπων με βάση την αρχή της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου έναντι της συνταγματικής έννομης τάξης, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην υπόθεση του βασικού μετόχου.

«Θα ασκήσει απευθείας διώξεις κατά τουλάχιστον δύο υπουργών, ίσως και περισσότερων, για την εμπλοκή τους στους χειρισμούς της περίφημης σύμβασης 717 και, ιδιαίτερα, στο σκέλος των παράνομων παρατάσεων για τις οποίες έχει ήδη ασκήσει διώξεις σε 23 αξιωματούχους του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ» σημειώνει το δημοσίευμα.

Και επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Εισαγγελέας ζήτησε αρχικά τη γνώμη του Κολεγίου των Επιτροπών από όπου της μεταβιβάστηκε προφορικά η άποψη ότι με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο για την απευθείας άσκηση διώξεων κατά υπουργών στην Ελλάδα για οικονομικές απάτες της Ε.Ε.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως το 85% του έργου χρηματοδοτείται από την Ένωση και πως η έρευνα της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αφορά στο αδίκημα της διασπάθισης κοινοτικού χρήματος, ύψους 15,3 εκατ. ευρώ, καθώς εκταμιεύονταν κονδύλια για την σύμβαση 717 από τις επιτροπές της Ε..Ε, χωρίς να έχουν καταρτιστεί οι προβλεπόμενες μελέτες.

Υπενθυμίζουμε ότι 1.350.000 πολίτες έχουν υπογράψει το ψήφισμα της προέδρου των συγγενών θυμάτων των Τεμπών, Μαρίας Καρυστιανού, για την με αίτημα την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την κατάργηση βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ