close search results icon

Τέμπη: Σε 12 διαφορετικά σημεία έσκαψαν στο οικόπεδο – «Αν ερχόμασταν νωρίτερα θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα» (ΦΩΤΟ)

«Δεν είναι γνωστό ποιος έδωσε την οδηγία» – «Είναι σωστές οι ποσότητες χωμάτων».

Περισσότερες από πέντε ώρες έκανε δειγματοληψίες το κλιμάκιο του Γενικού Χημείου του Κράτους στο οικόπεδο όπου μεταφέρθηκαν 300 κυβικά χώματος από τον τόπο της τραγωδίας, παρουσία τεχνικών συμβούλων και δικαστικών αρχών, με τον πραγματογνώμονα Κώστα Λακαφώση να εξηγεί ότι «αν είχαμε έρθει νωρίτερα, ίσως να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ

Το κλιμάκιο ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί, παρουσία του ειδικού εφέτη ανακριτή, της προϊσταμένης εισαγγελίας εφετών αλλά και συγγενείς του Βάϊου Βλάχου, που έχασε τη ζωή του στα Τέμπη. Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr οι διορισμένοι πραγματογνώμονες υπέδειξαν συγκεκριμένα σημεία στη χημική υπηρεσία, όπου έκαναν δειγματοληψίες από το χώμα σε επιφανειακό βάθος και μετά σε βάθος 1.5 – 2 μέτρων. Πήραν δείγμα στο οικόπεδο από χαμηλά, από τη μέση και από την κορυφή του σχηματισμένου λόφου.

«Έχουμε μια πλήρη εικόνα το τι θα μπορούσε να βρεθεί και τώρα περιμένουμε το γενικό χημείο του κράτους», ανέφερε ο κ. Λακαφώσης, με τον ίδιο να συμπληρώνει ότι σε λίγο καιρό -εκτιμάται σε 1.5 μήνα- θα προκύψουν τα αποτελέσματα.

screenshot-3-JuZ1f.png

«Έπρεπε να έρθουμε νωρίτερα»

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για το γεγονός ότι οι έρευνες στο οικόπεδο ξεκίνησαν ένα χρόνο και ένα μήνα αργότερα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, ενώ τα χώματα μεταφέρθηκαν με 30 φορτηγά μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την τραγωδία. Ο κ. Λακαφώσης υποστηρίζει ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου θα έπρεπε να βρεθούμε νωρίτερα εδώ, έχει περάσει ένας χρόνος οπότε με ένα χρόνο καθυστέρηση είναι λιγότερα αυτά που ελπίζουμε ότι θα βρούμε». Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι «κάποιος εκείνη την πρώτη ημέρα έκρινε ότι εκείνα τα χώματα δεν είναι χρήσιμα προς διερεύνηση και έδωσε οδηγία σε κάποιους να τα πετάξουν. Αυτά λοιπόν πετάχτηκαν σε ένα χωράφι γιατί όλοι θεώρησαν ότι δεν είναι χρήσιμα για κάτι. Για αυτό τον λόγο σήμερα βρεθήκαμε εδώ ώστε να δούμε τι ακόμη θα μπορούσε να προκύψει επομένως από αυτά τα χώματα».

«Δεν είναι γνωστό ποιος έδωσε την οδηγία» – «Είναι σωστές οι ποσότητες χωμάτων»

Ως προς τις ευθύνες της μεταφοράς των χωμάτων, ο πραγματογνώμονας δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι: «Δεν είναι γνωστό το ποιος έδωσε την οδηγία. Φαίνεται ότι τις πρώτες ώρες η Πυροσβεστική έδινε κάποιες οδηγίες, δεν γνωρίζουμε όμως ότι ο πυροσβέστης που έδωσε την οδηγία αν την είχε λάβει από κάποιον ανώτερό του ή κάποιον τρίτο, δεν είναι σαφές».

screenshot-4-1Zs64.png


Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη ενέργεια που έγινε -μόλις εντοπίστηκε το σημείο- ήταν να μετρήσουν την περιοχή και να μετρήσουν τον συνολικό όγκο των χωμάτων, ώστε να διαβεβαιωθούν ότι η ποσότητα που βρίσκουμε ότι ταιριάζει με αυτή που περίμεναν να βρουν. «Αυτό όντως έγινε. Η ποσότητα είναι αυτή που ξέραμε ότι πρέπει να είναι, ότι εδώ είναι όλα τα χώματα» δήλωσε ο κ. Λακαφώσης, με τον ίδιο να επαναλαμβάνει πως «είναι σίγουρο ότι αν είχαμε έρθει εδώ την πρώτη εβδομάδα θα είχαμε καλύτερα δείγματα και καλύτερα αποτελέσματα. Τώρα όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Ακόμη και τώρα έγινε το καλύτερο δυνατόν, έστω και με χρονική καθυστέρηση έγινε παρά πολύ σωστά η διαδικασία, λύθηκαν όλα τα προβλήματα, τα δείγματα τα λάβαμε με την καλύτερη δυνατή διαδικασία και ό,τι μπορούμε να το βρούμε θα το βρούμε».

πηγή: sdna.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ