close search results icon

Τετ α τετ Τσαβούσογλου - Μπλίνκεν με κεντρικό θέμα τα F-16

Απ' την αποψινή συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσβλέπει σε ρητές διαβεβαιώσεις για την άμεση δρομολόγηση της συμφωνίας για τα μαχητικά αεροσκάφη.

Λίγο πριν απ' την συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Άντονι Μπλίνκεν, που θα πραγματοποιηθεί απόψε στην Ουάσιγκτον, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε τη γραμμή της μη αποδοχής συναλλαγής με περιορισμούς όσον αφορά στο ζήτημα των F-16.

«Στο σημείο που έχουμε φτάσει, παρακολουθούμε ότι το θέμα προχωρά θετικά. Λαμβάνουμε τις απαραίτητες πληροφορίες. Η στενή μας συνεργασία με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ συνεχίζεται. Στην αντιπροσωπεία και τις διμερείς συναντήσεις, τους εκφράσαμε ότι αναμένουμε θετικά και συγκεκριμένα αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό. Κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί και τους ήραν. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε συναλλαγή με περιορισμούς», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Απ' την αποψινή συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσβλέπει σε ρητές διαβεβαιώσεις για την άμεση δρομολόγηση της συμφωνίας για τα μαχητικά αεροσκάφη.

«Η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί σε τεχνικό-στρατιωτικό επίπεδο και εφόσον η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή δεν θα υπάρξει πρόβλημα» προέβλεψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και επανέλαβε ότι σε διαφορετική περίπτωση «δεν θα αγοράσουμε τα μαχητικά υπό όρους που μας δένουν τα χέρια».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Steet Journal, της περασμένης Παρασκευής, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων F-16 στην Τουρκία (μια συμφωνία ύψους 20 δισ. δολαρίων), μαζί με μια ξεχωριστή πώληση πολεμικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς F-35 στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι η έγκριση του Κογκρέσου εξαρτάται από την υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα μπορούσε να λείπει απ' την ατζέντα των σημερινών συνομιλιών και το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, το οποίο καθυστερεί η Άγκυρα βάζοντας τους δικούς της όρους.

πηγή: efsyng.gr

φώτο: φωτογραφία αρχείου, Eduardo Munoz/Pool via AP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ