close search results icon

Θάνατος 5χρονης στην Ευκαρπία: Απολύμανση στο νηπιαγωγείο από τον δήμο – «Σωτήρια» η έγκαιρη διάγνωση, εξηγεί ο Κιουμής

Θάνατος 5χρονης στην Ευκαρπία: Απολύμανση στο νηπιαγωγείο από τον δήμο – «Σωτήρια» η έγκαιρη διάγνωση, εξηγεί ο Κιουμής

Θλίψη και ανησυχία επικρατεί στους κύκλους των γονέων του νηπιαγωγείου στην Ευκαρπία που θρηνεί τον θάνατο της 5χρονης μαθήτριας η οποία είχε μολυνθεί από στρεπτόκοκκο. Το σχολείο παρέμεινε κλειστό εχθές, προκειμένου να γίνει απολύμανση από τον δήμο Παύλου Μελά, ενώ σήμερα ελάχιστοι γονείς έστειλαν τα παιδιά τους για μάθημα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Ασλανίδης δηλώνει στο Τhesstoday.gr ότι ακολουθούνται οι οδηγίες του Υγειονομικού της Περιφέρειας, ενώ ο ίδιος έχει ζητήσει από την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Μπούτσκου να προχωρήσει προληπτικά και στο κλείσιμο του νηπιαγωγείου.

«Απολυμάναμε το σχολείο εχθές και παρέμεινε κλειστό. Σήμερα μόλις πέντε παιδιά από τα περίπου 60 πήγαν στο σχολείο. Έχουν δοθεί οδηγίες που αφορούν τη σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής, την εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας, το πλύσιμο των χεριών, τον εξαερισμό των χώρων, τη σωστή απολύμανση επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων -εμείς κάναμε απολύμανση όλου του χώρου- και τον περιορισμό των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία», αναφέρει ο δήμαρχος.

Κιουμής για στρεπτόκοκκο: Επικίνδυνο αν δε δοθούν εγκαίρως τα αντιβιωτικά

Ο Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ Ιωάννης Κιουμής κρούει μέσω του Thesstoday.gr το «καμπανάκι» για τη στρεπτοκοκκική λοίμωξη τύπου Α’ που στέρησε τη ζωή από το 5χρονο κοριτσάκι, τονίζοντας πως η έγκαιρη διάγνωση είναι το «κλειδί».

«Ο β’ αιμοληπτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α’ είναι αυτός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αμυγδαλίτιδες και προβλήματα στην καρδιά. Όταν κάνει σηψαιμία, δηλαδή το μικρόβιο μπει στην κυκλοφορία του αίματος, τότε μπορεί να έχει μια βαρύτατη εικόνα στον ασθενή που οδηγεί σε πολυοργανική ανεπάρκεια και φυσικά μέσα από αυτή την κατάσταση μπορεί να επέλθει ο θάνατος. Άρα, είναι κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο σε αρκετές περιπτώσεις και το σημαντικό είναι να γίνει έγκαιρα η διάγνωση της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης για να δοθούν τα αντιβιωτικά. Αν δοθούν έγκαιρα, τότε λήγει χωρίς σοβαρές συνέπειες, εάν όμως δε δοθούν και υπάρξει η εξέλιξη σε σηπτική κατάσταση, ενεργοποιείται ο μηχανισμός της σήψης κι εξελίσσεται ανεξάρτητα από την παρουσία του μικροβίου», εξηγεί ο λοιμωξιολόγος.

Τα συμπτώματα στα παιδιά

Περιγράφοντας τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν οι γονείς για τη μεταδοτική ασθένεια, υπογραμμίζει ότι «εξαρτάται από το πού βρίσκεται το μικρόβιο, συνήθως προσβάλλει αμυγδαλίτιδα με πόνο στον λαιμό και υψηλό πυρετό ή με μεγάλο οίδημα στην περιοχή. Όταν το παιδί κάνει φαρυγγοαμυγδαλίτιδα και υψηλό πυρετό πρέπει να το πάμε έγκαιρα στον παιδίατρο, όπου μπορεί να κάνει ειδικά strep tests ακόμη και στο ιατρείο. Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις αυτού του τύπου κατά τη συντριπτική τους πλειονότητα αφορούν παιδιά, όχι απαραίτητα με καταπονημένο ανοσοποιητικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ