close search results icon

Θεοδώρα Τζάκρη: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει έναν "Προϋπολογισμό–λουκέτο" για κοινωνία και οικονομία

Η Κυβέρνηση που έχει χάσει τον λογαριασμό φέρνει για ψήφιση έναν προϋπολογισμό «κύκνειο άσμα», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Διαβάστε την ομιλία της Βουλευτού Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θοδώρας Τζάξρη, στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2023:

«Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

Η Κυβέρνηση που έχει χάσει τον λογαριασμό φέρνει για ψήφιση έναν προϋπολογισμό «κύκνειο άσμα».

Μελετώντας το νομοσχέδιο του Προϋπολογισμού κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι επικοινωνισμοί του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι, απλώς, μια πολιτική τακτική συγκάλυψης απροκάλυπτων σκανδάλων, αλλά έχουν περάσει στο DNA της απερχόμενης κυβέρνησης και κυριαρχούν στο σύνολο των νομοσχεδίων, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν δόλιο σκοπό και στοχεύουν στην αποσυναρμολόγηση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ο κ. Σταϊκούρας το Υπουργείο Οικονομικών ως εντολοδόχος του επιτελικού του προϊσταμένου δεν ανέμενα κάτι περισσότερο από μια απλή διαχειριστική και διεκπεραιωτική υπουργική θητεία.

Με αυτό τον προϋπολογισμό όμως ο κ. Σταϊκούρας αδικεί ακόμη και αυτή την στοιχειωδώς αξιοπρεπή παρουσία του στο κοινοβούλιο.

Πάμε λοιπόν με την σειρά:

Για την οικονομία του λόγου θα απευθύνω τα ερωτήματά μου στον κ. Σταικούρα,ρωτώντας τον κ. Μητσοτάκη.

Κύριε Σταϊκούρα

Παραλάβατε μια χώρα με ρυθμισμένο χρέος και 37 δις στο ταμείο. Παραλάβατε υπογεγραμμένες συμφωνίες που πέρα από τους πόρους ελάφρυνσης που εισπράττετε τακτικά και φτάνουν τα 800 εκατομμύρια τη φορά, εγγυήθηκαν εξαιτίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την εισροή άνω των 67 δις ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ της περιόδου 2022-2027.

Συνολικά δηλαδή σε τρεισήμισι χρόνια, χωρίς καμία δική σας συμμετοχή, κυβερνήσατε έχοντας ένα μαξιλάρι που υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια. Και κατορθώσατε τα μεν 37 δις να τα διασπαθίσετε σε απευθείας αναθέσεις και εξυπηρέτηση του πελατειακού σας κράτους, τα δε 67 δις να τα κατευθύνετε, με μια σειρά εντεταλμένων νομοσχεδίων, στις τσέπες των Ολιγαρχών που σας βοήθησαν ως κόμμα να κάθεστε στα κυβερνητικά έδρανα.

Έρχεστε κ. Σταϊκούρα σε μια χώρα καθημαγμένη από την φτώχεια και την ανέχεια που εσείς προκαλέσατε, σε μια χώρα όπου πλέον για πρώτη φορά από την είσοδό μας στην ευρωζώνη βιώνει στασιμοπληθωρισμό σε τοξικό επίπεδο πέριξ του 10% στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Οι πολίτες όμως ζουν με αυτά που έχουν. Κι αυτά που έχουν δεν τους φτάνουν ούτε μέχρι τις 15 του μήνα.

Κι αν εφαρμοζόταν ο προϋπολογισμός που φέρνετε για ψήφιση δεν θα τους έφταναν ούτε μέχρι τις 10 του μήνα.

Κύριε Σταϊκούρα

Έχετε αντιληφθεί ως Υπουργός Οικονομικών ότι στην Ελλάδα το χρέος των πολιτών προς τα δημόσια ταμεία και το ΕΦΚΑ έχει υπερβεί τα 100 δισεκατομμύρια. Και εσείς καταργήσατε και αυτήν ακόμη την ρύθμιση των 120 δόσεων που ψηφίσαμε και εφαρμόσαμε σαν κυβέρνηση.

Έχετε αντιληφθεί ότι έχετε εγγυηθεί με 19 δις δημοσίου χρήματος τα κόκκινα δάνεια που διαχειρίζονται όχι μόνο funds αλλά ακόμη και βουλευτές σας; Και ότι αν καταπέσουν αυτές οι εγγυήσεις του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ αυτά θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος; Για να ξανασώσετε τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης των απαιτήσεων των τραπεζών με δημόσιο χρήμα ώστε να δίνουν μηδενικά επιτόκια καταθέσεων και να εκτοξεύουν τα επιτόκια δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Γιατί αυτός είναι ο στόχος σαςνα κλείσουν τα πάντα.

Βέβαια ακούσαμε χθες την συγκινητική ιστορία του κ. Σταϊκούρα, ο οποίος ως ένας άλλος «Ρομπέν των φτωχών» προέταξε τα γενναία και στιβαρά του μπράτσα ενώπιον των αθλίων τραπεζιτών, οι οποίοι παρεμπιπτόντως, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, διορίζονται από το δημόσιο, δηλαδή από τον ίδιο. Και από ότι ακούσαμε τελικά νικήθηκε και έπεσε εντίμως μαχόμενος για το δίκαιο των πολλών.

Υποθέτω ότι μέχρι τις εκλογές ο κ. Σταϊκούρας θα δημοσιεύσει και δεύτερο γύρο επεισοδίων με τους τραπεζίτες, όπου είμαι σίγουρη ότι με την σταθερή βούληση όλης της κυβέρνησης να τα βάζει με τα μεγάλα συμφέροντα, θα καταφέρει άλλη μια νίκη, όπως με αυτή του ρεύματος. Να αρμέγει δηλαδή τους Έλληνες φορολογούμενους μέσω του προϋπολογισμού και μέσω των λογαριασμών τους και να τα δίνει στους παραγωγούς ρεύματος.

Έχετε αντιληφθεί ότι η αύξηση του ΑΕΠ που εμφανίζεται στην αιτιολογική σας έκθεση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην κατανάλωση και την υπερφορολόγηση στον κλάδο της ενέργειας και των καυσίμων; Και ότι στην ουσία το ΑΕΠ της χώρας συμπυκνώνεται.

Που είναι κ. Υπουργέ τα έσοδα από τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό;

Που είναι τα έσοδα από την μικρομεσαία μεταποιητική δραστηριότητα και πως εξελίσσεται η προστιθέμενη αξία των προϊόντων που καταναλώνονται στην επικράτεια;

Και τολμάτε να έρχεστε με αυτόν τον προϋπολογισμό και να μηδενίζετε κάθε κονδύλι που θα μπορούσε να βοηθήσει την αγροτική παραγωγή να σταθεί στα πόδια της, τον εμπορικό κόσμο να σταθεί στα πόδια του, την ίδια στιγμή που στερείτε από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις την πρόσβαση στα χρηματοοικονομικά εργαλεία των τραπεζών και του Ταμείου Ανάκαμψης;

Ή μήπως δεν έχετε αντιληφθεί ότι μόνο το 6% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει θεωρητική πρόσβαση σε μικροποσά του ΕΣΠΑ, που ακόμη κι αν τα χρησιμοποιήσουν αρκούν μόνο για να ενισχύσουν τα Ταμεία των Ολιγοπωλίων που δημιουργήσατε; Δηλαδή δίνετε εγγυημένη πρόσβαση 20.000 ευρώ στους μικρομεσαίους και στις νεοφυείς επιχειρήσεις για να αποκτήσουν τι; Τι;

Κύριε Σταϊκούρα

Αυτός ο προϋπολογισμός δεν ξεφεύγει από τον κανόνα των δόλιων νομοσχεδίων σας.

Γιατί οι εντολοδότες σας, αφού έλεγξαν την ενέργεια και τις τράπεζες, τώρα θέλουν να ελέγξουν και το σύνολο της παραγωγικής και εμπορικής διαδικασίας.

Αφαιρέσατε ακόμη και τα κονδύλια 750 εκατομμυρίων που εσείς είχατε ψηφίσει πέρυσι και δεν εκταμιεύσατε για την δημιουργία μικρών φωτοβολταϊκών πάρκων αυτοκατανάλωσης για τους αγρότες. Ακόμα και αυτά τα 750 εκ. τα καταργείτε και επίσημα.

Ακόμη και τα κονδύλια του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ τα μεταφέρετε σε έναν κωδικό ενός θεωρητικού σχεδίου απόκτησης κατοικίας για 10.000 δικαιούχους με τις γνωστές διαδικασίες. Και σας προκαλώ να μου πείτε. Ποιος και που μπορεί να βρει όταν είναι 25, 30 ακόμη και 35 ετών σπίτι με 150.000 ευρώ σε αυτή την χώρα και ειδικά στα μεγάλα αστικά της κέντρα;

Μετατρέψατε δηλαδή ένα πρόγραμμα που ενίσχυε την μικροοικονομία κάθε περιοχής σε ένα πρόγραμμα REALESTATE προφανώς γοητευμένος από τις τιμές και την λογική απόκτησης ακινήτου της ελεγχόμενης από την βελγική δικαιοσύνη κυρίαςΚαϊλή.

Κύριε Σταϊκούρα

Αυτός ο προϋπολογισμός είναι το κύκνειο άσμα σας. Και η κλινική απόδειξη της αποτυχίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ευρώπη.

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Για να τρομάξει από το έλλειμμα των εξαγωγών και από την σύνθεση των δαπανών στον τομέα της κατανάλωσης αγαθών και υπηρεσιών.

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα κονδύλια που προβλέπετε για το κοινωνικό κράτος. Για να συμπεράνει ότι σε μια περίοδο πρωτοφανούς υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης τα μειώνετε. Γιατί μόλις πριν λίγες μέρες σε αυτή την αίθουσα ψηφίσατε την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και ήδη άρχισαν να κλείνουν κρίσιμες κλινικές και νοσοκομεία όπως συνέβη στην Κρήτη και προσεχώς σε όλη την χώρα.

Και από πού θα δώσετε αυξήσεις στις συντάξεις όταν και αυτά τα κονδύλια μειώνονται; Οι μόνες αυξήσεις που θα δουν οι συνταξιούχοι, όπως ομολόγησε και ο κ. Χατζηδάκης στην τηλεόραση είναι αυτές που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 2017 και δεν τις αναπροσαρμόσατε καν στο ύψος του πληθωρισμού, ενώ καθυστερήσατε τρεισήμισι χρόνια να τις δώσετε. Επιλέξατε να τις δώσετε λίγο πριν στηθούν οι κάλπες. Υποτιμώντας την νοημοσύνη των συνταξιούχων.

Από πού προκύπτουν τα κονδύλια κ. Σταϊκούρα από τα οποία θα προκύψουν αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της οικονομίας; Και αναφέρω τον δημόσιο τομέα γιατί στον ιδιωτικό ισχύουν οι γνωστές συνθήκες γαλέρας. Αλλά επειδή είστε η πρώτη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που επιχειρεί απροκάλυπτα την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών έχοντας ξεκινήσει από τον ΕΦΚΑ πριν λίγους μήνες. Κι αν δεν σας έκλεινε τον δρόμο το ΣΤΕ θα είχατε ιδιωτικοποιήσει και την ΕΥΔΑΠ.

Κύριε Σταϊκούρα

Δεν είστε ο Υπουργός στο νομοσχέδιο του οποίου χρειάζεται να σχολιάσουμε την έκπτωση των δημοκρατικών θεσμών λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών στην μακρά λίστα των οποίων έχετε κι εσείς τον δικό σας κωδικό. Θα ήταν άκομψο ενώ είστε θύμα να σας κατατάξω στους θύτες.

Κυρίες και Κύριοι βουλευτές

Το κυβερνητικό πρόγραμμα σωτηρίας της κοινωνίας και των θεσμών που διατύπωσε δημόσια ο Αλέξης Τσίπρας και κοστίζει λιγότερο από όσο οι απευθείας αναθέσεις σας σε ένα έτος, είναι η δική μας πρώτη απάντηση σε αυτό τον προϋπολογισμό γιατί ακολουθούν και άλλες απαντήσεις όπως οι πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών, οι πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και η εισαγωγή της Αυτόματης Τιμαρυθμικής Αναπροσαρμογής για όλους.

Κι αν με ρωτήσετε που θα βρούμε τα λεφτά θα σας απαντήσω ευθέως.

Εκεί που βρήκαμε και αυτά που σας παραδώσαμε και τα οποία εσείς πείσατε τον κόσμο ότι οφείλονταν στην υπερφορολόγηση ενώ στην πραγματικότητα οφείλονταν στην κατάργηση της μίζας και στην πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας.

Είστε η κυβέρνηση ΗΡΩΔΗΣ των φορολογουμένων πολιτών. Γιατί τι άλλο, αν όχι φορολόγηση είναι η παράλογη και ασύδοτη ακρίβεια στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα προϊόντα που καταναλώνουν τα νοικοκυριά.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη φορολογική, καταδρομική επιχείρηση των τελευταίων δεκαετιών. Κι αυτό δεν κρύβεται. Γιατί το ζει ο κόσμος στο πετσί του.

Είστε Υπουργός Οικονομικών μιας χώρας στην οποία τα καταστήματα δεν κάνουν σεφτέ. Γιατί αυτή είναι η στόχευσή σας να τα κλείσετε όλα. Και να καταστήσετε αγρότες και μικρομεσαίους παρίες της οικονομίας και δουλοπάροικους των Ολιγαρχών φίλων σας.

Κύριε Σταϊκούρα

Μετά από 19 χρόνια θητείας σε αυτή την Βουλή έχω να σας πω αυτό που σκέφτεται κάθε μη εντεταλμένος βουλευτής σε αυτή την αίθουσα.

Σε αυτά που σχεδιάζετε και σε αυτά που θέλετε να κάνετε με αυτόν τον προϋπολογισμό ούτε συμμετέχουμε ούτε πρόκειται να τα νομιμοποιήσουμε με την ψήφο μας.

Γιατί εμείς συνένοχοι στο έγκλημα κατά του λαού και της εθνικής οικονομίας δεν θα γίνουμε. Θα ξηλώσουμε όλο το νομοθετικό υπόβαθρο λεηλασίας του εθνικού πλούτου και των περιουσιών των Ελλήνων που έχετε προγραμματίσει.

Εσείς είστε ένα απλό όργανο. Άρα, πείτε στον κ. Μητσοτάκη ότι φεύγοντας θα πάρει μόνο ευθύνες, τις οποίες η νέα ελληνική θεσμική δημοκρατία που θα εγκαταστήσουν οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου την επομένη των εκλογών με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα εντοπίσει και η απελευθερωμένη από τα δεσμά σας δικαιοσύνη θα αποδώσει στο ακέραιο.

Τίποτα δεν θα μείνει αδιευκρίνιστο. Και κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος την επομένη των εκλογών.

Καταψηφίζω εκφράζοντας το δημόσιο αίσθημα. Καταψηφίζω γιατί πιστεύω ότι η Ελλάδα αξίζει καλύτερη κυβέρνηση και καλύτερο μέλλον.

Καταψηφίζω για να φύγει το άδικο και να επικρατήσει ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ