close search results icon

Θεοδώρα Τζάκρη: Να κηρυχτεί η Πέλλα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Θεοδώρα Τζάκρη: Να κηρυχτεί η Πέλλα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις που έπληξαν την Πέλλα στις 23 και 24 Ιανουαρίου, προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στους δήμους Αλμωπίας, Σκύδρας και Πέλλας, τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές. Τεράστιοι όγκοι νερού κάλυψαν στο πέρασμά τους, δρόμους, πλημμύρισαν σπίτια και καλλιέργειες, κατέστρεψαν και παράσυραν υποδομές. Προς τούτο, η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υποδομών και Μεταφορών με την οποία τους ρωτά για τις προθέσεις τους: (1) να κηρύξουν την Π.Ε. Πέλλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν. 4662/2020, (2) να προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή των ζημιών σε κατοικίες, καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υποδομές, ώστε στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί το δυνατόν συντομότερο η αποκατάσταση των ζημιών και η αποζημίωση των πληγέντων, (3) να προχωρήσουν άμεσα στην καταβολή εφάπαξ ενισχύσεων για να αντιμετωπιστούν σε πρώτη φάση οι ανάγκες των πολιτών της Πέλλας για οικοσκευές, γραφεία, εμπορεύματα, παραγωγές κ.λπ. που καταστράφηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που ακολούθησαν, (4) για όσους πολίτες της Πέλλας έχουν πληγεί να προχωρήσουν σε αναστολή πληρωμών από άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις τους, όπως φορολογικές ασφαλιστικές κ.λπ, (5) ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στην καταγραφή των ζημιών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ώστε στη συνέχεια οι πληγέντες παραγωγοί να αποζημιωθούν το δυνατόν συντομότερο και (6) να προχωρήσουν άμεσα στη χρηματοδότηση και εκτέλεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Πέλλας, ώστε να μην επαναλαμβάνονται συνεχώς τα ίδια φαινόμενα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τους Υπουργούς 1. Εσωτερικών

2. Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής

3. Οικονομικών

4. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

5. Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Να κηρυχτεί η Πέλλα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της πρωτοφανούς κακοκαιρίας της 23-1-2023 και να εκπονηθεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης των ζημιών».

Οι έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις που έπληξαν από το πρωί της Δευτέρας 23-1-2023 την Πέλλα έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στον αστικό ιστό (όπου πλημμύρισαν δρόμοι, κατοικίες κ.λπ.), σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και σε υποδομές. Η βροχόπτωση που έπεσε τη Δευτέρα και Τρίτη μετρήθηκε στα 206 χιλιοστά νερού σε ένα 24ωρο για μια περιοχή όπου η ετήσια βροχόπτωση υπολογίζεται στα 760 χιλιοστά.

Οι μεγαλύτεροι μάλιστα σε ηλικία κάτοικοι της περιοχής συγκρίνουν την ένταση των φαινομένων με την πλημμύρα του 1979, κατά την οποία χάθηκαν και ανθρώπινες ζωές.

Ειδικότερα, στο Δήμο Αλμωπίας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αριδαίας έπεσαν 140 χιλιοστά βροχής μέσα σε 24 ώρες. Στην Αριδαία πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Ζημιές επίσης έχουν προκληθεί σε Σωσσάνδρα, Ξιφιανή, Υδραία κ.λπ., ενώ πολλά χωράφια στην ευρύτερη περιοχή πλημμύρισαν.

Στο Δήμο Σκύδρας έσπασε το πρανές στη τάφρο του Δροσερού με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωράφια σε Σανδάλι, Δάφνη, Λιποχώρι, Καλλίπολη, Καλύβια κ.λπ. Ζημιές καταγράφηκαν και στη Νέα Ζωή. Έκλεισε επίσης λόγω του μεγάλου όγκου των νερών η παλαιά εθνική οδός στη διασταύρωση της Δάφνης.

Στο Δήμο Πέλλας η έντονη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε Αρχοντικό, Δαμιανό, Λεπτοκαρυά, Μεσιανό, Παραλίμνη κ.λπ. Υπερχείλισε, επίσης, η τάφρος της Παραλίμνης, ενώ πλημμύρισε και η παλαιά εθνική οδός μεταξύ Νέας Πέλλας και Παραλίμνης. Επίσης προκλήθηκαν ζημιές σε υποδομές (γέφυρες κ.λπ.).

Για ακόμη μια φορά οι αντίξοες καιρικές συνθήκες αποδεικνύουν την αδυναμία των υπαρχόντων υποδομών να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα. Επιπλέον, σε συσκέψεις των αρμόδιων οργάνων που πραγματοποιήθηκαν στην Πέλλα, αναφέρθηκαν και άλλα προβλήματα, όπως οι αποφράξεις των στραγγιστικών καναλιών στα αγροκτήματα και ο ελλιπής καθαρισμός των φρεατίων για τα όμβρια.

Είναι επιτακτική ανάγκη να κηρυχτεί η Π.Ε. Πέλλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν. 4662/2020 και να εκπονηθεί ένα σχέδιο ώστε η Πολιτεία μετά την καταγραφή των ζημιών να προχωρήσει σε πλήρη αποζημίωση των πληγέντων το δυνατόν συντομότερο σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4797/2021, ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα της περυσινής θεομηνίας (αεροχείμαρρος στις 2-2-2022) όπου οι παραγωγοί σπαραγγιού δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί ούτε καν για τα νάιλον κάλυψης της καλλιέργειάς τους τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Υπάρχει ανάγκη η Πολιτεία να προχωρήσει σε άμεσες εφάπαξ ενισχύσεις προκειμένου οι πληγέντες πολίτες της Πέλλας να αντιμετωπίσουν σε πρώτη φάση τις ζημιές στις οικοσκευές τους, σε γραφεία και καταστήματα, σε εμπορεύματα, σε παραγωγές τους κ.λπ. που καταστράφηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που ακολούθησαν.

Είναι άμεση ανάγκη η Πολιτεία να λάβει γενναίες αποφάσεις και να προχωρήσει σε αναστολή πληρωμών αναφορικά με άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις τους, όπως φορολογικές, ασφαλιστικές κ.λπ., για όσους πολίτες της Πέλλας έχουν πληγεί, ώστε να μετριαστούν οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουν αυτή τη στιγμή.

Υπάρχει άμεση ανάγκη ο ΕΛΓΑ και να προχωρήσει στην καταγραφή των ζημιών σε φυτικό κεφάλαιο και απώλεια παραγωγής, καθώς και υποδομών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση αναφέρεται ότι έχουν πλημμυρίσει περί τα 20.000 στρέμματα.

Είναι επίσης άμεση ανάγκη η Πολιτεία να προβεί σε άμεση χρηματοδότηση και εκτέλεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών που επλήγησαν και της Πέλλας συνολικά, ώστε να μην επαναλαμβάνονται συνεχώς τα ίδια φαινόμενα.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

1. Προτίθεστε να κηρύξετε την Π.Ε. Πέλλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν. 4662/2020;

2. Θα προχωρήσετε άμεσα στην καταγραφή των ζημιών σε κατοικίες, καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υποδομές, ώστε στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί το δυνατόν συντομότερο η αποκατάσταση των ζημιών και η αποζημίωση των πληγέντων;

3. Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στην καταβολή εφάπαξ ενισχύσεων για να αντιμετωπιστούν σε πρώτη φάση οι ανάγκες των πολιτών της Πέλλας για οικοσυσκευές, γραφεία, εμπορεύματα, παραγωγές κ.λπ. που καταστράφηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που ακολούθησαν;

4. Προτίθεστε να προχωρήσετε για όσους πολίτες της Πέλλας έχουν πληγεί σε αναστολή πληρωμών από άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις τους, όπως φορολογικές ασφαλιστικές κ.λπ.;

5. Προτίθεται ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στην καταγραφή των ζημιών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ώστε στη συνέχεια οι πληγέντες παραγωγοί να αποζημιωθούν το δυνατόν συντομότερο;

6. Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στη χρηματοδότηση και εκτέλεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Πέλλας, ώστε να μην επαναλαμβάνονται συνεχώς τα ίδια φαινόμενα;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Θεοδώρα Τζάκρη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ