close search results icon

Θεοδώρα Τζάκρη: «Παρά τις μεγάλες ελλείψεις του ΕΣΥ, 2.000 υγειονομικοί βλέπουν την πόρτα της εξόδου»

Θεοδώρα Τζάκρη: «Παρά τις μεγάλες ελλείψεις του ΕΣΥ, 2.000 υγειονομικοί βλέπουν την πόρτα της εξόδου»

Ερώτηση 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη λήξη των συμβάσεων 2.000 υγειονομικών που εργάζονται στα νοσοκομεία της χώρας μέσα από προγράμματα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ)

Στα Νοσοκομεία της χώρας εργάζονται περί τους 2.000 υγειονομικοί υπάλληλοι με διετείς συμβάσεις του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ), καλύπτοντας θέσεις πρώτης γραμμής όπως τραυματιοφορέων, βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, τεχνικών, διοικητικών, εργατών κλπ. Οι εργαζόμενοι αυτοί προσελήφθησαν στη διάρκεια της πανδημίας, εκπαιδεύτηκαν και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στο ΕΣΥ. Παρά τις παρεμβάσεις της ΠΟΕΔΗΝ δεν δόθηκε λύση και δεν παρατείνονται οι συμβάσεις των εργαζόμενων αυτών με αποτέλεσμα 2.000 νέα κενά στο ΕΣΥ. Προς τούτο, η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με 19 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία τον ρωτούν για τις προθέσεις του να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι 2.000 εργαζόμενοι που εργάζονται στα νοσοκομεία της χώρας μέσω του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 έως 67 ετών της ΔΥΠΑ να μην απολυθούν και παράλληλα να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τις σημαντικές υπηρεσίες τους στο δημόσιο τομέα της υγείας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55 έως 67 στα νοσοκομεία της χώρας»

Στα νοσοκομεία της χώρας εργάζονται έχοντας υπογράψει διετείς συμβάσεις 2.000 υγειονομικοί μέσω του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 έως 67 ετών της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Οι συγκεκριμένοι 2.000 εργαζόμενοι καλύπτουν θέσεις τραυματιοφορέων, τεχνικών, εργατών γενικών καθηκόντων, βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, διοικητικών κλπ και η αποχώρησή τους από τα νοσοκομεία συνεπάγεται ότι «θα χαθούν» εργαζόμενοι που προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες και η απουσία τους θα έχει ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν περαιτέρω οι ασθενείς. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) η απώλεια αυτού του προσωπικού θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα νοσοκομεία ιδιαίτερα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών καθώς και στη συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος μισθοδοσίας αυτών των εργαζομένων επιβαρύνει ελάχιστα τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων αφού το μεγαλύτερο μέρος της σχετικής δαπάνης καλύπτεται από ενωσιακούς πόρους. Επιπλέον, το ζήτημα ενέχει και σοβαρή κοινωνική διάσταση αφού οι 2.000 συμβασιούχοι που αποχωρούν από τα νοσοκομεία τους λείπουν ελάχιστα ένσημα για να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης ή χρειάζονται ακόμη λίγους μήνες για να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Επειδή οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν την περίοδο της πανδημίας και εργάζονται από τότε στην πρώτη γραμμή των νοσοκομείων έχοντας αποδείξει την αξία τους και τη συνεισφορά τους στη δημόσια υγεία.

Επειδή η αποχώρησή τους από τα νοσοκομεία συνεπάγεται ότι θα απολυθούν εργαζόμενοι που συνεισέφεραν σημαντικά στην λειτουργία των νοσοκομείων και η απουσία τους θα έχει ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν περαιτέρω οι ασθενείς

Επειδή τα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει νομική δυνατότητα ανανέωσης των Συμβάσεων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι 2.000 εργαζόμενοι που εργάζονται στα νοσοκομεία της χώρας μέσω του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 έως 67 ετών της ΔΥΠΑ να μην απολυθούν και παράλληλα να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τις σημαντικές υπηρεσίες τους στο δημόσιο τομέα της υγείας»;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα

Ακρίτα Έλενα

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ρένα

Ζαμπάρας Μίλτος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηλιόπουλος Όθων

Κόκκαλης Βασίλης

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Γιώτα

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ