close search results icon

Θεσσαλία: Εν αναμονή του πορίσματος των Ολλανδών

200.000 στρέμματα παραμένουν ακόμα και σήμερα κάτω από το νερό.

Σε απελπισία παραμένουν οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας δύο και πλέον μήνες μετά την φονική κακοκαιρία «Daniel», καθώς πολλοί έχουν μείνει άστεγοι αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα τις μικρές αποζημιώσεις. Άνεργοι οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι μένουν κάθε μέρα χωρίς εισόδημα, απουσία πολιτικής βούλησης για ουσιαστική μέριμνα, όπως κατήγγειλαν πρόσφατα σε μαζική διαμαρτυρία στη Λάρισα.

Όλοι αναμένουν το πόρισμα της ολλανδικής εταιρείας HVA International, που επισκέφτηκε και χαρτογράφησε πολλές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου και φέρεται να έχει καταθέσει ήδη ορισμένα από τα ευρήματά της στην κυβέρνηση, η οποία βρέθηκε στο μάτι του «κυκλώνα» για την απουσία πρόληψης και την αποτυχία διαχείρισης των τεράστιων πλημμύρων.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων για την Λίμνη Κάρλα, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 200.000 στρέμματα παραμένουν ακόμα και σήμερα κάτω από το νερό με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την έκταση της καταστροφής των αγροτικών περιουσιών όσο και για τους κινδύνους για το οικοσύστημα και την ανθρώπινη υγεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μιλτιάδης Γκουζούρης, υποστηρίζει πως η μελέτη εστιάζει «στο γεωργικό κομμάτι και τον τομέα προστασίας του από τις πλημμύρες. Δεν έχουμε να κάνουμε τόσο πολύ με τις αστικές περιοχές, τα χωριά, τις πόλεις κλπ. Ασχολούμαστε κυρίως με τη διαχείριση των υδάτων που έρχονται είτε από όμβρια ύδατα, είτε από ποτάμια, τα οποία και καταλήγουν στον Θεσσαλικό κάμπο, και με τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής, όπως καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και βιομηχανίες».

Ο ίδιος δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η ομάδα επιδιώκει να συμπεριλάβουν στο σχεδιασμό νέες πρακτικές, που θα αποκλείουν την επανάληψη της ίδιας κατάστασης στο μέλλον. «Αυτή την ώρα έχουμε συλλέξει πολλά δεδομένα από καίρια σημεία στο θεσσαλικό κάμπο και "τρέχουμε" διάφορα σενάρια βροχών. Αν θα πέσει βροχή στη περιοχή της Καλαμπάκας τι θα σημαίνει αυτό; Τα σενάρια αυτά μας δείχνουν προς τα ποια κατεύθυνση θα κυλήσει το νερό και ποιες περιοχές κινδυνεύουν από πλημμύρες. Όλο αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο» σημειώνει, όπως επίσης ότι «θα μπορεί να προταθεί και η δημιουργία του κατάλληλου αντιπλημμυρικού έργου, αφού πρώτα ληφθούν υπόψη η μορφολογία του εδάφους».

Ο κ. Γκουζούρης εξήγησε πως σενάρια να υπάρχουν περιοχές οι οποίες θα δρουν ως «ζώνες ελεγχόμενης πλημμύρας» σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων που δημιουργούν υπερβάλλουσες ποσότητες υδάτων σε σχέση με τις δυνατότητες διοχέτευσης των υδάτων αυτών. Αυτές οι ζώνες, όπου τυχών γίνουν, θα πρέπει να βρίσκονται σε μέρη όπου δεν θα υπάρχουν σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες, εργοστάσια κλπ. «Θα έχει προβλεφθεί να ενεργοποιούνται περιοχές που θα έχουν μόνον καλλιέργειες, όπου θα διοχετεύονται τα πλεονάζοντα ύδατα, ώστε να ανακουφίζεται το κύριο υδατικό σύστημα και να γίνεται με ελεγχόμενο ρυθμό η απορροή των υδάτων» είπε επισημαίνοντας ότι οι αγρότες θα λαμβάνουν αποζημίωση για τις ζημιές που θα έχουν υποστεί. «Κάθε χρόνο θα μπορεί να υπάρχει στον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλι» πρόσθεσε.

Μετά το τεράστιο χτύπημα στο ζωικό κεφάλαιο ο κ. Γκουζούρης ισχυρίζεται ότι εταιρία «κοιτάζει «ολόκληρη η αλυσίδα αξίας. Για παράδειγμα, ένας κτηνοτρόφος έχει ζώα, παράγει γάλα και το δίνει στη γαλακτοβιομηχανία και αυτή με τη σειρά της το διοχετεύει στην αγορά. Σίγουρα κάποιος θα έλεγε ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε εκ νέου ζώα στους κτηνοτρόφους για να αρχίσουν να παράγουν. Είναι όμως έτσι; Δεν είναι αυτή πάντα η καλύτερη λύση» υποστήριξε για να προσθέσει: «Φανταστείτε, οι κτηνοτρόφοι να έχουν ζώα, να παράγουν γάλα και να μην έχουν που να το δώσουν εάν οι γαλακτοβιομηχανίες της περιοχής έχουν υποστεί ζημιές και δεν μπορούν να επεξεργαστούν το γάλα».

Δ. Κουρέτας: Στις 5 Δεκεμβρίου η ανακοίνωση του νέου σχεδίου Πολιτικής Προστασίας

Το εκλογικό σώμα της Θεσσαλίας «μαύρισε» τον απερχόμενο Περιφέρεια, Κωσταντίνο Αγοραστό, δίνοντας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου την πρωτιά στον Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος μίλησε επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επόμενη μέρα και τις άμεσες προτεραιότητες.

«Πρέπει οπωσδήποτε να σχεδιάσουμε το αναπτυξιακό μέλλον της Θεσσαλίας, που θα περιλαμβάνει το αντιπλημμυρικό σχέδιο, με λύσεις βασισμένες στη φύση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης. «Ο σχεδιασμός του αναπτυξιακού μοντέλου της Θεσσαλίας πρέπει να περιλαμβάνει λύσεις οι οποίες θα έχουν βιωσιμότητα περιβαλλοντική που να στηρίζεται σε επιστημονικά στοιχεία», ανέφερε.

Και προανήγγειλε ότι στις 5 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί το νέο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας για την περιοχή το οποίο όπως είπε αποτελεί την μεγαλύτερη προτεραιότητά του και θα επικεντρώνεται κυρίως στην πρόληψη. «Η Πολιτική Προστασία είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Είναι ένα στοίχημα για να λάβεις μέτρα πρόληψης. Φτιάχνουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα. Υπεύθυνος θα είναι ο στρατηγός, Ηλίας Λεοντάρης», είπε ενώ υπογράμμισε ότι θα δημιουργηθεί μία ακαδημαϊκή ομάδα εργασίας.

Παράλληλα, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε εκδήλωση του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη σχετικά με τις κλιματικές καταστροφές, ο Κουρέτας, είχε σειρά συναντήσεων και επαφών με γενικές διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να συζητήσουν, όπως τονίζει στη συνέντευξή του, για τις αποζημιώσεις όσων επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου καθώς και για επιπλέον πόρους για την βιώσιμη ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ