close search results icon

Θεσσαλονίκη: Έρχονται επενδύσεις εκατομμυρίων σε ακίνητα

Τα προβλήματα του "Σπίτι μου" στην κτηματαγορά. 

Ο εκρηκτικός «χάρτης» των Airbnb σε Θεσσαλονίκη αλλά και στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα, οι δυσλειτουργίες του προγράμματος «Σπίτι μου» που επιφέρει στην κτηματαγορά και οι επενδύσεις εκατομμυρίων που αναμένονται στην πόλη ήταν, μεταξύ άλλων, τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε το Παρατηρητήριο Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Ελλάδος και Ν.Α. Ευρώπης του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

«Χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα 30.000-40.000 τ.μ. και εκατομμύρια επενδύσεων αναμένονται στην Θεσσαλονίκη που προορίζονται για ξενοδοχεία και διαμερίσματα. Τα επόμενα χρόνια θα αντικρίσουμε μια διαφορετική πόλη αν υλοποιηθούν όλες οι επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Κώστας Γεωργάκος, ο οποίος μίλησε αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στην κτηματαγορά της πόλης. Τόνισε επίσης ότι «οι αυξήσεις των τιμών στα ενοίκια ελάχιστα επηρεάστηκαν από την άνοδο των Airbnb, καθώς πρώην γραφειακοί και βιοτεχνικοί χώροι του κέντρου μετατράπηκαν σε διαμερίσματα».

Η ραγδαία άνοδος των Airbnb

Στο 20% με 30% υπολογίζεται ότι είναι ο ρυθμός ανάπτυξης των Airbnb ετησίως στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως από το 2019 και μετά. Στη Θεσσαλονίκη τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν αγγίξει τις 3.000 και μαζί με τις τριγύρω περιοχές τις 4.000. Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Χαλκιδική με τα Airbnb να φτάνουν τις 4.500. Ανάλογη ανάπτυξη (30%-40%) παρατηρείται σε Καβάλα και Κατερίνη με 400 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης και 200 αντίστοιχα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.) Ανδρέας Χίου, το μεγαλύτερο ποσοστό καλύπτεται από τη ζήτηση των Βαλκανικών χωρών και ειδικότερα, το 45% αφορά τη Θεσσαλονίκη και πάνω από το 60% την Χαλκιδική. Η ανοδική πορεία των Airbnb φαίνεται και στα έσοδα τα οποία το 2022 ήταν στα 3,3 δισ. ευρώ ενώ για το 2024 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 4,5 δισ. ευρώ.

«Το 55% των τουριστών στην Ελλάδα προέρχεται από την βραχυχρόνια μίσθωση και πλέον έχουμε περισσότερες κλίνες από τα ξενοδοχεία, αγγίζοντας τις 55.000 σε όλη τη χώρα. Και τα έσοδα μας είναι διπλάσια σχεδόν κάθε χρόνο», σημείωσε ο κ. Χίου.

Εφαλτήριο για την κτηματαγορά χαρακτήρισε την βραχυχρόνια μίσθωση από την πλευρά του και ο πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος ο οποίος τόνισε ότι η επενδυτική κατοικία πρόκειται για ένα αναπτυσσόμενο προϊόν με θετικά αποτελέσματα για την οικονομία.

Λίγα ακίνητα για το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις στην ήδη πονεμένη κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης έχει επιφέρει το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο, όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, αν και είναι προς την σωστή κατεύθυνση, εφαρμόστηκε σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο μεσιτικός κλάδος βιώνει ήδη προβλήματα με τη διαθεσιμότητα των ακινήτων. «Αν και το πρόγραμμα για νέα ζευγάρια είναι εκπληκτικό, δεν ήρθαν σε επαφή με τον μεσιτικό κλάδο για να μάθουν οι αρμόδιοι ποια είναι η κατάσταση στην αγορά πριν το εφαρμόσουν. Τα ακίνητα που πληρούν τις προϋποθέσεις είναι λίγα και το πρόγραμμα επιδοτεί τη ζήτηση των ακινήτων», δήλωσε ο κ. Γεωργάκος και πρόσθεσε ότι από τα 10 ακίνητα, μόνο τα 2 είναι αρεστά και προχωρούν στην επόμενη φάση του προγράμματος.

«Δυστυχώς, δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα η εφαρμογή του και δεν θα ικανοποιηθούν όλοι οι δικαιούχοι. Θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις», επισήμανε ενώ έκανε λόγο και για πλειοδοσίες στα ακίνητα που πληρούν τις προϋποθέσεις για να μπουν στο πρόγραμμα.

Αλλαγές και στα εμπορικά ακίνητα

Άλλαξε παράλληλα το τοπίο με τις μισθώσεις και τη ζήτηση για τα εμπορικά ακίνητα καθώς, σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, παρατηρείται έκρηξη τιμών στους αποθηκευτικούς χώρους (logistics) που αναζητούν όλο και περισσότερο οι εταιρείες των οποίων αυξήθηκα σημαντικά ο διαδικτυακός τους τζίρος. «Οι τιμές πλέον από 2-3 ευρώ/τ.μ., κυμαίνονται 4-5 ευρώ/τ.μ. Πρόκειται για αύξηση έως και 300%. Ελληνικές και ξένες αλυσίδες συρρικνώνονται στη Θεσσαλονίκη και τα φυσικά καταστήματα περιορίζονται. Ακόμη και η ζήτηση για μικρούς γραφειακούς χώρους είναι ελάχιστη με το ενδιαφέρον να στρέφεται σε μεγάλες εκτάσεις», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Γεωργάκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ