Θεσσαλονίκη – Πρόεδρος εστιατόρων: «Το πιτόγυρο πρέπει να ξεπεράσει τα πέντε ευρώ για να είναι βιώσιμη μια επιχείρηση»
Οι εστιάτορες της πόλης ετοίμασαν αίτημα για τη μείωση του ΦΠΑ στο 13%.

Πάνω από πέντε ευρώ θα πρέπει να πωλείται το σάντουιτς με σουβλάκι στη Θεσσαλονίκη ώστε να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις εστίασης της πόλης. Αυτή την άποψη εξέφρασε, μιλώντας στην Karfitsa, ο πρόεδρος του συλλόγου καφέ-μπαρ Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.
Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Την ώρα που το τυλιχτό σουβλάκι σε όλη την Ελλάδα φτάνει σε τιμές «φωτιά» και καθίσταται σε είδος πολυτελείας, ο πρόεδρος των εστιατόρων της Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι και στην πόλη μας θα πρέπει να ξεπεράσει τα πέντε ευρώ, τονίζοντας τα υπέρογκα κόστη που βαραίνουν τις επιχειρήσεις εστίασης. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε πολλά ταχυφαγεία της Θεσσαλονίκης έχει ήδη ξεπεραστεί το «φράγμα» των πέντε ευρώ στο σάντουιτς με σουβλάκι.
«Από τον Σεπτέμβριο του 2022 έχουμε να κάνουμε αυξήσεις στην εστίαση. Έχουμε πολλά παραπάνω κόστη από τότε. Εμείς προτείνουμε στους συναδέλφους να κάνουν επανακοστολόγηση των τιμοκαταλόγων τους και των προϊόντων τους. Όλες αυτές οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια, πρέπει να μετακυλιστούν στον καταναλωτή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Το σάντουιτς πρέπει να ξεπεράσει τα πέντε ευρώ για να μπορεί να είναι βιώσιμη μια επιχείρηση. Πουλάμε πολύ φθηνά. Είναι μεγάλος ο ανταγωνισμός. Στη Θεσσαλονίκη η χωριάτικη σαλάτα πωλείται στα οκτώ ευρώ, ενώ σε άλλες πόλεις πωλείται στα 12 ευρώ».
Στο 100% αναμένονται οι πληρότητες της ΔΕΘ στα καφέ και στα εστιατόρια
Οι επαγγελματίες της εστίασης της Θεσσαλονίκης βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο στις ημέρες της ΔΕΘ, όπου αναμένονται υψηλές πληρότητες στα εστιατόρια και στα καφέ του κέντρου, μετά από ένα ιδιαίτερα υποτονικό καλοκαίρι. Ο κ. Επιτροπίδης τονίζει ότι για αυτό το λόγο οι εστιάτορες του ιστορικού κέντρου είναι κάθετα αντίθετοι στη μεταφορά της έκθεσης στα δυτικά.
«Όπως κάθε χρόνο, οι ημέρες της ΔΕΘ είναι μέρες γιορτής για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για την εστίαση. Τα περισσότερα καταστήματα στο ιστορικό κέντρο αυτό το δεκαήμερο λειτουργούν με πληρότητα 100%, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο τζίρος και να βοηθά στις δυσκολίες που περνάμε τον υπόλοιπο χρόνο. Γνωρίζουμε κάθε χρόνο τη δυναμική της ΔΕΘ και τα αποτελέσματά της στην εστίαση. Αν η ΔΕΘ απομακρυνθεί και μεταφερθεί στη Σίνδο, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου. Οι εστιάτορες του κέντρου θέλουν να μείνει οπωσδήποτε στο κέντρο η ΔΕΘ ή όσο το δυνατόν πιο κοντά», εξηγεί.
Μιλώντας για το φετινό καλοκαίρι, ο πρόεδρος των εστιατόρων επισημαίνει στην Karfitsa ότι οι τζίροι ήταν πολύ μειωμένοι. «Το καλοκαίρι ήταν πολύ δύσκολο για τα καταστήματα εστίασης. Από τον Ιούνιο ξεκίνησε μια τεράστια πτώση. Από τον κόσμο που επισκέπτεται την πόλη μας επίσης, λιγότεροι επιλέγουν να φάνε στα εστιατόρια. Έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα Airbnb, με αποτέλεσμα να αλλάξουν και οι συνήθειες των επισκεπτών. Πηγαίνουν και ψωνίζουν από τα σούπερ μάρκετ έτοιμο φαγητό και τρώνε στα διαμερίσματα, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αίτημα στον πρωθυπουργό για μείωση του ΦΠΑ στο 13%
Ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 28/08, οι εστιάτορες της πόλης ετοίμασαν αίτημα για τη μείωση του ΦΠΑ στο 13%, με εξαίρεση στα αλκοολούχα ποτά. Το αίτημα θα παραδοθεί από την Ομοσπονδία Εμπόρων – Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Πρόωρη κάλπη στην Αλμωπία
26 Αυγούστου 2025
ΣΧΟΛΙΑ