close search results icon

Θεσσαλονίκη: «Τριπλασιάστηκαν οι χρόνοι διακομιδής μετά τον flyover, στα επείγοντα παίζουν ρόλο και τα δευτερόλεπτα», λέει ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ

Ζητούν προσλήψεις και περισσότερα σθενοφόρα. 

Ραγδαία είναι η αύξηση στους χρόνους παραλαβής και διακομιδής ασθενών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από το ΕΚΑΒ, μετά από την έναρξη των εργασιών του flyover στην Περιφερειακή Οδό, δηλαδή τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Αυτό επισημαίνει, μιλώντας στην Karfitsa, ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Τερζίδης, ενώ τονίζει παράλληλα ότι θα έπρεπε να υπάρξει από την πρώτη στιγμή πρόβλεψη για την μετακίνηση των ασθενοφόρων και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης σε παρακείμενες οδούς.

Ο κ. Τερζίδης αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, κατά το briefing της Πέμπτης 25/01 με τους δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είπε ότι θα δρομολογηθούν παρεμβάσεις για νέες διαδρομές για τα ασθενοφόρα. Ο πρόεδρος των εργαζομένων ειδικότερα σημειώνει πως «με τα μποτιλιαρίσματα που δημιουργούνται με τον flyover είναι πιο δύσκολες οι διακομιδές και για να πάμε σε ένα περιστατικό αλλά και για τη μεταφορά στο νοσοκομείο».

Συμπληρώνοντας: «Το άγχος και η αγωνία έχουν ανέβει στο κατακόρυφο, ειδικά όταν έχουμε ένα επείγον περιστατικό, το οποίο πρέπει να διακομίσουμε γρήγορα στο νοσοκομείο και δεν μπορούμε λόγω του μποτιλιαρίσματος. Σε ένα επείγον περιστατικό παίζουν ρόλο τα λεπτά, ακόμα και τα δευτερόλεπτα. Είναι πολύ δύσκολο να έχεις έναν τραυματία στην καμπίνα πίσω και να πρέπει να κάνεις ελιγμούς συνεχόμενα για να αποφύγεις τα αυτοκίνητα και την κίνηση. Οι χρόνοι έχουν ανέβει στο τριπλάσιο».

Ζητούν προσλήψεις και περισσότερα ασθενοφόρα – Εν αναμονή αποφάσεων

Η εργασιακή καθημερινότητα για τους διασώστες του ΕΚΑΒ έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων, ο οποίος εξηγεί στην Karfitsa ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για ενίσχυση του στόλου αλλά και του εργατικού δυναμικού. «Η δουλειά μας δυσκολεύει. Είμαστε επίσης λιγότεροι συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια λόγω συνταξιοδοτήσεων. Πριν από πέντε χρόνια είχαμε 25 ασθενοφόρα για το νομό Θεσσαλονίκης, ενώ τώρα είναι 20», τονίζει.

Οι εργαζόμενοι ζητούν αύξηση των οχημάτων αλλά και προσλήψεις 50 τουλάχιστον διασωστών ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη. Έχουν υπάρξει σχετικές εξαγγελίες και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε φάση αναμονής για τις προσλήψεις. «Πρέπει να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη, όχι μόνο για μας αλλά για να βοηθήσουμε και τους συνανθρώπους μας», όπως συμπληρώνει.

Ανησυχητικό είναι και το γεγονός σύμφωνα με τον ίδιο, ότι η εντατικοποίηση αυξάνεται ολοένα και περισσότερο στην εργασία των διασωστών. Πιο συγκεκριμένα: «Ο φόρτος εργασίας αυξήθηκε στην καθημερινότητά μας. Δεν υπάρχει χρόνος ξεκούρασης. Για τους διασώστες, ανάμεσα στα περιστατικά, πρέπει να υπάρχει όμως χρόνος ξεκούρασης, έτσι ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν για να κατευθυνθούν στο επόμενο περιστατικό.

πηγή: karfitsa.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ