close search results icon

Τι δουλειά έχει η τουρκική αρμάδα αλιευτικών στις Κυκλάδες

Οι ανησυχίες, οι θυελλώδεις άνεμοι, η αβλαβής διέλευση και οι… τσιπούρες

Αβλαβή διέλευση από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και όχι παράνομη αλιεία πραγματοποίησε η μεγάλη αρμάδα τουρκικών αλιευτικών σκαφών που η όψη της και μόνο την προηγούμενη εβδομάδα θορύβησε κατοίκους και επισκέπτες νησιών των Κυκλάδων. Τα μεγάλα αυτά αλιευτικά σκάφη παρέμειναν αρκετές μέρες στο Αιγαίο λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν αλλά και του έργου που κάνουν. Οπως εξηγεί στην «Καθημερινή» ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Τρύφων Κοντιζάς, τα πλοία αυτά ρυμουλκούν κλωβούς με γόνο από εξειδικευμένα ιχθυοτροφεία στη δυτική Μεσόγειο, σε χώρες όπως η Μάλτα και η Ισπανία και προορισμό την Τουρκία. Οι κλωβοί αυτοί, που παραμένουν βυθισμένοι κάτω από την επιφάνεια του νερού κατά την ρυμούλκηση, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στους κυματισμούς και έτσι όλη η διαδικασία γίνεται με πολύ αργό ρυθμό.

Οι ισχυροί άνεμοι του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, που οδήγησαν μάλιστα σε απαγορευτικό απόπλου πολλών ακτοπλοϊκών πλοίων από τον Πειραιά, το Λαύριο και την Ραφήνα, καθήλωσαν τον, μεγάλο είναι η αλήθεια, στολίσκο τουρκικών αλιευτικών σε υπήνεμες περιοχές των Κυκλάδων και ιδιαίτερα της Τήνου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ελληνικό Λιμενικό προχωρά σε όλες τις περιπτώσεις στην εκτέλεση διαδικασιών αναγνώρισης ταυτότητας (Hailing), επιβεβαιώνοντας το σκοπό της αβλαβούς διέλευσης – που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας- αλλά και την εθνική κυριαρχία.

Οσον αφορά τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης παράνομης αλιείας σε ελληνικά χωρικά ύδατα από τον συγκεκριμένο στολίσκο, αυτές διαψεύδονται. Επιπλέον σύμφωνα με τα στοιχεία του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής δεν παρατηρείται κάποια έξαρση αυτή της δραστηριότητας ούτε σε άλλες περιοχές του Αιγαίου όπως στο παρελθόν είχε εκδηλωθεί στα Δωδεκάνησα ή και στα ανατολικά των Κυκλάδων. Μοναδική εξαίρεση που δεν προκαλεί όμως ανησυχία είναι η σχετική δραστηριότητα αλιευτικών σκαφών της γειτονικής χώρας στο βόρειο Αιγαίο και ειδικότερα πλησίον της Σαμοθράκης.

Ο γόνος που μεταφέρουν τα προαναφερθέντα αλιευτικά, τα οποία εθεάθησαν νοτίως της Τήνου και αλλού, είναι ψάρια πολύ μικρής ηλικίας τα οποία κατόπιν μεταφέρονται στην Τουρκία. Αποτελεί κρίσιμο στάδιο στην βιομηχανία της ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς αφορά την εκτροφή νεαρών ψαριών μέχρι να φτάσουν σε μέγεθος κατάλληλο για μεταφορά στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Αυτό περιλαμβάνει τη φροντίδα των γονέων, την εκκόλαψη των αυγών και την εκτροφή των νεοσσών σε κατάλληλες συνθήκες. Σε αυτό ειδικεύονται πολλές μονάδες στην δυτική κυρίως Μεσόγειο. Αντιθέτως η Τουρκία ειδικεύεται και μάλιστα αποτελεί πλέον μία από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής ιχθυοκαλλιεργημένων αλιευμάτων, στο μεγάλωμα των ψαριών. Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το 2023 η Τουρκία παρήγαγε 273.000 τόνους τσιπούρας και λαβρακιού έναντι 121.300 τόνων της Ελλάδας. Σε μεγάλες αγορές όπως του Ηνωμένου Βασιλείου η Τουρκία ελέγχει μερίδιο της τάξης του 70 – 80% τόσο την τσιπούρα όσο και στο λαβράκι έναντι 10% περίπου της Ελλάδας.

πηγή: kathimerini.gr - ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ