close search results icon

«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική»

«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική»

Αγαπητοί φίλες και φίλοι

«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική»

«Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα»

«Στο μάκρος 25 αιώνων δεν υπήρξε ούτε ένας – επαναλαμβάνω ούτε ένας - που να μη γράφτηκε ποίηση στην ελληνική γλώσσα . Να τι είναι το μεγάλο βάρος και βάθος της παράδοσης που αυτό το όργανο διαθέτει»

Γλώσσα και πολιτισμός είναι έννοιες αδιαίρετες. Η ελληνικότητα είναι η ελληνική φύση και η ελληνική γλώσσα. Η γλώσσα είναι φορέας πολιτισμού και μέσο για να κινηθεί η πορεία ενός έθνους μέσα στο χωροχρόνο. Η ιδιαίτερη γλώσσα κάθε πολιτισμού και δη του ελληνικού είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που διακρίνει το λαό μας και επιτρέπει τη συνέχεια του ως ξεχωριστή ύπαρξη ως μοναδικός πολιτισμός που διακρίνεται από του υπόλοιπους. Η μακραίωνη ιστορία της, ο λεξιλογικός της πλούτος, οι λεπτές σημασιολογικές της αποχρώσεις, η αισθαντικότητά της, ο λυρισμός της είναι η γλώσσα μας. Με αυτήν εκφράστηκαν προηγμένες μορφές σκέψης, αριστουργήματα παγκόσμιας γραμματείας, δημιουργήματα λογίων, ανθρώπων του πνεύματος, μεγάλων ποιητών που βραβεύθησαν παγκόσμια.

Η «ακηδία» λοιπόν των σύγχρονων νέων μπορεί να οδηγήσει στην κηδεία της γλώσσας μας κραυγάζουν οι φωνές. Καταλύτης αυτής της προφητείας είναι οι νέοι του αύριο του έθνους μας που επιδίδονται σε ένα ζοφερό γλωσσικό αύριο ως γλωσσικά ενδεείς. Και φοβούμαι σε ένα ζοφερότερο μεθαύριο που θα κληροδοτήσουν και αυτοί με τη σειρά τους στις μετέπειτα γενιές πάνω στην «αφελληνισμένη» γλωσσική βάση που και στους ίδιους έχει ίσως κληροδοτηθεί.

Χρέος του κάθε έλληνα στο σύγχρονο πνεύμα του κοσμοπολιτισμού και της αναγκαιότητας της γλωσσομάθειας είναι η προάσπιση της μητρικής του γλώσσας. Η βαθιά συνείδηση της διαφύλαξης της από τη γλωσσική συρρίκνωση – μιλώντας σωστά ελληνικά χωρίς ο καθείς με ξένες λέξεις, μοντέρνους ιδιωματισμούς στο όνομα του μοντερνισμού, της αμάθειας και της εσφαλμένης προόδου – είναι αναγκαιότητα. Ας αναγνωρίσουμε την αξία της, ας δούμε τις ρίζες της, «τα αρχαία ελληνικά» από διαφορετική οπτική γωνία όχι απλά ως ένα εξεταζόμενο μάθημα στο σχολείο αλλά ως ρίζες του πολιτισμού μας, ως προέκταση του ίδιου του εαυτού μας και της εθνικής μας ταυτότητας. Η ανάπτυξη της πολύγλωσσης εκπαίδευσης και της πολύγλωσσης ικανότητας των νέων είναι σύγχρονα όπλα που δεν ακυρώνουν όμως την αξία της δικής μας γλώσσας.

Φίλοι μαθητές και μαθήτριες

Γνωρίζω κατανοώ και εκτιμώ τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλετε για την πνευματική σας ανάπτυξη και την αποκατάστασή σας σε επαγγέλματα υψηλής επιστημονικής στάθμης και κοινωνικής προβολής. Η επίτευξη αυτού του στόχου εξαρτάται από την επιτυχία σας στης εξετάσεις. Σ’ αυτό το σημείο της επίπονης προσπάθειάς σας φιλοδοξώ να σταθώ αρωγός σας με την πολυετή εμπειρία μου σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, την εξειδικευμένη γνώση μου στα εξεταζόμενα πανελλαδικώς μαθήματα, την υπομονή μου και με φιλοδοξία και αντοχή να διευκολύνω το τόσο κουραστικό σας έργο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ