close search results icon

Τι μπορεί να συμβεί με τις έδρες της Πέλλας-Αποκαλυπτική ανάλυση από το pellanews.gr

*Δια χειρός του αναλυτή/εκτιμητή, βάση συγκεκριμένων δεδομένων (εν προκειμένω της δημοσκόπησης για τον ΑΝΤ1, από πλευράς Marc, 23/6/2023) Ελευθέριου Αβραμίδη, για το pellanews.gr.

Η Πέλλαnews και το pellanews.gr, σε μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση εθνικής κάλπης πρωτοπορεί. Δημοσιεύει μία εμπεριστατωμένη ανάλυση, δα χειρός του εκτιμητή και αναλυτή με αριθμούς Ελευθέριου Αβραμίδη (ο κ. Αβραμίδης είναι Πολιτικός Μηχανικός και Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Πέλλας), αποκλειστικά στην εφημερίδα μας, μέσα από την οποία αναλύει όλα τα σενάρια και τις πιθανότητες τους.

Μία ανάλυση που όπως σημειώνει ο ίδιος έγινε με «τα συμπεράσματα από εφαρμογή του νέου εκλογικού Νόμου με υποθετικό σενάριο εκλογικής συμπεριφοράς. Καταρχάς η ανάλυση στηρίζεται σε υποθέσεις συμπεριφοράς οι οποίες είναι πάντα υποθετικές αλλά οι κατανομές των εδρών έχουν πραγματοποιηθεί με πιστή εφαρμογή της νέας νομοθεσίας».

Σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ο κ. Αβραμίδης έδωσε και πάλι τα «φώτα» του για τα εκλογικά αποτελέσματα, όπως και το 2019 που ήταν η τελευταία αναμέτρηση των εθνικών εκλογών, με πολύ μεγάλη επιτυχία στο που και πως κινήθηκαν τα πράγματα.

Άλλωστε, πρόκειται για μία εκλογική μάχη, που όπως βλέπουμε από πλειάδα δημοσκοπήσεων, εκτιμήσεων και αναλύσεων, παρουσιάζουν μία Βουλή η οποία διαμορφώνεται από πεντακομματική έως και…επτακομματική, με ένα ασθενές μόνο σενάριο να κάνει λόγο για «οκτακομματική» Βουλή. Δεν θυμόμαστε στο παρελθόν ένα τέτοιου μεγέθους κουβάρι, δεν νομίζουμε ότι έχουμε περάσει ξανά τόση «αγωνία», βλέποντας τα επιτελεία των κομμάτων να κινούνται ανάμεσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με το στρώσιμο ενός «τάπητα» που περιέχει στο «χρώμα» του και ένα ενδεχόμενο μίας ακόμη κάλπης, με τα «εάν» που υπάρχουν, τον Αύγουστο. Τότε θα μιλάμε πραγματικά για «σπάσιμο» κάθε ρεκόρ, που φέρνει οσμή από το 1989-1990, σε «ύφος» όμως και όχι αναγκαστικά σε απτή πολιτική μορφή.

Μ’ αυτά λοιπόν τα δεδομένα, με αυτό το τοπίο που ξεκάθαρο φαίνεται ως προς το αποτέλεσμα του, αλλά όχι στο «όλον» που θα βοηθούσε για ασφαλή συμπεράσματα, παραθέτουμε την ανάλυση του κ. Ελευθέριου Αβραμίδη, ο οποίος επεξηγεί σε σημεία, ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε στην κατάρτιση της. Και επρόκειτο, πιστέψτε μας, για ένα αποτέλεσμα κοπιώδους δουλειάς και μελέτης.

H παρούσα εκτίμηση, στηρίχτηκε στη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1, που μεταδόθηκε πριν 3 ώρες.

Αναλυτικά σας αφήνουμε στα «εκτιμητικά» χέρια του:

Εισαγωγικά

Στον παρόν άρθρο παραθέτω τα συμπεράσματα από εφαρμογή του νέου εκλογικού Νόμου με υποθετικό σενάριο εκλογικής συμπεριφοράς. Καταρχάς η ανάλυση στηρίζεται σε υποθέσεις συμπεριφοράς οι οποίες είναι πάντα υποθετικές αλλά οι κατανομές των εδρών έχουν πραγματοποιηθεί με πιστή εφαρμογή της νέας νομοθεσίας.

Υπόθεση 1η

Υποθετικό Αποτέλεσμα εθνικών εκλογώναπό της δημοσκόπησης της Marc για Αντ1:

%

Έδρες

επικρατ

Ε.Π.

ΝΔ

42,00

165

7

158

ΣΥΡΙΖΑ

19,20

53

3

50

ΚΙΝΑΛ

11,80

32

2

30

ΚΚΕ

7,60

21

1

20

ΕΛΛ ΛΥΣ

3,80

10

1

9

ΠΛΕΥΣΗ

3,70

10

1

9

ΝΙΚΗ

3,20

9

0

9

ΜΕΡΑ

2,00

0

0

0

Ανω 3%

89,30

300

15

285

Υπόθεση 2η

Αναλογική μεταβολή των κομματικών επιδόσεων στις εκλογικές περιφέρειες (ΕΠ) με βάση την συμπεριφορά των εκλογών του Μαΐου.

Σύντομη Ανάλυση Εκλογικού Νόμου_

Ο νέος εκλογικός νόμος αποδίδει 15 έδρες στην επικράτεια και 285 στις εκλογικές περιφέρειες. Ο νόμος πριμοδοτεί το 1ο κόμμα, εφόσον έχει ποσοστό άνω του 40%, με 50 επιπλέον έδρες από όσες θα λάμβανε με απλή αναλογική. Αρχικά λαμβάνονται εξασφαλισμένες έδρες από το εκλογικό μέτρο της πρώτης κατανομής, στο σενάριο μας οι 123 εκ’ των οποίων 1 έδρα στην Πέλλα για την Ν.Δ.. Ακολούθως οι εκλογικές περιφέρειες με αριθμό εδρών έως 3 (όπως Κιλκίς 3, Καστοριά 1 κοκ) αποδίδουν τις έδρες τους με μία μέθοδο απλής αναλογικής με αυτήν την διαδικασία αποδίδονται άλλες περίπου 40 έδρες.Αφού αποδοθούν οι παραπάνω έδρες απομένουν περί τις 120 αδιάθετες (μη διαθέσιμες εννοούμε βέβαια..) διεσπαρμένες σε όλην την επικράτεια σε άνω των τετραεδρικών περιφερειών, 3 έδρες περιμένουν να διατεθούν στην Πέλλα.

Ανάλυση Σεναρίου_

Εδώ αρχίζει το «κυνηγητό» της δεύτερης κατανομής.. Ξεκινάμε από την τελευταία παράταξη που εισάγεται στην Βουλή και λαμβάνει τις Έδρες της από τα διαθέσιμα υπόλοιπά της.Στο σενάριο μας είναι η ΝΙΚΗ η οποία με την αποδοχή των παραπάνω υποθέσεων λαμβάνει 9 έδρες κατά σειρά :

Α΄ Θεσσαλονίκης, Β΄ Θεσσαλονίκης, Β3΄ ΝτΤμ Αθηνών, Β1΄ Β Τμ Αθηνών, Αχαΐας, Α΄ Αν Αττικής, Πιερίας, Λαρίσης, Πέλλης,

Δηλαδή η ΝΙΚΗ αν διατηρήσει την σχετική δυναμική της και το κόμμα εισέλθει στη Βουλή, στο Νομό θα έχει έδρα οριακά. Η έδρα της ΝΙΚΗΣ είναι επισφαλής ως 9η πανελληνίως. Το παραπάνω συμπέρασμα δεν επηρεάζεται από τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων, είναι ασυσχέτιστηδηλαδή η επίδοση (το ποσοστό) των υπολοίπων κομμάτων στο Νομό.

Η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣμε 10 έδρες συνολικά, απέχει πολύ από την πιθανότητα να λάβει έδρα στο Νομό μας.

Η παράταξη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗμε 10 έδρες συνολικά, έχει σχετική δυναμική και σύμφωνα με το σενάριο βρίσκεται αρκετά κάτω από την εκλογή,.

Το Κ.Κ.Ε. απέχει πολύ από την πιθανότητα να λάβει έδρα στο Νομό μας.

Το ΚΙΝΑΛ έχει σύμφωνα με το σενάριο την ίδια περίπου συμπεριφορά με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ δηλαδή οι πιθανότητες είναι μικρές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός του απίθανου σχεδόν συνδυασμού να λάβουν έδρες ΝΙΚΗ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ- ΚΙΝΑΛ, έχει την σχετική δυναμική και στο Νομό θα καταλάβει έδρα. Ουσιαστικά όσο ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει άνω των 50 εδρών στην επικράτεια (η δημοσκόποι δίνουν 53) τόσο η κ. Τζάκρη εξασφαλίζει την έδρα της.

Όσον αφορά τις έδρες τις Ν.Δ.είναι συνδυασμός όλων των παραπάνω, διότι ότι δεν διατεθεί πάει στον νικητή των εκλογών δηλαδή πιθανότατα την Ν.Δ.. Δηλαδή ο εκλογικός νόμος οδηγεί στο παράδοξο ότι είτε η Ν.Δ. συγκεντρώσει στην Πέλλα 25% είτε 60% δεν επηρεάζεται ο αριθμός των εδρών της. Από έναν συνδυασμό των άνω πιθανοτήτων με όλες τις επισφάλειες που υπάρχουν θα έχουμε:

πιθανότητα

Εκλόγιμοι

4 έδρες Ν.Δ.

>7%

Βασιλειάδης, Σταμενίτης, Καρασμάνης, Γιάννου

3 έδρες Ν.Δ.

>42%

Βασιλειάδης, Σταμενίτης, Καρασμάνης.

2 Έδρες Ν.Δ.

>38%

Βασιλειάδης, Σταμενίτης,

1 έδρα Ν.Δ.

<1%

Βασιλειάδης.

Μία ματιά στην «γειτονία» μας_

Σύμφωνα με το Σενάριο:

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ν.Δ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α./ΠΣ

ΚΙΝ.ΑΛ.

ΝΙΚΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

ΗΜΑΘΙΑ

4

ΚΙΛΚΙΣ

1

1

1

ΠΕΛΛΑ*

2

1

1

ΠΙΕΡΙΑ

3

1

ΣΕΡΡΕΣ

3

1

1

ΦΛΩΡΙΝΑ

1

1

*Όπως αναλύθηκε το σενάριο δίνει την μεγαλύτερη πιθανότητα στην εκδοχή 2-1-1 χωρίς να αποκλείονται οι υπόλοιπες εκδοχές.

*Όπως αναλύθηκε το σενάριο δίνει την μεγαλύτερη πιθανότητα στην εκδοχή 2-1-1 χωρίς να αποκλείονται οι υπόλοιπες εκδοχές. Όπως το να δούμε να φεύγει η έδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και να «μένει» στο ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε όμως πάντα, σύμφωνα με τα δεδομένα της δημοσκόπησης του ΑΝΤ1 και της Marc.

Ο παραπάνω πίνακας δίδει την απεικόνιση του σεναρίου αλλά και την πιθανότερη δυναμική εκλογής στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες.

Τελικώς_

Όλα τα παραπάνω είναι υποθετικά και εξαρτόμενα από μεταβλητούς παράγοντες ενώ η πραγματικότητα βρίσκεται στην βούληση του ελληνικού λαού και θα μας γίνει γνωστή πολύ σύντομα..

Ελευθέριος Αβραμίδης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ