close search results icon

Τι σημαίνει η προσάρτηση του 15% της Ουκρανίας στην Ρωσία

Ο Πούτιν ήταν σαφής στην ομιλία του κατά την επίσημη τελετή της προσάρτησης στο Κρεμλίνο. 

Από το απόγευμα της Παρασκευής, η Ρωσία έγινε και τυπικά - από την πλευρά της - κατά σχεδόν μία Πορτογαλία μεγαλύτερη και κατά μερικά εκατομμύρια ανθρώπους περισσότερη, αν και ο ακριβής αριθμός ως προς το τελευταίο είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου που, για το Ντονμπάς, διανύει ήδη τον ένατο χρόνο του.

Μπορεί η Δύση να μην αναγνωρίζει τα δημοψηφίσματα που προηγήθηκαν στις προσαρτημένες περιοχές του Λουγκάνσκ, του Ντονιέτσκ, του Ζαπορόζιε και της Χερσώνας, ούτε φυσικά την ίδια την προσάρτησή τους, αλλά de facto, πολύ λίγοι σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες πιστεύουν σοβαρά πως εδάφη που κερδήθηκαν με πόλεμο, θα επιστραφούν με διαπραγματεύσεις.

Άλλωστε, ως προς το τελευταίο, ο Πούτιν ήταν σαφής στην ομιλία του κατά την επίσημη τελετή της προσάρτησης στο Κρεμλίνο την Παρασκευή: «Οι άνθρωποι στις τέσσερις περιοχές γίνονται πολίτες μας για πάντα. Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως το πυρ, όλες τις εχθροπραξίες, να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είμαστε έτοιμοι για αυτό. Αλλά δεν θα συζητήσουμε την επιλογή των ανθρώπων στο Ντονιέτσκ, το Λουγκάνσκ, το Ζαπορόζιε και τη Χερσώνα. Η επιλογή τους έγινε και η Ρωσία δεν θα την προδώσει».

Εξάλλου, υπάρχει και το προηγούμενο της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014, χωρίς να ματώσει μύτη μάλιστα, που οι αντιδράσεις της Δύσης δεν ήταν ικανές να αλλάξουν τα δεδομένα.

screenshot-16-pvmmC.png


Τι σημαίνουν για τη συνέχεια οι εξελίξεις της Παρασκευής; Καταρχήν, ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και πιθανόν να κλιμακωθεί. Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Ουκρανίας ήταν να προχωρήσει σε επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ο γγ της Συμμαχίας, από την πλευρά του, απάντησε με «μισόλογα» ως προς το ζήτημα της ένταξης, υπογραμμίζοντας πως η αποδοχή του ουκρανικού αιτήματος απαιτεί ομοφωνία. Επανέλαβε επίσης πως το ΝΑΤΟ δεν είναι εμπλεκόμενο μέρος σε αυτόν τον πόλεμο, διαμήνυσε ωστόσο ότι «ο Πούτιν δεν πρέπει να νικήσει» και πως «το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τη υποστήριξη στην Ουκρανία ώστε με τη σειρά της να συνεχίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία».

πηγή: tvxs.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ