Το 2024 ο διαγωνισμός για Logistic Center στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου – Τα οικονομικά οφέλη
Ρεκόρ εξαγωγών στο α' τετράμηνο.

Με τον απολογισμό του α’ τετραμήνου του 2023 στις εξαγωγές και τις θετικές εξελίξεις στο νέο εγχείρημα αξιοποίησης του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου, στη Θεσσαλονίκη που θα αποτελέσει το μεγαλύτερο κέντρο logistics της Βόρειας Ελλάδας ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Σίμος Διαμαντίδης στο ανοιχτό μέρος της 48ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ
Ο κ. Διαμαντίδης έκανε λόγο για ένα σημαντικό έργο που είχε καταθέσει προς τους συναρμόδιους υπουργούς και πλέον παίρνει «σάρκα και οστά». Ειδικότερα, μετά από συζητήσεις με την Σαουδική Αραβία εκφράστηκε το ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός εμπορευματικού κέντρου στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι σύγχρονες υποδομές αποτελούν την βάση της εξαγωγικής δραστηριότητας και τη βάση για τη δημιουργία των logistics hubs με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, το 2024 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου που που θα δημιουργήσει το κέντρο logistics.
Τα οικονομικά οφέλη
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η «γέφυρα» Ευρώπης – Μέσης Ανατολής μέσω του κέντρου logistics θα αποφέρει οικονομικά οφέλη περίπου στα 300 εκατ. ευρώ, θα δημιουργηθούν και 3.500 χιλ. νέες θέσεις εργασίας ενώ η εσωτερική απόδοση των ελληνικών κεφαλαίων θα κινηθεί μεταξύ 8-10%. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που ωριμάζει στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ και οι διαδικασίες προχωρούν. Αυτήν τη στιγμή υλοποιούνται οι μελέτες του έργου ενώ η προκήρυξη του διαγωνισμού θα γίνει το 2024. Θα διευκολύνει το εξαγωγικό επιχειρείν και θα δώσει κίνητρο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπουν στο στίβο της εξωστρέφειας. Θα συμβάλλει επίσης καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης με επίκεντρο το λιμάνι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντίδης.

Ρεκόρ εξαγωγών στο α’ τετράμηνο
Όσον αφορά τον ρυθμό των εξαγωγών, κινήθηκε ανοδικά το πρώτο τετράμηνο του 2023. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές είναι αυξημένες κατά 12% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημειώνοντας νέο ρεκόρ ενώ από το 2009 μέχρι και σήμερα οι εξαγωγές τριπλασιάστηκαν. Σημειώνεται ότι το 2022 έφτασαν τα 55 δισ. ευρώ και η Ελλάδα είχε την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εξαγωγών στην Ευρώπη. «Η 48η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ βρίσκει την ελληνική οικονομία σ’ ένα κρίσιμο σημείο διότι το 2022 βγήκε στην επιφάνεια ένα κλάδος που υποστήριξε την οικονομία σε αυτήν την δύσκολη περίοδο και έδειξε την δυναμική και την ανθεκτικότητα του. Οι εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ άγγιξαν το 49%, εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών. Τα προϊόντα συνεισφέρουν άνω του 25% του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 24% αφορά τις υπηρεσίες», σημείωσε ο κ. Διαμαντίδης.
Αναφέρθηκε ακόμη και στην πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ για το Μακεδονικό Σήμα το οποίο έχουν αποκτήσει ήδη 70 επιχειρήσεις αλλά και στους δύο πυλώνες που βασίζεται η στρατηγική του Συνδέσμου προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο. Στόχος του ΣΕΒΕ είναι να πείσει κι άλλες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα να στραφούν στις διεθνείς αγορές αλλά και στο άνοιγμα νέων δυναμικών αγορών για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντίδη, σήμερα το 80% των εξαγωγών γίνεται από το 20% των μεγάλων επιχειρήσεων, οπότε αν οδηγηθούν οι μικρομεσαίες προς την εξωστρέφεια, τότε οι εξαγωγές στην Ελλάδα θα εκτοξευτούν.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΒΕ ο πρώην πρόεδρος κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος εξέφρασε σε δηλώσεις του την χαρά του για την τιμή αυτή ενώ ευχαρίστησε και τους Έλληνες εξαγωγείς που απογείωσαν τις ελληνικές εξαγωγές.
*από το thessnews.gr
ΣΧΟΛΙΑ