close search results icon

Το Δικαστήριο της Ε.Ε. δικαίωσε δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

Δεκάδες χιλιάδες είναι τα ελληνικά νοικοκυριά που έχουν «εγκλωβιστεί» στα συγκεκριμένα ενυπόθηκα δάνεια. 

Μια πολύ σημαντική απόφαση έλαβε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δικαίωσε Πολωνό δανειολήπτη (και τη σύζυγό του) που είχαν συνάψει σύμβαση ενυπόθηκου δανείου με την Bank M, με το δάνειο να είναι συνδεδεμένο με το ελβετικό φράγκο. Ο Πολωνός πολίτης άσκησε αγωγή εναντίον της τράπεζας, με την εν λόγω απόφαση να ανοίγει τον δρόμο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από δανειολήπτες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται ότι δεκάδες χιλιάδες είναι τα ελληνικά νοικοκυριά που έχουν «εγκλωβιστεί» στα συγκεκριμένα ενυπόθηκα δάνεια, με την παραπάνω εξέλιξη να αποτελεί μια ευχάριστη είδηση για αυτά. Πάντως, απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με το δικαστήριο, είναι ο δανειολήπτης να έχει δικαιωθεί πρωτοδίκως.

Όπως τονίζει το Δικαστήριο, «σε περίπτωση ακυρώσεως συμβάσεως ενυπόθηκου δανείου η οποία περιέχει καταχρηστικές ρήτρες, το δίκαιο της Ένωσης δεν αντιτίθεται σε αίτημα των καταναλωτών για την καταβολή αποζημίωσης από την τράπεζα, επιπλέον της επιστροφής των ποσών των μηναίων δόσεων που κατέβαλαν. Αντιθέτως, το δίκαιο της Ένωσης αντιτίθεται στην προβολή από την τράπεζα ανάλογων αξιώσεων σε βάρος των καταναλωτών».

► Πάνω από 70.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, που από το 2015 βρέθηκαν με υπέρογκες επιβαρύνσεις μετά το ξεκλείδωμα της ισοτιμίας ελβετικού φράγκου - ευρώ, χρεωμένοι μέχρι και με το τριπλάσιο του ποσού που δανείστηκαν, αντιμετωπίζουν προσφάτως και πρόσθετες επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ