close search results icon

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφωνήσαν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους

Οι δύο χώρες εξέδωσαν ένα κοινό ανακοινωθέν για τη συμφωνία με την Κίνα, η οποία προφανώς μεσολάβησε στη συμφωνία.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν σήμερα να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους και να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες έπειτα από χρόνια εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία, που συνήφθη στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα, αντιπροσωπεύει μια σημαντική διπλωματική νίκη για τους Κινέζους, καθώς τα κράτη του Αραβικού Κόλπου αντιλαμβάνονται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονται αργά από την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Έρχεται επίσης καθώς διπλωμάτες προσπαθούν να τερματίσουν έναν πολυετή πόλεμο στην Υεμένη, μια σύγκρουση στην οποία τόσο το Ιράν όσο και η Σαουδική Αραβία είναι βαθιά εμπλεκόμενα.

Οι δύο χώρες εξέδωσαν ένα κοινό ανακοινωθέν για τη συμφωνία με την Κίνα, η οποία προφανώς μεσολάβησε στη συμφωνία, ενώ τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν ανέφεραν αμέσως την επίτευξη συμφωνίας.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν δημοσίευσαν εικόνες και βίντεο που περιγράφουν ότι τραβήχτηκαν από τη συνάντηση στην Κίνα. Έδειχνε τον Αλί Σαμκανί, τον γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, με έναν Σαουδάραβα αξιωματούχο και τον Γουάνγκ Γι, τον ανώτερο διπλωμάτη της Κίνας.

«Μετά την εφαρμογή της απόφασης, οι υπουργοί Εξωτερικών και των δύο εθνών θα συναντηθούν για να προετοιμαστούν για την ανταλλαγή πρεσβευτών», ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση. Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε τέσσερις ημέρες.

Η κοινή δήλωση κάνει έκκληση να αποκατασταθούν οι δεσμοί και να ανοίξουν ξανά οι πρεσβείες «μέσα σε δύο μήνες το πολύ».

Στα πλάνα που προβλήθηκαν από ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Γουάνγκ ακούγεται να δίνει «ολόψυχα συγχαρητήρια» για τη «σοφία» των δύο χωρών. «Και οι δύο πλευρές έχουν επιδείξει ειλικρίνεια», είπε. «Η Κίνα υποστηρίζει πλήρως αυτή τη συμφωνία».

Η Κίνα, η οποία φιλοξένησε πρόσφατα τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, είναι επίσης κορυφαίος αγοραστής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία. Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε το Ριάντ τον Δεκέμβριο για συναντήσεις με πλούσια σε πετρέλαιο αραβικά κράτη του Κόλπου, που είναι ζωτικής σημασίας για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Κίνας.

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA επικαλέστηκε τον Σαμχανί ο οποίος χαρακτήρισε τις συνομιλίες «σαφείς, διαφανείς, περιεκτικές και εποικοδομητικές».

«Η άρση των παρεξηγήσεων και των προσανατολισμένων στο μέλλον απόψεων στις σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ θα οδηγήσει σίγουρα στη βελτίωση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, καθώς και στην αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών του Περσικού Κόλπου και του κόσμου του Ισλάμ για τη διαχείριση των τρεχουσών προκλήσεων», φέρεται να είπε ο Σαμχανί.

Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο από το Associated Press. Λίγο μετά την ιρανική ανακοίνωση, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας άρχισαν να δημοσιεύουν την ίδια δήλωση.

Το βασίλειο διέκοψε τους δεσμούς του με το Ιράν το 2016 μετά την εισβολή διαδηλωτών σε διπλωματικά γραφεία της Σαουδικής Αραβίας. Η Σαουδική Αραβία λίγες μέρες νωρίτερα είχε εκτελέσει έναν εξέχοντα σιίτη κληρικό, πυροδοτώντας τις διαδηλώσεις.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ