close search results icon

Το ισορροπημένο ταπεράκι για το σχολείο με συνδυασμούς που αγαπούν τα παιδιά

Το ισορροπημένο ταπεράκι για το σχολείο με συνδυασμούς που αγαπούν τα παιδιά

Κάθε πρωί, οι γονείς βρίσκονται μπροστά στο ίδιο δίλλημα μέσα στην κουζίνα, πώς να γεμίσουν το φαγητοδοχείο του παιδιού με κάτι που να είναι θρεπτικό, χορταστικό, αλλά και δελεαστικό. Το ταπεράκι για το σχολείο δεν είναι απλώς ένα δοχείο με φαγητό, καθώς το περιεχόμενο του αποτελεί το καύσιμο, που θα στηρίξει το σώμα και το μυαλό του παιδιού, στη διάρκεια μιας απαιτητικής μέρας μάθησης, παιχνιδιού και δημιουργίας.

Γιατί έχει σημασία το ταπεράκι για το σχολείο;

Τα παιδιά 6-12 ετών βρίσκονται σε περίοδο ταχείας ανάπτυξης. Χτίζουν οστά, δυναμώνουν μύες, αναπτύσσουν δόντια και, φυσικά, το μυαλό τους διψά για ενέργεια. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ενέργειας καταναλώνεται μέσα στο σχολικό ωράριο, όπου οι μαθητές καλούνται να συγκεντρωθούν, να συμμετάσχουν, να αφομοιώσουν γνώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ειδικοί εκτιμούν πως σχεδόν το ένα τρίτο της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης των παιδιών καλύπτεται μέσα στις σχολικές ώρες. Ένα ταπεράκι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, σημαίνει λιγότερη συγκέντρωση, περισσότερη κούραση και πιθανώς κακή διάθεση.

Η ισορροπία στο ταπεράκι για το σχολείο χτίζεται σε πέντε πυλώνες

Υπάρχουν πέντε βασικές κατηγορίες τροφίμων που βοηθούν στη σωστή διατροφή:

– Δημητριακά και άμυλο: Ολικής άλεσης ψωμί, μακαρόνια ή ρύζι που δίνουν ενέργεια αργής απελευθέρωσης, κρατώντας το παιδί χορτάτο για περισσότερη ώρα.

– Πρωτεΐνη: Κοτόπουλο, ψάρι, αυγό ή όσπρια, απαραίτητα για την ανάπτυξη μυών και ιστών.

– Λαχανικά: Όχι μόνο για βιταμίνες και φυτικές ίνες, αλλά και για να μάθει το παιδί να αγαπά τη γεύση τους.

– Φρούτα: Η πιο γλυκιά, φυσική πηγή ενέργειας. Ένα μήλο, λίγα σταφύλια ή μανταρίνι είναι η ιδανική λύση.

– Γαλακτοκομικά: Γιαούρτι ή τυρί που προσφέρουν ασβέστιο και βιταμίνη D, στηρίζοντας τα κόκαλα που μεγαλώνουν.

Όταν αυτές οι ομάδες συνδυαστούν σωστά, το ταπεράκι γίνεται μια μικρή πυραμίδα διατροφής σε συσκευασία τσέπης.

Καλά Λιπαρά: Ωμέγα-3, Ωμέγα -6 και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο και ελιές, συστατικά απολύτως απαραίτητα για την εγκεφαλική και καρδιακή λειτουργία και ανάπτυξη.

Οι δημιουργικοί συνδυασμοί που αγαπούν τα παιδιά

Ας είμαστε ειλικρινείς, ακόμη και το πιο ισορροπημένο ταπεράκι για το σχολείο μπορεί να μείνει κλειστό, αν το παιδί δεν βρει κάτι που να του ανοίγει την όρεξη. Εδώ έρχεται η δημιουργικότητα του γονιού.

Ένα σάντουιτς με πολύσπορο ψωμί και κομμάτια ψητό κοτόπουλο μπορεί να μετατραπεί σε «μικρά ρολάκια» που θυμίζουν σπιτικά σουβλάκια. Οι μπουκιές αυγού μπορούν να συνδυαστούν με κράκερ ολικής, ώστε να θυμίζουν μεζεδάκι. Οι κεφτέδες λαχανικών ή τα φαλάφελ σε μικρά κομμάτια είναι εξαιρετικά finger food που καταναλώνονται εύκολα στην αυλή.

Από την άλλη, τα λαχανικά γίνονται πιο ελκυστικά όταν συνδυάζονται με ντιπ. Ραβδάκια καρότου ή αγγουριού μαζί με χούμους ή γιαούρτι με μυρωδικά κάνουν το παιδί να νιώθει ότι «βουτάει» σε κάτι νόστιμο. Και φυσικά, τα φρούτα: λίγα σταφύλια ή ένα μανταρίνι που ξεφλουδίζεται εύκολα είναι ο πιο γλυκός επίλογος σε κάθε δεκατιανό. Τέλος, η συνήθεια της κατανάλωσης λίγων ξηρών καρπών, είτε ωμών ή σε μορφή γκρανόλας ή μπάρας, χτίζει σωστές διατροφικές συνήθειες, χωρίς να λερώνει τα πολυάσχολα παιδικά χεράκια.

Η ασφάλεια πάνω απ’ όλα

Το καλύτερο ταπεράκι μπορεί να αποτύχει αν δεν τηρούνται βασικοί κανόνες υγιεινής. Τα τρόφιμα πρέπει να συσκευάζονται σε καθαρά, αεροστεγή δοχεία, να διατηρούνται στη σωστή θερμοκρασία με τη βοήθεια μιας ψυγειο-τσάντας και να καταναλώνονται μέσα σε 2-4 ώρες. Ένα γιαούρτι που έμεινε στον ήλιο μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Το ίδιο ισχύει και για ευπαθή κρέατα ή ψάρια.

Η επιλογή του σωστού φαγητοδοχείου είναι καθοριστικής σημασίας. Υλικά χωρίς BPA, ανοξείδωτο ατσάλι ή ανθεκτικό γυαλί αποτελούν τις ασφαλέστερες επιλογές. Ένα πρακτικό ταπεράκι με χωρίσματα βοηθά τόσο στην οργάνωση του φαγητού, όσο και στο να κάνει το φαγητό πιο ελκυστικό στο μάτι του παιδιού. Τέλος, δεν ξεχνάμε να ενημερωνόμαστε από τις δασκάλες-παιδαγωγούς, για τις προδιαγραφές του φαγητοδοχείου, που μπορούν να υποστηριχθούν από τις σχολικές υποδομές.

Μικρές συνήθειες που κάνουν τη διαφορά

Το παιδί δεν χρειάζεται μόνο «ισορροπημένα» γεύματα, χρειάζεται και σωστή σχέση με το φαγητό. Ένα ταπεράκι που ανοίγει και μοιάζει με μικρό μπουφέ δίνει στο παιδί την αίσθηση επιλογής. Όταν το αφήνουμε να διαλέξει ανάμεσα σε μήλο ή μπανάνα, καρότο ή αγγούρι, νιώθει ότι συμμετέχει στη διαδικασία, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες κατανάλωσης του φαγητού.

Οι μικρές αλλαγές μπορούν να αποδώσουν μέγιστα αποτελέσματα. Μακαρονοσαλάτα με λαχανικά αντί για σκέτα ζυμαρικά, ψωμί πολύσπορο αντί για λευκό, μπάρα δημητριακών χωρίς ζάχαρη αντί για έτοιμο γλυκό. Έτσι, το παιδί συνηθίζει σταδιακά σε πιο υγιεινές γεύσεις χωρίς να νιώθει στέρηση.

Ταπεράκι για το σχολείο: Ένα εργαλείο για το μέλλον

Το ταπεράκι για το σχολείο δεν είναι απλώς μια πρακτική λύση για το διάλειμμα. Είναι μια καθημερινή εκπαίδευση σε σωστές διατροφικές συνήθειες. Είναι το πρώτο «μάθημα» που παίρνει το παιδί για το πώς να φροντίζει το σώμα του, πώς να τρέφεται ισορροπημένα, πώς να ξεχωρίζει την ποιότητα από την ευκολία. Αν το φαγητοδοχείο γίνει μια μικρή «παλέτα» χρωμάτων, γεύσεων και υφών, τότε δεν θα είναι μόνο εργαλείο επιβίωσης της σχολικής ημέρας, αλλά και το κλειδί για ένα πιο υγιές μέλλον.

cantina.protothema.gR

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ