close search results icon

Το παιχνίδι σκάκι του Πούτιν με τους Ευρωπαίους για την εκεχειρία – Διπλωματικός «πυρετός» για την επίτευξη συμφωνίας

Το παιχνίδι σκάκι του Πούτιν με τους Ευρωπαίους για την εκεχειρία – Διπλωματικός «πυρετός» για την επίτευξη συμφωνίας

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, πρότεινε χθες τη διεξαγωγή «απευθείας» και «χωρίς προαπαιτούμενα» διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου την 15η Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο της Δύσης για πλήρη και άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός. Κατηγόρησε, επίσης, την Ουκρανία πως ευθύνεται για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, αφήνοντας αιχμές και κατά των Ευρωπαίων ηγετών, δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός.

«Στόχος των συζητήσεων να εξαλειφθούν τα βασικά αίτια της διαμάχης και να συμφωνηθεί μια μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ειρήνη», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τις ώρες μετά την ομιλία του Πούτιν την Κυριακή το πρωί, η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην Ουκρανία, καθώς η τριήμερη εκεχειρία που είχε κηρύξει μονομερώς ο Πούτιν έφτασε στο τέλος της.

Η εκεχειρία συνδέθηκε με τη 80ή επέτειο της νίκης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για την οποία ο Πούτιν ήταν επικεφαλής σε στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα την Παρασκευή, με καλεσμένους τους ηγέτες της Κίνας και της Βραζιλίας.

«Ναι» σε απευθείας συνάντηση με τον Πούτιν είπε από την πλευρά του ο Ζελένσκι, με τις συνομιλίες να προγραμματίζονται για την ερχόμενη Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο χθεσινό διάγγελμά του ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι ουκρανικές δυνάμεις θα είναι έτοιμες να απαντήσουν αναλόγως, εάν οι Ρώσοι στρατιώτες παραβιάσουν την εκεχειρία, ιδίως από τη στιγμή που η Μόσχα δεν έχει δεσμευτεί ότι θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός, διάρκειας 30 ημερών, που πρότειναν οι Ευρωπαίοι το Σάββατο.

Ωστόσο, οι όροι της πρότασης και οι προϋποθέσεις που θέτουν οι δύο πλευρές καθιστούν την κατάσταση αβέβαιη.

Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της επιθυμούν πλήρη κατάπαυση του πυρός, μετά την οποία θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση που θα περιλαμβάνει μια ευρωπαϊκή «δύναμη διαβεβαίωσης» εντός της Ουκρανίας, όμως το Κρεμλίνο έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτεί την παρουσία δυτικών στρατευμάτων στην ουκρανική επικράτεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκει να έχει ξανά διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα, μετά τις διαπραγματεύσεις που ναυάγησαν τον Μάρτιο του 2022.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπενθυμίζουν οι NYT, τους τρεις τελευταίους μήνες –όσο δηλαδή διαρκούν και οι προσπάθειές τους για να βάλουν ένα τέλος στον πόλεμο– έχουν ευθυγραμμιστεί με τη Μόσχα σε ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη για τον πόλεμο και έχουν, συνάμα, αποκαταστήσει τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Μόσχα.

newsbeast.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ