close search results icon

Το «ψαλίδι» στην ενέργεια παρασύρει και τα ωράρια - Αρχίζουν περικοπές στη λιανική

Οι κλιματιζόμενοι ή θερμαινόμενοι χώροι είναι επίσης υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου έναν μηχανισμό που θα εξασφαλίζει το αυτόματο κλείσιμο των θυρών τους ώστε να αποφεύγεται η ενεργειακή σπατάλη.

Την ώρα που οι λογαριασμοί ενέργειας αυξάνονται και η απειλή για κατανάλωση με δελτίο εντείνεται, ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες λιανικής πώλησης σβήνουν τα φώτα.

Επιπλέον εξετάζουν και την περίπτωση μικρότερου ωραρίου λειτουργίας φέτος τον χειμώνα. Επικεφαλής ενεργειακών εταιρειών και κυβερνητικοί αξιωματούχοι καλούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να εκπονήσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές αερίου στην περίπτωση που υπάρχουν ελλείψεις.

Ο αυστριακός βραχίονας της πολυεθνικής αλυσίδας λιανικού εμπορίου SPAR Group μειώνει τις ώρες κατά τις οποίες είναι αναμμένα τα φώτα σε διαφημιστικές πινακίδες στις προσόψεις των καταστημάτων και έξω από αυτά, με το μέτρο να αφορά πάνω από 1.500 καταστήματα σε όλη τη χώρα, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, κίνηση που θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά ένα εκατομμύριο κιλοβατώρες ετησίως, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί πόσα χρήματα θα εξοικονομηθούν.

Τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής της Leclerc προειδοποίησε ότι η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης τροφίμων στη Γαλλία μπορεί να μειώσει το ωράριο λειτουργίας στα καταστήματά της για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα, η ανταγωνιστική, γαλλική εταιρεία σούπερ μάρκετ Carrefour υπέγραψε «Καταστατικό ΕcoWatt» με την εταιρεία διαχείρισης του εθνικού δικτύου ενέργειας RTE, μειώνοντας την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα καταστήματά της κατά τις περιόδους υψηλής ζήτησης.

Κάποιες εταιρείες λιανικής πώλησης, όπως οι βελγικές Colruyt και Ahold, μπορεί να μην επηρεαστούν σημαντικά από πιθανή αναταραχή και αύξηση του κόστους καθώς υπάρχουν ήδη προγράμματα βιώσιμης ενέργειας για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ahold αναζητά τρόπους να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Φρανς Μίλερ.

Ισπανία: Αρχή από τον κλιματισμό

Ήδη στην Ισπανία τέθηκαν χθες σε ισχύ τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, που αποφασίσθηκαν από την αριστερή ισπανική κυβέρνηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου με στόχο τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου, στην πρώτη γραμμή των οποίων είναι ο περιορισμός του κλιματισμού. Κυβερνητικό διάταγμα περιορίζει έτσι τον κλιματισμό στους 27 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, τους χώρους πολιτισμού (κινηματογράφοι, θέατρα) και τις υποδομές μεταφορών, όπως τα αεροδρόμια ή οι σιδηροδρομικοί σταθμοί. Στη διάρκεια του φετινού χειμώνα, οι χώροι αυτοί θα πρέπει να περιορίσουν τη θέρμανση στους 19 βαθμούς Κελσίου το πολύ. Το διάταγμα προβλέπει επίσης ότι τα φώτα στις βιτρίνες των καταστημάτων και ο φωτισμός των δημόσιων κτηρίων θα σβήνουν από τις 22:00.

Οι κλιματιζόμενοι ή θερμαινόμενοι χώροι είναι επίσης υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου έναν μηχανισμό που θα εξασφαλίζει το αυτόματο κλείσιμο των θυρών τους ώστε να αποφεύγεται η ενεργειακή σπατάλη. Στο διάταγμα δεν διευκρινίζονται οι ποινές που θα επιβάλλονται στους παραβάτες. Εξάλλου η επιτήρηση του σεβασμού των μέτρων αυτών επαφίεται στις διάφορες περιφερειακές κοινότητες, μερικές από τις οποίες, αυτές που διοικούνται από το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, τα υποδέχθηκαν με πολλές επικρίσεις.

Την ίδια στιγμή, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες μια σειρά οικονομικών ελαφρύνσεων, αποδέκτες των οποίων θα είναι έως 48 εκατ. άνθρωποι για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού. Κεντρικά σημεία των ανακοινώσεων του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είναι η μείωση των φόρων και η αύξηση του βασικού προνοιακού επιδόματος και του επιδόματος τέκνου. Οι αντιδράσεις ωστόσο είναι ήδη έντονες και προέρχονται κυρίως από το εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού και τους εργαζόμενους.

*από την έντυπη έκδοση της "Ναυτεμπορικής", naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ