close search results icon

To σχολείο των Λειψών στο Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου του «Αρχιπελάγους»

To σχολείο των Λειψών στο Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου του «Αρχιπελάγους»

Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος:

Πρόσφατα είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στο Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου μαθητές του γυμνασίου και λυκείου των Λειψών, το νησί που φιλοξενεί το Καταφύγιο Προστασίας Θαλάσσιας Ζωής και μεγάλο μέρος του Διεθνούς Σχολείου της Θάλασσας.

Εκεί οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν παρουσιάσεις για την ιδιαίτερη βιοποικιλότητα που καταγράφουμε στο νησί τους και στις θάλασσες γύρω από αυτό. Στο εργαστήριο μικροπλαστικής ρύπανσης συζήτησαν με τους ερευνητές για το μεγάλο πρόβλημα των πλαστικών, ενώ είδαν μέσα από μικροσκόπια τις μικροπλαστικές ίνες που έχουν εντοπιστεί σε διάφορα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας.


Φυσικά, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο μεγάλο εγχείρημα του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου και στον ενεργό ρόλο που θα θέλαμε να έχουν οι νέοι του νησιού σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια.

Πέρα από τις επιμορφωτικές δραστηριότητες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, σε αυτές τις επισκέψεις είναι εξίσου σημαντική η όσμωση και η αλληλεπίδραση των μαθητών με τους νέους φοιτητές και επιστήμονες που στελεχώνουν τις ερευνητικές ομάδες του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος.

Παρά τις πολλές δυσκολίες της εργασίας μας στη θάλασσα, εδώ και 24 χρόνια υποδεχόμαστε στις ερευνητικές μας βάσεις και στα σκάφη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα. Τα μαθήματα που προσφέρουμε (πάντοτε αφιλοκερδώς) είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον των θαλασσών μας.

Λίγο πριν το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς, τις επομενες εβδομάδας περιμένουμε επισκέψεις στις εγκαταστάσεις μας από πολλά ακόμα νησιώτικα σχολεία. Ευχόμαστε, ότι του χρόνου θα έχουν ξεπεραστεί οι δυσκολίες λόγω της πανδημίας και θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας για να προσεγγίσουμε όσα περισσότερα νησιωτικά σχολεία επιτρέπουν οι δυνάμεις μας, για κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο από την πολιτεία και από όλους μας, για την προετοιμασία της γενιάς που θα κληθεί να διαχειριστεί τα πολυάριθμα προβλήματα που θα τους κληρονομήσουμε όλοι μας.

archipelago.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ