close search results icon

Το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Γαλλία ακύρωσε τον μισό μεταναστευτικό νόμο του Μακρόν

Αποτροπή ψήφων προς ακροδεξιά ο στόχος. 

Αντισυνταγματικά έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας σχεδόν τα μισά άρθρα του ξενοφοβικού αντιμεταναστευτικού νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, σε μια απόφαση πλήγμα για τον Γάλλο πρόεδρο που έχει επενδύσει στην αντιμεταναστευτική πολιτική για να αποτρέψει τη διαρροή ψήφων προς την ακροδεξιά.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε μεταξύ άλλων τα άρθρα που θέτουν περιορισμούς στην επανένωση οικογενειών, τις άδειες παραμονής των φοιτητών, αλλά και εκείνο που καθιστά ποινικό αδίκημα την παράνομη παραμονή σε γαλλικό έδαφος. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα άρθρα ακυρώθηκαν για διαδικαστικούς λόγους.

Το ξενοφοβικό και ρατσιστικό νομοσχέδιο επέτρεπε στη Γαλλία να απελαύνει αλλοδαπούς και καθιστά ακόμα πιο δύσκολο για τους μετανάστες να επωφεληθούν από μέτρα κοινωνικής πρόνοιας.

Το τελευταίο διάστημα έγιναν μια σειρά από κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες ενάντια στον νόμο, ενώ κείμενο διαμαρτυρίας υπέγραψαν περισσότερες από 200 προσωπικότητες από διάφορους τομείς της γαλλικής κοινωνίας, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι των τεχνών και των συνδικάτων.

Ο νόμος «γράφτηκε με την επιταγή των εμπόρων μίσους που ονειρεύονται να επιβάλουν στη Γαλλία το σχέδιό τους», ανέφεραν μεταξύ άλλων.

πηγή: efsyn.gr

*κεντρική φώτο: Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στον μεταναστευτικό νόμο του Εμανουέλ Μακρόν | AP Photo/Michel Euler

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ