close search results icon

Το θέμα με τις «Διεκδικήσεις για την επιστροφή ελληνικών αρχαιοτήτων από μουσεία της Γερμανίας» στη Βουλή

Τι αναφέρεται σε σχετικό ερώτημα για ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα επιστροφής αρχαιοτήτων, πέραν των Ελγινείων. 

Με θέμα τις «Διεκδικήσεις για την επιστροφή ελληνικών αρχαιοτήτων από μουσεία της Γερμανίας» έθεσε ερώτηση στη βουλή προς την αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Βουλευτής της "Ελληνικής Λύσης" Σοφία Ασημακοπούλου.

Αναλυτικά αναφέρει:

Κυρία Υπουργέ,

Στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου εκτίθενται εκθέματα που δημιουργήθηκαν από Έλληνες δημιουργούς σε διάφορες ιστορικές χρονικές περιόδους. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται τα Γλυπτά του Ναού Αφαίας στην Αίγινα, ο Κούρος του Μονάχου, ο Κούρος της Τενέας και πολλά άλλα. Επίσης, νέα σχετική έρευνα για ελληνικά αντικείμενα που λεηλατήθηκαν από τους Ναζί δημοσιεύτηκε στους «New York Times», στις 18 Ιανουαρίου («New Research Tracks Ancient Artifacts Looted by the Nazis»), καθώς, όπως διαβάζουμε: «το θέμα του ρόλου των Ναζί στις λεηλασίες αρχαιοτήτων τραβάει όλο και περισσότερο την προσοχή, εν μέρει μέσω της εργασίας μελετητών που ξεφλουδίζουν τα μυστήρια του τι συνέβη με τα αντικείμενα που ανασκάφηκαν ή κατασχέθηκαν πριν από οκτώ δεκαετίες». Οι πιέσεις που άσκησε η Νιγηρία στη Γερμανία για την επιστροφή ιστορικής αξίας ντόπιων αντικειμένων τα οποία, ομοίως, είχαν κλαπεί από την Νιγηρία, υπό ανάλογες συνθήκες, έφεραν αποτέλεσμα.

Η Υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας, ανακοίνωσε, πρόσφατα (Ιούνιος 2021) ότι, τα μουσεία της χώρας της θα αρχίσουν να επιστρέφουν έναν «σημαντικό» αριθμό μπρούτζινων «Μπενίν», από το επόμενο έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την δημιουργία του μουσείου που θα φιλοξενήσει τα αντικείμενα που θα επιστραφούν στην Εθνική Επιτροπή για τα Μουσεία και τα Μνημεία της Νιγηρίας (NCMM), θα συνδράμουν, τόσο η Γερμανική, όσο καιη Βρετανική Κυβέρνηση.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει από το Υπουργείο σας, μέχρι σήμερα, για την διεκδίκηση των εκθεμάτων, που αποδεδειγμένα, έχουν παράνομα εξαχθεί από την χώρα μας στην Γερμανία, κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής;

2. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε προβεί, προβαίνετε ή προτίθεσθε να προβείτε για την διεκδίκηση της επιστροφής των ως άνω κλαπέντων ανεκτίμητων αντικειμένων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ