close search results icon

«Το βίντεο με τον Ουκρανό στρατιώτη που φέρεται να εκτελείται δείχνει αυθεντικό», ανακοίνωσε ο ΟΗΕ

«Το βίντεο με τον Ουκρανό στρατιώτη που φέρεται να εκτελείται δείχνει αυθεντικό», ανακοίνωσε ο ΟΗΕ

Το βίντεο, το οποίο κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με έναν Ουκρανό στρατιώτη, που φέρεται να ήταν αιχμάλωτος πολέμου και να εκτελέστηκε με πυρά αφού φώναξε "Δόξα στην Ουκρανία", "δείχνει αυθεντικό", ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

"Λάβαμε γνώση αυτού του βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει Ουκρανό στρατιώτη εκτός μάχης που φέρεται να εκτελέστηκε από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Βάσει προκαταρκτικής εξέτασης, πιστεύουμε ότι το βίντεο δείχνει αυθεντικό", δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στο AFP.

Στο βίντεο αυτό διάρκειας περίπου δώδεκα δευτερολέπτων, φαίνεται ένας άνδρας με στρατιωτική στολή, αλλά άοπλος, την ώρα που καπνίζει ένα τσιγάρο. Ένας άλλος άνδρας, που δεν φαίνεται στο βίντεο, λέει στη ρωσική γλώσσα, όπως φαίνεται, σε συνάδελφό του: "τράβηξέ τον βίντεο".

"Δόξα στην Ουκρανία!", αποκρίνεται ο Ουκρανός και αμέσως δέχεται πυρά. Ο άνδρας πίσω από την κάμερα ακούγεται να λέει τότε: "Πέθανε, σκυλί".

Η Ύπατη Αρμοστεία υπενθυμίζει ότι έχει "τεκμηριώσει πολλές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου κατά αιχμαλώτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων Ρώσων και Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου".

"Αμερόληπτες και αποτελεσματικές έρευνες πρέπει να διεξαχθούν για όλες αυτές τις κατηγορίες και να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τον τόπο ή τον χρόνο κατά τον οποίο τραβήχτηκε το βίντεο αυτό, ούτε αν δείχνει, όπως δηλώνουν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, αιχμάλωτο πολέμου να πέφτει θύμα εγκλήματος πολέμου.

Το βίντεο αυτό έγινε viral τη Δευτέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλές αναρτήσεις, φωτογραφίες και σκίτσα να αποτίουν φόρο τιμής στον στρατιώτη αυτόν, στο θάρρος του και τον πατριωτισμό του.

Ο ουκρανικός στρατός ορκίστηκε χθες, Τρίτη, να εκδικηθεί για τον θάνατο του στρατιώτη του.

"Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, ο φονευθείς είναι ο στρατιωτικός της 30ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας Τιμόφιι Μικολάιοβιτς Σαντούρα", διευκρινίζουν οι χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας σε χθεσινή τους ανάρτηση στο Telegram.

Ο εκπρόσωπος της ταξιαρχίας Ανατόλι Γιαβόρσκι δήλωσε στο AFP ότι ο στρατιώτης, ο οποίος ήταν 41 ετών και είχε στρατολογηθεί τον Δεκέμβριο, ήταν από την περιφέρεια Ζιτόμιρ, στην κεντροδυτική Ουκρανία.

Ο Ουκρανός αιχμάλωτος έχει γίνει ήδη σύμβολο στην Ουκρανία, με καλλιτεχνικές απεικονίσεις να τον παρουσιάζουν και σαν μάρτυρα με φωτοστέφανο, ενώ αντιπαραβάλλουν τη μεταχείρισή του με τη μεταχείριση που έχουν οι Ρώσοι αιχμάλωτοι από τις Ουκρανικές δυνάμεις.

Ο αιχμάλωτος, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, ήταν ο Τιμόφιι Σαντούρα η τύχη του οποίου αγνοούνταν από τις 3 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με ανάρτηση της 30ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας το Facebook το θύμα εθεάθη για τελευταία φορά κοντά στην πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας όπου μαίνονται αιματηρές μάχες τους τελευταίους μήνες. «Αυτή τη στιγμή η σορός του στρατιώτη μας βρίσκεται στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η τυπική επιβεβαίωση θα γίνει όταν η σορός του επιστρέψει από τα κατεχόμενα εδάφη, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ταξιαρχίας, η οποία είναι τμήμα των Χερσαίων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Θα βρούμε τους δολοφόνους» δεσμεύτηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι, ζητώντας τη διερεύνηση της υπόθεσης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, σχολίασε στο Twitter ότι το βίντεο με την εκτέλεση του άοπλου αιχμαλώτου συνιστά «άλλη μια απόδειξη ότι πρόκειται για γενοκτονική πράξη» και ζήτησε «άμεση διερεύνηση» από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Χθες το πρωί ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντρίι Κόστιν, ανακοίνωσε μέσω του Telegram ότι έχει ήδη αρχίσει ποινική έρευνα.

Η αδερφή του Σαντούρα είπε στο BBC: «Ο αδερφός μου θα ήταν σίγουρα ικανός ορθώσει έτσι ανάστημα απέναντι στους Ρώσους. Δεν έκρυψε ποτέ την αλήθεια στη ζωή του, και σίγουρα δεν θα το έκανε μπροστά στον εχθρό».

Τα δυτικά ΜΜΕ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα, την ημερομηνία ή την τοποθεσία που τραβήχτηκε το βίντεο.

ΗΠΑ για το βίντεο εκτέλεσης του Ουκρανού στρατιώτη: Η Ρωσία θα πρέπει να ντρέπεται
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενήμερες για τις "σπαρακτικές" εικόνες που δείχνουν έναν άοπλο Ουκρανό στρατιώτη που σκοτώθηκε στην Ουκρανία, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα πρέπει να ντρέπεται που παραβιάζει τους βασικούς κανόνες του πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου ότι οι ΗΠΑ "δεν είναι αφελείς" να πιστέψουν ότι η Ρωσία θα παραδεχόταν τη δολοφονία, αλλά δήλωσε ότι αυτό δεν είναι η πρώτη απόδειξη των εμφανών ωμοτήτων που έχουν διαπράξει οι ρωσικές δυνάμεις.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ταυτοποίησε τον στρατιώτη, ο οποίος φέρεται να πυροβολήθηκε από "Ρώσους εισβολείς", όπως δείχνει βίντεο διάρκειας 12 δευτερολέπτων που μεταδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο στρατός χαρακτήρισε ήρωα τον στρατιώτη αναφέροντας ότι για τον θάνατό του πρέπει να παρθεί εκδίκηση.

Πηγή: Skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ