close search results icon

Τουρκία: Ενισχύεται η αντιπολίτευση ενόψει των εκλογών

Αμφίρροπη μάχη δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. 

Το Κόμμα Πρόνοιας στην Τουρκία, προσχώρησε ξανά στην Εθνική Λαϊκή Συμμαχία, της αντιπολίτευσης, η οποία βλέπει τις προοπτικές της ενόψει των εκλογών να ενισχύονται ακόμα περισσότερο, μετά την ανακοίνωση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP ότι δεν θα κατεβάσει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές.

Το φιλοκουρδικό κόμμα ανακοίνωσε επίσης ότι στις εθνικές εκλογές θα υποστηρίξει το Πράσινο Αριστερό Κόμμα, ώστε να μην κατορθώσουν οι αρχές να βρουν τρόπο να του απαγορεύσουν την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Κατά συνέπεια η αντιπολίτευση εμφανίζεται πολύ ενισχυμένη ενόψει των δύο εκλογικών διαδικασιών (προεδρικές και βουλευτικές), ενώ ο Ερντογάν προσπαθεί να ανακτήσει δυνάμεις, επενδύοντας στην ενίσχυση της τουρκικής οικονομίας και του οικονομικού της προφίλ διεθνώς. Κεντρικός του στόχος είναι να ανακτήσει η Τουρκία την οικονομική της αξιοπιστία.

«Πολύ σκληρός για να πεθάνει» ο Ερντογάν

Η ενίσχυση της αντιπολίτευσης και οι αντικειμενικές λόγω της κυβερνητικής τριβής αδυναμίες του Ερντογάν, δεν προδικάζουν το μέλλον του. Μπορεί η τελευταία δημοσκόπηση που ανακοίνωσε η εταιρία Avrasya Research να δείχνει νικητή του ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 53,5%, ενώ ο Ερντογάν φαίνεται να συγκεντρώνει 39,7%. Σε περίπτωση που οι εκλογές για ανάδειξη προέδρου περάσουν στον δεύτερο γύρο, εκεί ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου παίρνει 57,0% και ο Ερντογάν: 43,0%.

Άλλη δημοσκόπηση όμως φέρνει πρώτο κόμμα αυτό του Ερντογάν, ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της 14ης Μαΐου, αλλά με χαμηλό ποσοστό. Η έρευνα έχει πραγματοποιηθεί από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Γιονεϊλέμ, μεταξύ 18-20 Μαρτίου και δίνει στο κόμμα του Ερντογάν ποσοστό 30,2%. Δεύτερο κόμμα έρχεται το CHP με 24,2%, με πολλούς να εκτιμούν ότι η κυβερνητική συμμαχία έχει πιθανότητες να κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στην ίδια δημοσκόπηση, 3,1% λαμβάνει το Κόμμα Memleket, με επικεφαλής τον Μουχαρέμ Ιντζέ, που διέσπασε το μέτωπο της αντιπολίτευσης. Ποσοστό 2,7% κερδίζει το Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (TIP), που συγκεντρώνει το 2,8%. Σε αυτή την δημοσκόπηση οι αναποφάσιστοι είναι το 10,1% των ερωτηθέντων.

Άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας Ακσόι, που πρόσκειται στην εθνικιστική πτέρυγα του CHP, δείχνει να έχει μεγαλώσει η ψαλίδα μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ενώ αντίστοιχα η εταιρεία Όπτιμαρ δείχνει τους δύο αντιπάλους να έχουν 2 μονάδες διαφορά. Η Ακσόι προβλέπει για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 56,8% και για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 43,2%. Από την άλλη, η δημοσκόπηση της εταιρείας Όπτιμαρ, προβλέπει 47,4% για τον Τούρκο πρόεδρο και 45,3% για τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης 6,5% για τον Μουχαρέμ Ιντζέ του κόμματος MEMLEKET (Χώρα).

Οι παλαιότερες δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές έδειχναν ότι το μπλοκ της αντιπολίτευσης, προηγείται τουλάχιστον έξι μονάδες μπροστά από το AK Party (AKP) του Ερντογάν και τους συμμάχους του. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) παραμένει άνετα πάνω από το 10%.

Οι προκλήσεις για τον Ερντογάν και την Τουρκία

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση στα 20 χρόνια της διακυβέρνησής του, μετά τη διάβρωση της δημοτικότητάς του από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Τα θύματα του σεισμού τον περασμένο μήνα δείχνουν επίσης, βάσει των δημοσκοπήσεων ότι αναθεωρούν επίσης την πίστη τους υπέρ του προέδρου Ερντογάν, ειδικά στις περιοχές που έπληξε ο εγκέλαδος, και που είναι προπύργια του ΑΚΡ.

Οι εκλογές θα αποφασίσουν όχι μόνο ποιος ηγείται της Τουρκίας, αλλά και πώς κυβερνάται η χώρα, πού κατευθύνεται η οικονομία της και ποιο ρόλο μπορεί να παίξει για να αμβλύνει τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Το αποτέλεσμά τους ακόμα παραμένει αμφίρροπο.

Πηγή: enikos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ