close search results icon

Τρεις νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πρωτεύουσα του Πακιστάν

Από την έκρηξη έχουν τραυματιστεί επίσης επτά περαστικοί.

Αυτοκίνητο παγιδευμένο με ισχυρά εκρηκτικά εξερράγη σε κατοικημένη περιοχή στο Ισλαμαμπάντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα, που πιθανώς είναι οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης, και ένας αστυνομικός. Το γεγονός αυξάνει τους φόβους ότι εξτρεμιστές έχουν παρουσία στην πλέον ασφαλή πόλη του Πακιστάν. Την ευθύνη για την επίθεση έχουν αναλάβει η Ταλιμπάν του Πακιστάν.

Από την έκρηξη έχουν τραυματιστεί επίσης επτά περαστικοί.

Η επίθεση έγινε σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την οχυρωμένη πόλη Ραβαλπίντι, όπου βρίσκονται στρατιωτικές υποδομές και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Σύμφωνα με την αστυνομία, η έκρηξη σημειώθηκε όταν αστυνομικοί εντόπισαν το αυτοκίνητο κοντά σε σημείο ελέγχου και διέταξαν τον οδηγό να σταματήσει για έλεγχο ρουτίνας. Αντί να σταματήσει, ο οδηγός πυροδότησε εκρηκτικά.

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν υποστηρίζουν ότι ο οδηγός ήταν ένας από τους μαχητές τους, ενώ σκοτώθηκε και μια γυναίκα που επέβαινε στο αυτοκίνητο.

Ο Σουχάιλ Ζαφάρ Τσάθα, αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας στο Ισλαμαμπάντ είπε ότι οι εξτρεμιστές θα μπορούσαν να έχουν σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους αν κατάφερναν να πυροδοτήσουν το παγιδευμένο αυτοκίνητο σε άλλο σημείο της πόλης.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαχμπάζ Σαρίφ καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση και ευχαρίστησε την αστυνομία.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν του Πακιστάν, Μοχάμαντ Χαλίντ Κουρασάνι, σε δήλωσή του υποστήριξε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τη δολοφονία ανώτερου ηγέτη τους, του Αμπντούλ Ουάλι, ή Ομάρ Χαλίντι Κουρασάνι. Ο Κουρασάνι σκοτώθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου τον Αύγουστο στην επαρχία Πακτίκα του Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν χαρακτήρισαν τον θάνατό του βαρύ πλήγμα και κατηγόρησαν τις μυστικές υπηρεσίς του Πακιστάν για τη δολοφονία του, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο.

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν έχουν εντείνει τις επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας από τον Νοέμβριο, όταν μονομερώς τερμάτισαν μια πολύμηνη εκεχειρία με την κυβέρνηση της χώρας.

Αυτό το περιστατικό έρχεται λίγες ημέρες αφότου αρκετοί Πακιστανοί κρατούμενοι Ταλιμπάν επιτέθηκαν και εξουδετέρωσαν τους φρουρούς τους σε κέντρο κράτησης στο βορειοδυτικό Πακιστάν, αρπάζοντας όπλα της αστυνομίας και παίρνοντας ομήρους τρεις αστυνομικούς.

Την Τρίτη, οι ειδικές δυνάμεις του Πακιστάν εισέβαλαν στο κέντρο κράτηση. Κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, σύμφωνα με τον στρατό, 25 κρατούμενοι που συνδέονται με τους Πακιστανούς Ταλιμπάν σκοτώθηκαν, όπως και τρεις στρατιώτες.

Έκτοτε, η κυβέρνηση ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρη τη χώρα, με βάση αναφορές πληροφοριών ότι οι Ταλιμπάν του Πακιστάν έχουν στείλει μαχητές για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε δημόσιους χώρους και αστυνομικά τμήματα.

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν είναι ξεχωριστή ομάδα, αλλά είναι σύμμαχοι με τους Αφγανούς Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία στο γειτονικό Αφγανιστάν πέρυσι καθώς τα στρατεύματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αποσύρθηκαν μετά από 20 χρόνια πολέμου. Από τότε, κορυφαίοι ηγέτες και μαχητές του TTP κρύβονται στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ