close search results icon

Τσεχία και η Πολωνία αναλαμβάνουν την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Σλοβακίας

Τσεχία και η Πολωνία αναλαμβάνουν την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Σλοβακίας

Η Σλοβακία υπέγραψε σήμερα μια συμφωνία με βάση την οποία οι γείτονές της και σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ, η Τσεχία και η Πολωνία, θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο της, καθώς η Μπρατισλάβα αποσύρει τα σοβιετικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 που διαθέτει, πιθανότατα για να τα στείλει στην Ουκρανία.

Η Σλοβακία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να στείλει τα έντεκα αεροσκάφη στην Ουκρανία, οι ένοπλες δυνάμεις της οποίας βασίζονται σε εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής και έχουν κάνει έκκληση στις χώρες του ΝΑΤΟ για βοήθεια απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

Ο υπουργός Άμυνας Γιαροσλάβ Ναντ, είπε σε δημοσιογράφους σήμερα ότι η Μπρατισλάβα είναι πρόθυμη να στείλει τα αεροσκάφη στην Ουκρανία, όμως ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. «Υπάρχει πολιτική βούληση και είναι λογικό να βοηθήσουμε εκείνους που χρειάζονται βοήθεια. Αυτή η πιθανότητα είναι στο τραπέζι και μόλις υπάρξει συμφωνία θα σας ενημερώσουμε», είπε.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας έχει ήδη δωρίσει στην Ουκρανία ένα αντιαεροπορικό σύστημα S-300, στρατιωτικά ελικόπτερα, εκτοξευτήρες ρουκετών και άλλα όπλα.

Ο Ναντ, που εκτιμά ότι η αξία των MiG ανέρχεται στα περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, έχει δηλώσει ότι η Σλοβακία θα επιδιώξει να λάβει κάποια οικονομικά ή υλικά ανταλλάγματα για τις δωρεές αυτές, ώστε να εκσυγχρονίσει τον στρατό της.

Με βάση τη σημερινή συμφωνία, η Τσεχία και η Πολωνία θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας από τον Σεπτέμβριο και μέχρι να παραλάβει η χώρα 14 καινούρια, αμερικανικά F-16. Η σύμβαση για την αγορά των μαχητικών αυτών υπογράφηκε το 2018 και αναμένεται να παραδοθούν το 2024.

newsbeast.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ