Βασιλειάδης: Ομιλία για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα
Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα. Ο Βουλευτής κατά την ομιλία του τόνισε σχετικά με την συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για το κράτος δικαίου ότι «χτίζεται με σοβαρή και ουσιαστική δουλειά. Με νομοσχέδια που πάνε την χώρα μπροστά».
Σχετικά με το υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου ο Βουλευτής ανέφερε ότι «φέρνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες επικαιροποιούν τον Ποινικό Κώδικα, με βάση τις ανάγκες του σήμερα» και ότι «βελτιώνει κατά πολύ τις διαδικασίες», ενώ ταυτόχρονα «δημιουργεί πιο δίκαιη απονομή δικαιοσύνης». Επιπλέον σημείωσε πως η φιλοσοφία πίσω από το Σχέδιο Νόμου να ενισχυθούν η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η δικαιοσύνη, η εφαρμογή του νόμου με διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα και η ισονομία στην χώρα.
Τέλος, ο Λάκης Βασιλειάδης επεσήμανε το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η παρανομία έχει αυξηθεί καθώς δεν λειτουργεί ο αποτρεπτικός χαρακτήρας των ποινών και γι’ αυτό ο ποινικός κώδικας θα πρέπει πάντα να είναι «εναρμονισμένος με τη σύγχρονη πραγματικότητα, τις εκάστοτε απαιτήσεις της εποχής και την αντίληψη που υπάρχει σχετικά με τη σωστή απόδοση δικαιοσύνης».
Το βίντεο της ομιλίας είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=MFPzZv9exi4
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ομιλίας:
«Κύριοι Υπουργοί, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση το τελευταίο διάστημα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Η Αντιπολίτευση προσπαθεί να πείσει, συκοφαντώντας ακόμα και τη χώρα μας στο εξωτερικό, ότι δεν υπάρχει.
Τα δεδομένα, όμως και η πραγματικότητα λένε άλλα. Η βελτίωση της κατάστασης σε μια χώρα δεν χτίζεται με καταγγελίες και μομφές. Χτίζεται με σκληρή δουλειά και προσπάθεια.
Σχεδόν πέντε χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η χώρα μας δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της υποτέλειας των εποχών προ του 2019. Όμως, χρειάζεται συνεχής προσπάθεια ουσίας και θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι συκοφαντίες και οι ανούσιες κατηγορίες δεν βοηθούν. Αντίθετα, νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή είναι που οδηγούν τη χώρα και ενισχύουν το κράτος δικαίου.
Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου φέρνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες επικαιροποιούν τον Ποινικό Κώδικα, με βάση τις ανάγκες του σήμερα. Βελτιώνει κατά πολύ τις διαδικασίες, ενώ δημιουργεί πιο δίκαιη απονομή δικαιοσύνης. Η μεταρρύθμιση αυτή αποτελεί μια επιταγή της ελληνικής κοινωνίας, καθώς βλέπουμε πως υπάρχει μια συνεχής απαξίωση προς τη νομιμότητα από ομάδες εγκληματιών διαφόρων επιπέδων, αφού οι ποινές πλέον φαίνεται πως δεν τρομάζουν τους επίδοξους εγκληματίες ούτε και η απειλή της φυλάκισής τους αποτρέπει από την τέλεση κακουργημάτων.
Παράλληλα, έχουμε γίνει τα τελευταία χρόνια μάρτυρες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, που, ειδικά μετά την πανδημία, έχουν ενταθεί σε ανησυχητικό βαθμό. Βλέπουμε, επίσης, ομάδες ανηλίκων οι οποίες προχωρούν σε πράξεις βίας σε βάρος συνομηλίκων τους, γνωρίζοντας πως δεν πρόκειται να τιμωρηθούν ιδιαίτερα.
Θα πρέπει, επομένως, να δούμε πώς μπορεί αυτή η κατάσταση να βελτιωθεί και στο επίπεδο της Δικαιοσύνης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι είναι σαφές ότι το σύστημα της ποινικής δικονομίας αποσκοπεί τόσο στην αποτροπή ενός εγκλήματος όσο και στην τελική απόδοση δικαιοσύνης σε περίπτωση τέλεσής του. Θα πρέπει, επίσης, το σύστημα αυτό να είναι πάντοτε εναρμονισμένο με τη σύγχρονη πραγματικότητα, τις εκάστοτε απαιτήσεις της εποχής και την αντίληψη που υπάρχει σχετικά με τη σωστή απόδοση δικαιοσύνης.
Πέραν, όμως, αυτών, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε και σε ουσιαστικές αλλαγές οι οποίες θα διευκολύνουν και την απόδοση δικαιοσύνης και θα μετριάσουν και τον όγκο των εργασιών των δικαστικών υπαλλήλων, μειώνοντας έτσι και τον χρόνο απόδοσής τους. Θα αποτρέπονται όσοι εσκεμμένα επιδιώκουν να παρακωλύσουν και να επιβραδύνουν με διάφορους τρόπους τις διαδικασίες, μια πρακτική που επιφέρει μεγάλη, θα έλεγα, ψυχολογική πίεση στους πολίτες και στα θύματα, όταν εμπλέκονται σε δικαστικές υποθέσεις. Νομίζω ότι το αναγνωρίζουμε αυτό όλοι.
Έτσι, λοιπόν, η φιλοσοφία που καθοδηγεί το παρόν σχέδιο νόμου βασίζεται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δικαιοσύνη, την εφαρμογή του νόμου με διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και την ισονομία. Με άλλα λόγια, ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και της δικαστικής πραγματικότητας, προωθώντας την αποτελεσματική λειτουργία του ποινικού μας συστήματος.
Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που φέρνει το σχέδιο νόμου είναι η προστασία ανηλίκων, η εφαρμογή ενισχυμένων πλαισίων ποινών για τα εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά που στρέφονται ειδικά κατά των ανηλίκων ή ατόμων που δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, καθώς επίσης και η στρατολόγηση ανηλίκων, με στόχο την τέλεση αξιόποινων πράξεων, θα εμποδίσει την εκμετάλλευση της αθωότητας των ανηλίκων από εγκληματίες.
Η εν λόγω τροποποίηση είναι σημαντική, για να καταπολεμήσουμε επιτέλους την παραβατικότητα στο επίπεδο των ανηλίκων, που έχει αυξηθεί σημαντικά, θα έλεγα, το τελευταίο διάστημα.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η πρόληψη και η τιμωρία του εμπρησμού στα δάση. Αυτό περιλαμβάνει τη θέσπιση ειδικών ποινών για προπαρασκευαστικές πράξεις εμπρησμού και εκ προθέσεως παράβαση των κανόνων για την πρόληψη πυρκαγιών στα δάση. Επιτέλους, η αυστηροποίηση των ποινών για τη μάστιγα των εμπρησμών αποτελεί μια πολύ σημαντική αλλαγή, που θέλω να πιστεύω ότι θα αυξήσει την αποτροπή σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Επίδοξοι εμπρηστές που έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια να επικαλούνται διάφορες αιτίες για τη συμπεριφορά τους, γνωρίζοντας ότι θα γλίτωναν με μια επίπληξη πιθανότατα, θεωρώ ότι θα το σκεφτούν δεύτερη φορά, υπό την απειλή της φυλάκισης.
Ένα τρίτο ζήτημα που ρυθμίζεται πλέον καλύτερα και αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια, είναι η ενδοοικογενειακή βία. Το σχέδιο νόμου που παρουσιάζεται σήμερα προτείνει σημαντικές τροποποιήσεις σε αρκετά άρθρα προηγούμενων νόμων, με σκοπό τη βελτίωση της νομοθεσίας που αφορά στην αντιμετώπιση των περιστατικών της ενδοοικογενειακής βίας, την ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων και την αποτροπή της επανάληψης των συγκεκριμένων παραβάσεων.
Είναι σημαντικό, επιτέλους, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό και να προστατέψουμε τα θύματά του. Ακόμα και αν δεν υπάρχει στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ο ορισμός της «γυναικοκτονίας», που αναφέρουν οι συνάδελφοί μας από την Αντιπολίτευση, διευρύνονται οι ορισμοί για τα θύματα γενικότερα της ενδοοικογενειακής βίας σε σχέση με το παρελθόν και νομίζω ότι θα μπορέσει να καλύψει πλήρως και τη συγκεκριμένη κατηγορία.
Βλέπουμε, συνεπώς, πως το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου προσφέρει μια ολοκληρωμένη τροποποίηση στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, φέρνοντας στοιχεία τα οποία αποτελούν, θα έλεγα, επιταγές της σημερινής πραγματικότητας. Θεωρώ πως οδηγεί τη χώρα μπροστά και κάνει ένα βήμα που έχει ως στόχο τόσο την καλύτερη απονομή δικαιοσύνης όσο και τη βελτίωση της ταχύτητάς της.
Για τους λόγους αυτούς, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα υπερψηφίσω το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου.
Σας ευχαριστώ πολύ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ανδρουλάκης – Δούκας το δίδυμο του β’ γύρου
07 Οκτωβρίου 2024 -
Γιαννιτσά: Πρώτος ο Ανδρουλάκης, ψηλά Γερουλάνος-Διαμαντοπούλου
06 Οκτωβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ