Βασίλης Αργυρόπουλος/πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος: Ο καλύτερος τρόπος θέρμανσής σχετίζεται με πολλές παραμέτρους
Για τις δυνατότητες που έχουν οι πολίτες να ζεσταθούν το χειμώνα καθώς και τους πιο οικονομικούς και συνάμα περισσότερο αποδοτικούς τρόπους, μίλησε στο ethnos.gr και στον Ρωμανό Κοντογιαννίδη ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος και ενεργειακός επιθεωρητής, Βασίλης Αργυρόπουλος.
Όπως είπε, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες, ωστόσο κάθε περίπτωση ακινήτου είναι εντελώς διαφορετική, με αποτέλεσμα ο καλύτερος τρόπος θέρμανσής του να σχετίζεται με πολλές παραμέτρους, όπως το πού βρίσκεται, το είδος του, το έτος κατασκευής του, η κατάστασή του κτλ.
Για τον λόγο αυτόν το ιδανικότερο για τον κάθε ιδιοκτήτη που προτίθεται να επιλέξει θέρμανση για το ακίνητό του, είναι να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό, ώστε να μην σπαταλήσει χρήματα αλλά και να πετύχει την καλύτερη δυνατή αποδοτικότητα.
«Ως γενικό κανόνα μπορούμε να πούμε ότι την οικονομικότερη επιλογή αποτελούν οι αντλίες θέρμανσης και ακολουθούν κατά σειρά, τα αέρια καύσιμα, δηλαδή το φυσικό αέριο και το υγραέριο, το υγρά καύσιμα, δηλαδή το πετρέλαιο και στο τέλος τα στερεά καύσιμα, δηλαδή το ξύλο και το πέλετ. Όμως, είναι αμέτρητες οι υποπεριπτώσεις και οι ιδιαιτερότητες του κάθε ακινήτου και γι’ αυτό δεν γίνεται να πούμε ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε ‘’τυφλά’’ αυτόν τον γενικό κανόνα. Για παράδειγμα, το ξύλο αποτελεί τον πιο ακριβό τρόπο θέρμανσης για κάποιον που ζει σε διαμέρισμα αστικού κέντρου αλλά είναι με διαφορά ο οικονομικότερος για κάποιον που ζει σε χωριό και μπορεί να έχει ακόμα και δωρεάν ξύλα για να ζεσταθεί», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Αργυρόπουλος.
Πιο οικονομικές οι αντλίες θερμότητας αλλά…
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή, σήμερα τον πιο οικονομικό τρόπο θέρμανσης για μία κατοικία αποτελούν οι αντλίες θέρμανσης, με τις πιο συνηθισμένες από αυτές να είναι οι αερόψυκτες και οι υγρόψυκτες.
«Μελέτες επιστημονικές αλλά και του συλλόγου μας έχουν αποδείξει ότι σήμερα ο πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης και μάλιστα με διαφορά είναι η χρήση των υδρόψυκτων αντλιών θέρμανσης, διότι έχουν τον μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης. Όμως, η χρήση τους είναι αδύνατη ακόμα και σε ποσοστό 100% στα αστικά κέντρα, διότι θα πρέπει να εγκαταστήσουμε γεωεναλλάκτη και να στέλνουμε το νερό στο χώμα για να ζεσταθεί. Μέσα στις πόλεις δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, όμως, μπορεί να υπάρξει σε βίλες και μεζονέτες στις παρυφές των αστικών κέντρων και βέβαια σε χωριά», λέει ο κ. Αργυρόπουλος.
Σε ό,τι αφορά τις αερόψυκτες αντλίες θέρμανσης, τα γνωστά μας κλιματιστικά, που αποτελούν τον δεύτερο οικονομικότερο τρόπο για να ζεσταθούμε, μπορούν, φυσικά, να μπουν σε διαμερίσματα.
«Οι αερόψυκτες αντλίες θέρμανσης δεν χρειάζονται γεωεναλλάκτη και άρα μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε ακίνητο. Όμως, σε παλαιά σπίτια, που δεν έχουν επαρκή θέρμανση ή μπάζουν τα κουφώματα, είναι γεγονός ότι μόλις τις κλείσουμε, θα κρυώσει γρήγορα το σπίτι. Αν η κατοικία είναι καινούργια, θα κρυώσει πιο αργά», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος.
Φυσικό αέριο: Πιο φτηνό και αποδοτικό από το πετρέλαιο
Αναφορικά με το φυσικό αέριο, ο κ. Αργυρόπουλος τονίζει ότι ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας είναι πιο φτηνό από το πετρέλαιο, ακόμα και σε ποσοστό 10%-20% στην τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής, σε περίπτωση που η σύγκριση αφορά τους απλούς λέβητες πετρελαίου.
«Αυτό συμβαίνει, διότι για το φυσικό αέριο χρησιμοποιούμε λέβητες συμπύκνωσης, οι οποίοι είναι περισσότερο αποδοτικοί, αφού εκμεταλλεύονται τη θερμότητα των καυσαερίων. Βέβαια, οι καινούργιοι λέβητες πετρελαίου είναι και αυτοί συμπύκνωσης και έχουν περίπου ίδια απόδοση με αυτούς του φυσικού αερίου αλλά το τελευταίο εξακολουθεί να είναι πιο φτηνό με βάση και τη διεθνή τιμή του. Δεν βλέπω το λόγο σήμερα να χρησιμοποιεί σε διαμέρισμα για τη θέρμανση κάποιος πετρέλαιο και όχι φυσικό αέριο. Αυτοί που συνεχίζουν με το πετρέλαιο, είναι όσοι μένουν σε παλαιές οικοδομές με κεντρικό λέβητα και δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών για να τον αντικαταστήσουν, όσους δεν τους επιτρέπει ο κανονισμός της οικοδομής να βάλουν ατομικό λέβητα και όσοι δεν έχουν 2.000-3.000 ευρώ για να βάλουν στο σπίτι τους φυσικό αέριο», σημειώνει ο κ. Αργυρόπουλος.
Στα αέρια καύσιμα συμπεριλαμβάνεται και το υγραέριο, στο οποίο στράφηκαν αρκετοί, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι τιμές του φυσικού αερίου πήραν την «ανηφόρα». Μετέτρεψαν τους λέβητες φυσικού αερίου σε υγραερίου, οι οποίοι, κατά τον κ. Αργυρόπουλο είναι πολύ πιο αποδοτικοί, ωστόσο, απαιτείται η λήψη πολλών μέτρων ασφαλείας για τη χρήση τους. Αυτό διότι το υγραέριο είναι πιο βαρύ σε σύγκριση με το φυσικό αέριο και σε μία διαρροή θα καθίσει χαμηλά, με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος ανάφλεξης.
Ξύλο-πέλετ: Ενδείκνυται για τις αγροτικές περιοχές
Για αγροτικές περιοχές, στις οποίες οι κάτοικοι έχουν συνήθως εύκολη και φτηνή πρόσβαση στα ξύλα, ο κ. Αργυρόπουλος χαρακτηρίζει ως πολύ καλή λύση τη χρήση τους για θέρμανση όπως και αυτή των πέλετ.
«Στα αστικά κέντρα τείνει να απαγορευτεί η χρήση του ξύλου και του πέλετ ως τρόπους θέρμανσης. Σε κανένα από τα τελευταία προγράμματα ‘’Εξοικονομώ’’ δεν υπήρχε επιδότηση για λέβητα βιομάζας. Αυτό διότι έχουν μεγάλη παραγωγή τέφρας, η οποία είναι πολύ επιβαρυντική για το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον των πόλεων. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και την κούραση που προκαλεί η μεταφορά ξύλων και πέλετ στα σπίτια. Σίγουρα αποτελούν πιο φτηνές λύσεις από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, για όσους έχουν πρόσβαση σε φτηνό ξύλο. Για τους κατοίκους των πόλεων η χρήση ξύλων και πέλετ αποτελεί πιο ακριβή λύση», καταλήγει ο ενεργειακός επιθεωρητής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Η Κρύα Βρύση "αγρυπνεί" για την Αγία Άννα
07 Δεκεμβρίου 2024 -
Το 15Ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού εγκαινίασε ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης
07 Δεκεμβρίου 2024 -
Άναψε το δέντρο στην Σκύδρα (Φωτογραφίες/ βιντεο)
07 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ