close search results icon

Βασίλης Κοντοζομάνης: οι ευρωεκλογές έχουν εθνική διάσταση

Βασίλης Κοντοζομάνης: οι ευρωεκλογές έχουν εθνική διάσταση

Συνέντευξη στον Εθνικό Κήρυκα ενόψει των Ευρωεκλογών παραχώρησε ο Βασίλης Κοντοζομάνης. Ο ίδιος με ανάρτηση του αναφέρει:

 Ο απόδημος Ελληνισμός αποτελεί ζωντανή διαφήμιση της Ελλάδας της προκοπής, της προόδου, της ευρηματικότητας. Οι ομογενείς μας είναι Πατριώτες με «Π» κεφαλαίο. Οι σχέσεις μας με τους απόδημους ήταν, είναι και θα είναι προτεραιότητα της Πολιτείας, με πιο πρόσφατη πρωτοβουλία την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, ώστε όλοι να έχουν φωνή για όσα συμβαίνουν στον τόπο, χωρίς έξοδα και ταλαιπωρία”.

Και για να μην ξεχνιόμαστε για τους διαμένοντες στο εξωτερικό ο φάκελος της επιστολικής ψήφου πρέπει να αποσταλεί το αργότερο έως και την Τρίτη 28 Μαΐου.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Τι ώθησε τον Βασίλη Κοντοζαμάνη ύστερα από την επιτυχημένη θητεία του στο υπουργείο Υγείας όπου διαχειρίστηκε με επιτυχία την πανδημία, να κατέλθει υποψήφιος στις ευρωεκλογές;

Η προοπτική του Ευρωκοινοβουλίου δεν με άφηνε και δεν με αφήνει αδιάφορο. Πολλώ δε μάλλον, εφόσον με επιλέξουν οι συμπολίτες μου, θα κληθώ να εκπροσωπήσω την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, την οποία υπηρετώ από νεαρή ηλικία. Γνωρίζω καλά τους μηχανισμούς και τους συσχετισμούς της Ε.Ε. Το περιβάλλον δεν μου είναι άγνωστο, καθώς μεταξύ άλλων εκπροσωπώ τη χώρα μας στη HERA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο διακυβεύεται σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ζωής, και από την εμπειρία που έχω θεωρώ, πως η επόμενη πενταετία θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, όχι μόνο για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για τα ελληνικά συμφέροντα. Είναι πολύ θετικό που η χώρα μας βρίσκεται ξανά στον πυρήνα των εξελίξεων, όχι ως το μαύρο πρόβατο, αλλά ως παράδειγμα προς μίμηση. Χρειάζεται στο Ευρωκοινοβούλιο να στείλουμε ανθρώπους με αξίες, βγαλμένους από τα σπλάχνα της ελληνικής κοινωνίας και όχι αποκομμένους από αυτή. Ανθρώπους πραγματικούς γνώστες των προβλημάτων και όχι απλά γνωστούς.


Γιατί να ψηφίσουν οι Ελληνες και δη οι απόδημοι τον Βασίλη Κοντοζαμάνη;

Η διαχείριση της πανδημίας, η μακροχρόνια ενασχόλησή μου με το χώρο της Υγείας και του φαρμάκου, σε ερευνητικές και διοικητικές θέσεις, και η στενή συνεργασία με ευρωπαϊκούς θεσμούς και φορείς, μου προσέφεραν πολύτιμη εμπειρία και αξιόλογα μαθήματα, που μπορούν να μετουσιωθούν σε λύσεις, ώστε να βελτιώσουμε τις χρόνιες παθογένειες και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Αναμφισβήτητα, οι προκλήσεις για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα στην Ευρώπη είναι παραπάνω από σημαντικές. Η επόμενη πενταετία θα κρίνει την πορεία που θέλουμε να πάρουμε και ως χώρα και ως ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Στις Βρυξέλλες, εφόσον οι πολίτες με εμπιστευτούν, πιστεύω πως μπορώ να διαδραματίσω σημαντικό και παραγωγικό ρόλο για την προάσπιση και προβολή των ελληνικών συμφερόντων. Με μεθοδικότητα, σχέδιο και μετρήσιμα αποτελέσματα μπορούμε να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας αξίζουν. Ολα όσα αξίζουν στα παιδιά μας, την κοινωνία, την πατρίδα και τον απανταχού Ελληνισμό. Με δύο λόγια, επιδιώκω οι πολίτες να με εμπιστευτούν για να είμαι ο δικός τους άνθρωπος στις Βρυξέλλες.


Σε περίπτωση που εκλεγείτε ποιες θα είναι οι προτεραιότητες στο Ευρωκοινοβούλιο;

Η επόμενη πενταετία είναι πενταετία προκλήσεων και αλλαγών. Ο κόσμος είναι εν κινήσει και η Ευρώπη δεν μπορεί να μένει σταθερή, ούτε να κινείται με αργούς ρυθμούς. Χρειάζεται συντεταγμένα και αποφασιστικά να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις. Υπάρχουν τεράστια ζητήματα όπως το ζήτημα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της πράσινης μετάβασης με δίκαιους όρους. Από την εξίσωση δεν μπορεί να λείπουν θέματα, όπως το μεταναστευτικό και η άμυνα. Αν θέλουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε και να κατηγοριοποιήσουμε τις κρίσιμες στρατηγικές προτεραιότητες της επόμενης μέρας, τότε κατά τη γνώμη μου είναι τρεις: αυτονομία, αυτάρκεια, ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να εργαστούμε για την ενίσχυση της αυτονομίας, της αυτάρκειας και της ανταγωνιστικότητας απέναντι σε κράτη όπως η Κίνα, που αυξάνει συνεχώς την επιρροή της. Χρειάζεται να δούμε θέματα όπως η καινοτομία και η τεχνητή νοημοσύνη. Προτεραιότητα για μένα είναι και το ζήτημα της περιφερειακής ανάπτυξης, της λεγόμενης ως πολιτική συνοχής. Η πολιτική συνοχής μέσω αξιοποιήσιμων προτάσεων και παρεμβάσεων μπορεί να λειτουργήσει ως απάντηση στη δημογραφική κρίση.


Τελικά υπάρχει εσωτερικό πολιτικό διακύβευμα σε αυτές τις ευρωεκλογές;

Οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκή και εθνική διάσταση. Ψηφίζουμε για να συνεχίσει να είναι η χώρα μας ισχυρή στις Βρυξέλλες. Ψηφίζουμε για το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να συνδιαμορφώσει τις νέες ευρωπαϊκές ισορροπίες, στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο. Ψηφίζουμε για το πόσο δυνατή θα ακούγεται η φωνή μας στην Ευρώπη και το πόσο θα μπορούμε να πρωταγωνιστούμε σε θέματα που επηρεάζουν ακόμα περισσότερο στην καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα, είναι και μία εθνική κάλπη και από τη στιγμή που η αντιπολίτευση επιχειρεί να μετατρέψει αυτές τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, μιλώντας μόνο αρνητικά, έχουμε υποχρέωση να σηκώσουμε το γάντι και να πούμε: ναι, την επόμενη μέρα θέλουμε να εξακολουθούμε να είμαστε ισχυροί, ώστε με σταθερότητα να μπορούμε να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Στις 9 Ιουνίου το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι σταθερότητα, ασφάλεια και συνέχεια.


Η σχέση σας με την Ομογένεια είναι στενή. Αν δεν κάνω λάθος η σύζυγος είναι ομογενής.

Ο απόδημος Ελληνισμός αποτελεί ζωντανή διαφήμιση της Ελλάδας της προκοπής, της προόδου, της ευρηματικότητας, της κοσμοπολίτικης Ελλάδας. Οι ομογενείς μας είναι Πατριώτες με «Π» κεφαλαίο. Οι σχέσεις μου με τους Ελληνες της Οικουμένης είναι πλέον άρρηκτες. Η σύζυγός μου Νατάσα είναι Ελληνίδα ομογενής του Καναδά. Οι ιστορίες της από τον Καναδά και την ελληνική κοινότητα είναι πολλές και θαυμαστές. Πάντα με εντυπωσίαζε η ζέση και η προσπάθεια να κρατάτε ζωντανές τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, οι σχέσεις που έχουν οι ομογενείς κάθε κοινότητας μεταξύ τους και ο νόστος για την πατρίδα. Πρόσφατα, συνόδευσα τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο ταξίδι στον Καναδά για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου. Οι στιγμές που ζήσαμε ήταν συγκινητικές.


Πού αποδίδετε την άρνηση της αντιπολίτευσης να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές;


Ο απόδημος Ελληνισμός εδώ και αιώνες στηρίζει την πατρίδα και έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο Εθνος. Οι σχέσεις μας με τους απόδημους ήταν, είναι και θα είναι προτεραιότητα της Πολιτείας, με πιο πρόσφατη πρωτοβουλία την άρση όλων των εμποδίων στη συμμετοχή των εκτός Ελλάδας ψηφοφόρων στις εκλογές. Και, κυρίως, την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, ήδη από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ώστε όλοι να έχουν φωνή για όσα συμβαίνουν στον τόπο, χωρίς έξοδα και ταλαιπωρία. Η στάση της αντιπολίτευσης για την καθιέρωση της επιστολικής και στις εθνικές εκλογές είναι ακατανόητη. Δεν αρκεί μόνο να λες ότι είσαι δίπλα στους ομογενείς πρέπει και να το πράττεις. Διαφορετικά είσαι συνεπής και αφερέγγυος. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα επαναφέρει την επιστολική για τις εθνικές εκλογές στην Βουλή. Οφείλουν όλα τα κόμματα να δείξουν πως μπορούν να ανταποκριθούν και να δώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο στις συνταγματικές αρχές της λαϊκής κυριαρχίας και της καθολικότητας της ψήφου.

Το μήνυμά σας προς τους απόδημους Ελληνες;

Ο απόδημος Ελληνισμός είναι ανεκτίμητη περιουσία για την Ελλάδα. Οι δεσμοί μας με την απανταχού ελληνική Ομογένεια παραμένουν και θα παραμείνουν στενοί και ενεργοί. Μας ενώνουν τόσα πολλά και κυρίως τόσο ζωτικά για την ύπαρξη της χώρας μας, που μπορούν να μηδενίσουν όλες τις αποστάσεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περαιτέρω οι δεσμοί μας, να αναλάβουμε ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες και να ενώσουμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Ελληνες, εντός και εκτός συνόρων, τις φωνές μας. Οι συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησής μας κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Η διευκόλυνση των ομογενών μας να ψηφίζουν εκεί όπου κατοικούν, η επιστολική ψήφος και γενικότερα η ενισχυμένη κυβερνητική μέριμνα προς τον απόδημο Ελληνισμό μας αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη της θέσης που αποδίδουμε σε όλους εσάς τους ξενιτεμένους Ελληνες. Συνεχίστε να κρατάτε ζωντανή την ελληνική σπίθα στις φιλόξενες νέες πατρίδες σας και να είστε βέβαιοι, ότι αν και για μια στιγμή στο παρελθόν αισθανθήκατε απομονωμένοι, στο μέλλον θα αισθάνεστε όλο και πιο κοντά στη μητέρα πατρίδα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ