close search results icon

Βγήκαν «μαχαίρια» στον ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση Κασσελάκη - Αχτσιόγλου στο όνομα του Τσίπρα

Βγήκαν «μαχαίρια» στον ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση Κασσελάκη - Αχτσιόγλου στο όνομα του Τσίπρα

Το κλίμα στο εσωκομματικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύ, ενόψει του β' γύρου και η τοξικότητα στο περιθώριο της διαδοχής κινδυνεύει να βυθίσει τη συζήτηση στην εσωστρέφεια.

Η νύχτα της περασμένης Κυριακής μετά το ποσοστό που κατέλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης και τις δέκα περίπου μονάδες που πήρε προβάδισμα από το φαβορί Έφη Αχτσιόγλου ήταν για πολλούς μια επανάληψη του σοκ της εκλογικής βραδιάς των εθνικών εκλογών του Μαΐου.

Για την Έφη Αχτσιόγλου η απάντηση για την ήττα ήταν σαφής και κρυστάλλινη πέρα από τυχόν παραδοχές περί λαθών στην προεκλογική της καμπάνια.

Τα χυδαία και ψευδή όπως αποκάλεσε τα δημοσιεύματα σε περιθωριακά sites και στα social media επίδρασαν καταλυτικά στην ήττα κάνοντας πολλά μέλη να υιοθετήσουν τη λογική των υπονομευτών του Αλέξη Τσίπρα και σφετεριστών της ηγεσίας.

Παρέμβαση Τσίπρα

Η κούρσα διαδοχής έχει πάρει πριν τον πρώτο γύρο χαρακτηριστικά σύγκρουσης μεταξύ δυο κόσμων. Τα πυρά είτε προέρχονταν από κορυφαία και ιστορικά στελέχη είτε από το περιθώριο της πολιτικής όλα συνέτειναν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό στη δολοφονία χαρακτήρα.

Οι μεν επικαλούνταν την ιστορικότητα και τα ιερά σύμβολα της Αριστεράς ή δε την παρακαταθήκη του ηγέτη του κόμματος που τον οδήγησαν στην παραίτηση και την έξοδο από το κόμμα.

Η τοξικότητα μάλιστα έφτασε σε τέτοιο σημείο που τελικά η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα εξελίχθηκε σε απολύτως αναγκαία και πολλοί ελπίζουν να μην έγινε πολύ αργά.

Το άρθρο του Θανάση Καρτερού δεν ήρθε τυχαία στην Αυγή με το διακριτό τίτλο «τι λέει ο Τσίπρας;» να εκλαμβάνεται ως η φωνή του κ. Τσίπρα.

Εκτός από το άδειασμα των δημοσιευμάτων και των «χυδαίων ψεμάτων» για sms από την κα Αχτσιόγλου προς τον Αλέξη Τσίπρα την βραδιά των εθνικών εκλογών από «αρουραίους του διαδικτύου», το μήνυμα που εστάλη απευθυνόταν και στις τρεις πλευρές του τριγώνου της εσωκομματικής σύγκρουσης Αχτσιόγλου-Τσακαλώτος-Πολάκης.

«Πάντα η καταραμένη επωδός, που έχει καταλήξει σε τραγωδίες για την Αριστερά, όταν διαπότιζε τις εσωκομματικές αναμετρήσεις. Οι κατηγορίες ότι αυτός, αυτή, αυτοί, εκείνοι, θα διαλύσουν το κόμμα. Οι εκκλήσεις για προστασία των ιερών και οσίων. Οι άλλες εκκλήσεις για τιμωρία εκείνων που διέπραξαν απόπειρες πατροκτονίας, αδελφοκτονίας, πολιτικής δολοφονίας» έγραψε ο κ. Καρτερός φωτογραφίζοντας τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών του πρώτου γύρου από την εκλογική νύχτα και μετά.

Το γεγονός πάντως ότι ο κ. Τσίπρας παρέμεινε «στεγανά ουδέτερος» και στις ακραίες προβοκάτσιες παραμονή των εκλογών δεν βγήκε ο ίδιος να διαψεύσει τα sms και τις απειλές στο πρόσωπό του δεν πέρασε απαρατήρητο.

Σενάρια παραίτησης

Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν ήταν τυχαίες οι επίσημες και παρασκηνιακές τοποθετήσεις υπερ της μη διεξαγωγής δεύτερου γύρου στο όνομα της ενότητας και της αποφυγής περαιτέρω εκφυλισμού της διαδικασίας.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης το έχει τονίσει κατ’ επανάληψη μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και χθες μάλιστα έκρουσε και εκείνος ένα καμπανάκι κινδύνου το χάσμα που έχει ανοίξει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη περιδίνηση λέγοντας ότι «ενδεχομένως να μη χρειάζεται να πάμε στην επόμενη διαδικασία. Δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η αντιδικία και η τοξικότητα που μπορεί να προκύψει από μία τέτοια αντιπαράθεση».

Το μήνυμα της Έφης Αχτσιόγλου πάντως σε προσωπικό τόνο και με ισχυρή δόση απογοήτευσης για τον τρόπο με τον οποίο της επιτέθηκαν έβαλε εκ νέου σε κίνηση σενάρια περί παραίτησής της από την κούρσα.

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η κα Αχτσιόγλου πάντως μόνο σε ένα σημείο θύμισε προεκλογική κούρσα και στο σημείο που ζήτησε από τον κ. Κασσελάκη να «καταδικάσει τον πόλεμο λάσπης περί δήθεν υπονομευτών του Αλέξη Τσίπρα» ακριβώς γιατί και εκείνος όπως έχει υποστεί ανοίκειες επιθέσεις.

«Αυτό είναι το πρώτο και το τελευταίο βίντεο που θα με δείτε να μιλάω για τέτοια πράγματα. Μόλις με ξαναδείτε, σύντομα δηλαδή, θα με δείτε όπως ξέρετε. Να μιλάω για την ουσία της πολιτικής» κατέληξε η κα Αχτσιόγλου.

Σε κάθε περίπτωση η στήριξη και η προτροπή του κ. Παππά στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που τον ψήφισαν είναι η αναγκαία συνθήκη ώστε ο κ. Κασσελάκης να «κλειδώσει» την εκλογή του μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ανατροπής από την κα Αχτσιόγλου.

Η μόνη δεξαμενή από την οποία μπορεί να ελπίζει στην ολική επαναφορά είναι αυτή των παλαιών μελών που θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους μέχρι τις 16:00 σήμερα το απόγευμα. Μέχρι αργά το βράδυ πάντως της Τρίτης τα μέλη που έχουν μπει στο μητρώο μελών είναι περίπου 3.500. 

iefimerida.gr

samlidis.jpg


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ