close search results icon

Βορίδης για αγρότες / Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα γίνει αλλά όχι τη Δευτέρα

Υπάρχουν αιτήματα που δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν.

Βορίδης για αγρότες / Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα γίνει αλλά όχι τη Δευτέρα

«Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες δεν θα γίνει τη Δευτέρα» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, παρά το γεγονός ότι, νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι ο «Κυριάκος Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να συναντήσει τους αγρότες της Δευτέρα».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι η συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό «θα γίνει αλλά όχι τη Δευτέρα».

«Από πλευράς κυβέρνησης θέλουμε να ωριμάσουν αυτά που σκεφτόμαστε για την συνάντηση και το τι θέλουμε να συζητήσουμε με τους αγρότες», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε, στη συνέχεια, ότι ορισμένα από τα αιτήματα των αγροτών δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν και το γνωρίζουν και οι ίδιοι όπως το αίτημα να δοθούν «οι αποζημιώσεις στο 100%, οι προκαταβολές κλπ θεωρώ ότι είναι μαξιμαλιστικό αίτημα».

Όσον αφορά τα θεσμικά, είπε ότι κυβέρνηση έχει κοινή στόχευση, αλλά «μένει να εξειδικευτούν» και έφερε ως παράδειγμα της παράνομες ελληνοποιήσεις.

Είπε χαρακτηριστικά: «Θα έλεγα ότι μπαίνουν περισσότερο διεκδικητικά. Ε, τώρα 100% αποζημιώσεις με προκαταβολές κλπ. το θεωρώ ένα μαξιμαλιστικό αίτημα. Είναι μια δεύτερη κατηγορία αιτημάτων, θεσμικού και πολιτικού χαρακτήρα, με τα οποία νομίζω η κυβέρνηση έχει συναντίληψη και κοινή στρατηγική στόχευση, αλλά μένει να εξειδικευτούν για να δούμε πώς θα γίνουν ορισμένα συγκεκριμένα πράγματα. Για παράδειγμα, το θέμα που θέτουν για τις παράνομες ελληνοποιήσεις ή το ζήτημα της διαπραγμάτευσης της ΚΑΠ. Η κυβέρνηση η δική μας, αλλά και όλες οι δυνάμεις οι οποίες συγκροτούν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ήμασταν εκείνοι που στον τριμερή διάλογο που έγινε για το θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δηλαδή ο διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή των κυβερνήσεων. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τα κόμματα της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη τι λέγανε; Λέγανε ότι πρέπει να διατηρηθούν ψηλά οι βασικές ενισχύσεις και να μην υπάρχουν τέτοιου είδους περικοπές από τους αγρότες. Ποιοι πίεζαν για περικοπές; Οι σοσιαλιστές πίεζαν. Πίεζαν οι Πράσινοι, οι Οικολόγοι και η Αριστερά. Γιατί; Γιατί αυτοί θέλανε να περάσουμε πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο επιθετικά σε πολιτικές οι οποίες θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Υπενθυμίζεται πως χθες, οι αγρότες της χώρας κατέγραψαν τα αιτήματά τους με τον πλέον επίσημο τρόπο, στέλνοντας υπόμνημα προς το γραφείο του πρωθυπουργού.

Στην επιστολή περιλαμβάνονται όλα τα αιτήματα, όπως αυτά συζητήθηκαν και συναποφασίστηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας.

Τα αιτήματα των αγροτικών μπλόκων της χώρας

  • Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
  • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

πηγή: tvxs.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ