close search results icon

Welt: Η νέα στρατηγική σημασία της Ελλάδας για την ΕΕ

Welt: Η νέα στρατηγική σημασία της Ελλάδας για την ΕΕ

Δημοσιεύματα για τη στρατηγική θέση της Ελλάδας όσον αφορά την ασφάλεια της ΕΕ, αλλά και για το προσφυγικό

Οι επισκέψεις Γερμανών πολιτικών στην Ελλάδα αναδεικνύουν τη νέα στρατηγική σημασία της χώρας για την ΕΕ, σχολιάζει ο Αλέξανδρος Κρητικός, κύριος ερευνητής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, σε άρθρο γνώμης στην ιστοσελίδα της Welt.

Πιο σημαντικό φυλάκιο

Όπως σημειώνει εξ αρχής «Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα ολοένα και πιο σημαντικό φυλάκιο όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ». Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, ο λόγος έγκειται στον επιθετικό τόνο της Τουρκίας και στις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου:

Διαβάστε επίσης FT: «Το ριψοκίνδυνο διπλό παιχνίδι του Ερντογάν»

«Ο Ερντογάν απειλεί διαρκώς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ: με την πολεμική ρητορική του, η οποία έχει ήδη οδηγήσει αρκετές φορές σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως στο Ιράκ ή τη Συρία, με τα μηνύματα που στέλνει, για παράδειγμα, με τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, αγνοώντας τα ελληνικά νησιά, όπως η Ρόδος ή η Κρήτη. Ή με την απαίτησή του για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, τα οποία παράλληλα ο ίδιος απειλεί απροκάλυπτα».

Περιφερειακό ισοδύναμο

Και υπό τις παρούσες συνθήκες «ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών αντιλαμβάνεται τον Ερντογάν ως το περιφερειακό ισοδύναμο του Πούτιν», παρατηρεί ο Κρητικός – και παρά τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης από ελληνικής πλευράς, συμπληρώνει ότι «με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, οι αναστολές για την έναρξη ενός πολέμου στην Ευρώπη έχουν ενδεχομένως υποχωρήσει και τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να επανατοποθετηθούν έναντι των γειτονικών τους χωρών.

Στο εγχείρημα αυτό Γερμανία και Ελλάδα έχουν να διαδραματίσουν βασικούς ρόλους με διαφορετικούς τρόπους. (…) Υπάρχουν πολλά που πρέπει να συζητηθούν μεταξύ γερμανικής και η ελληνικής κυβέρνησης. Και είναι θετικό ότι ο δασκαλίστικος τόνος από γερμανικής πλευράς, που υιοθετήθηκε κατά καιρούς την τελευταία δεκαετία, ανήκει πλέον στο παρελθόν – άλλη μια σημαντική προϋπόθεση για μια καλή συνεργασία».

(Και άλλα) Εγκλήματα στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης

Το περιοδικό Spiegel, με αφορμή τον τραγικό θάνατο της Μαρίας Α., ενός πεντάχρονου κοριτσιού από τη Συρία, σε νησίδα του Έβρου, σχολιάζει στην ιστοσελίδα του την κατάσταση που επικρατεί στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης:

«Ξανά και ξανά πρόσφυγες προσπαθούν να διασχίσουν τον Έβρο από την Τουρκία με προορισμό την ΕΕ. Και ξανά και ξανά εμπόδιό τους είναι η βία των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας. Η βία στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 21ου αιώνα. Πρόκειται για ένα έγκλημα που καλύπτουν ανεξαιρέτως όλα τα κράτη της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μετατρέψει την περιοχή γύρω από τον Έβρο σε στρατιωτική ζώνη. Ακόμη και σε δημοσιογράφους και δικηγόρους απαγορεύεται η είσοδος στην περιοχή».

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι καταθέσεις μαρτύρων, οι δορυφορικές εικόνες και τα γεωδεδομένα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο να διαλευκανθούν υποθέσεις σαν αυτή του θανάτου της μικρής Σύριας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη υπόθεση «κάνει για ακόμη μία φορά ξεκάθαρο το πόσο ανέφικτη είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Πάνω από 23.000 άνθρωποι νεκροί

Σε δημοσίευμα για το προσφυγικό, η αριστερή taz υπενθυμίζει πως «η κεντρική Μεσόγειος είναι η προσφυγική διαδρομή με τον υψηλότερο αριθμό νεκρών, καθώς πάνω από 23.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκεί κατά την τελευταία επταετία». Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο ακτιβιστής Ιάσωνας Αποστολόπουλος τονίζει ότι «κατά την τελευταία διετία συμβαίνουν συστηματικά επαναπροωθήσεις προσφύγων – στον Έβρο, αλλά και στο Αιγαίο». Μάλιστα επισημαίνει ότι υπάρχουν πλέον ξεκάθαρες αποδείξεις για την τακτική αυτή:

«Η μέχρι πρότινος απόρρητη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), που δημοσίευσε το Spiegel, επιβεβαιώνει ότι η FRONTEX όχι μόνο γνώριζε για τις παράνομες επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές αρχές, αλλά τις ανεχόταν και προσπάθησε να τις συγκαλύψει. Το σκάνδαλο ανάγκασε τον επικεφαλής της, Φαμπρίς Λεζερί, να παραιτηθεί».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το γιατί δεν αναφέρονται τα ελληνικά ΜΜΕ στην υπόθεση των επαναπροωθήσεων, ο Αποστολόπουλος απαντά πως «στην Ελλάδα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά την Ελευθερία του Τύπου. (…) Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης. Επικρατεί μια πραγματικά δυστοπική κατάσταση, που θυμίζει περισσότερο δικτατορία παρά δημοκρατία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ