Χαλκιδική: Άδεια δωμάτια, φαγητό στο χέρι αλλά οι τιμές στο… Θεό
Μειωμένες είναι οι πληρότητες στην Χαλκιδική, η κατανάλωση κινείται σε χαμηλά επίπεδα και οι Έλληνες είναι εξαφανισμένοι.

Για μια ιδιαίτερη χρονιά κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου. Η Χαλκιδική έχει κενά δωμάτια, ακόμη και για τον Αύγουστο, όταν άλλες χρονιές, οι πληρότητες στην υψηλή σεζόν ήταν στο 100%.
Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Η μείωση στον τουρισμό τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν είναι εμφανής. Η γενικότερη ακρίβεια και η γεωπολιτική αστάθεια είναι φέτος βασικοί παράγοντες της μειωμένης κίνησης, τόσο σε αφίξεις όσο κυρίως σε επίπεδο κατανάλωσης.
Αυτή η εικόνα αποτυπώνεται όχι μόνο στη Χαλκιδική, αλλά γενικότερα στην χώρα. Η περίπτωση της Σαντορίνης με την έντονη σεισμική δραστηριότητα και τα αρνητικά δημοσιεύματα που έκαναν τον γύρο του κόσμου, επηρέασε όλες τις Κυκλάδες.
Ποια είναι η εικόνα στην Χαλκιδική, στα μέσα Ιουλίου; Η εικόνα είναι ότι, ενώ άλλες χρονιές, «στη Χαλκιδική παραδοσιακά δεν έβρισκες δωμάτιο με τίποτα, τώρα υπάρχει διαθεσιμότητα, ακόμη και για τον Αύγουστο» δηλώνει στο TheOpinion.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.
Ο Ιούλιος είναι μεν στο 90%, ο δε Αύγουστος κινείται στο 70%, δηλαδή ένα 30% στον μήνα της υψηλότατης σεζόν παραμένει στη διάθεση του κόσμου.
Γύρος, παγωτό και έτοιμο φαγητό
Και ενώ, αυτή τη στιγμή στα ενοικιαζόμενα καταλύματα της Χαλκιδικής καταγράφεται ένα 90% σε πληρότητες, οι τουρίστες είναι πολύ ‘κουμπωμένοι’ σ’ ότι αφορά την κατανάλωση και περιορίζονται τελείως στα απαραίτητα.
Δηλαδή, στο δωμάτιο και για φαγητό επιλέγουν κάτι στο χέρι, ένα σάντουιτς, ένα παγωτό. Ακόμη και στα σούπερ μάρκετ όπου διατίθεται έτοιμο φαγητό, παρατηρούνται ουρές.
Σε αντίθεση με τις ταβέρνες και τα εστιατόρια, «που ενώ δεν έβρισκες τραπέζι, τώρα βρίσκεις και με το παραπάνω» δηλώνουν χαρακτηριστικά πηγές του TheOpinion.gr.
Ρουμάνοι, Σέρβοι, Βούλγαροι
Επικρατέστερη αγορά είναι η Ρουμανία, όπου από τις αρχές του έτους, γίνεται ελεύθερα η διέλευσή τους -και- στα χερσαία σύνορα, δίχως τις καθυστερήσεις προηγούμενων ετών.
«Οι Ρουμάνοι ενώ ξόδευαν και στο φαγητό, τώρα θα βγουν 4- 5 φορές στην ταβέρνα, όταν πέρυσι έβγαιναν κάθε μέρα» σχολιάζoυν στο TheOpinion.gr.
Οι Σέρβοι άρχισαν να επιστρέφουν σιγά σιγά, καθώς τα τελευταία χρόνια είχαν εγκαταλείψει την Χαλκιδική, λόγω ακρίβειας.
Λίγοι Ιταλοί, Βούλγαροι, μειωμένοι Τούρκοι, ελάχιστοι Πολωνοί και Γερμανόφωνοι είναι η σύνθεση των τουριστών στα ενοικιαζόμενα καταλύματα της Χαλκιδικής, αυτήν την περίοδο.
Εξαφανισμένοι οι Έλληνες
Σ’ ότι αφορά τους Έλληνες, χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές επιχειρηματιών της Χαλκιδικής, λέγοντας ότι είναι πολύ μειωμένη η επισκεψιμότητά τους.
Ακόμη και τα Σαββατοκύριακα έχουν περιοριστεί, με λιγότερο από 5% να δίνει το ‘παρών’, τουλάχιστον σ’ ότι αφορά τη διαμονή.
Τιμές και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής
Και ερχόμαστε, σ’ αυτό που ‘καίει’ τους καταναλωτές αλλά και τους επιχειρηματίες, οι οποίοι κάποιοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν σ’ ένα αξιοπρεπές επίπεδο τις τιμές τους βάσει της ποιότητας που προσφέρουν, είναι όμως και εκείνοι που δεν λένε να βάλουν νερό στο κρασί τους.
«Οι τιμές κινούνται στα περσινά επίπεδα» δηλώνει στο TheOpinion.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΤΚ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» εξηγώντας πως πολλοί είναι οι επιχειρηματίες που δέχονται κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, και σε κάποιες περιπτώσεις κατεβάζουν τις τιμές κατά 10% – 15%.
Οι τιμές στα ενοικιαζόμενα καταλύματα της Χαλκιδικής κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 90 – 120 ευρώ το δίκλινο. Υπάρχουν και οικονομικότερα, με χαμηλότερου επιπέδου παροχές, όπως επισημαίνεται.
«Τα πολύ φθηνά είναι γεμάτα, τα μεσαία και τα πολύ ακριβά καταλύματα έχουν πρόβλημα» υπογραμμίζει ο κ. Παπαϊωάννου.
πηγή: theopinion.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Γιώργος Παπαντωνόπουλος: "Η Βουλή των Εφήβων μάς έδωσε φωνή"
11 Ιουλίου 2025 -
Λεπτοκαρυά Γιαννιτσών: Έρχονται τα "Νικοδήμεια 2025"
11 Ιουλίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ