close search results icon

Χάος σε Θεσσαλία, Μαγνησία, Φθιώτιδα και Εύβοια: Μεγάλες οι καταστροφές, σε απόγνωση οι κάτοικοι

«Βούλιαξε» και πάλι ο Βόλος, κινδυνεύει ξανά ο Παλαμάς. 

Χάος σε Θεσσαλία, Μαγνησία, Φθιώτιδα και Εύβοια: Μεγάλες οι καταστροφές, σε απόγνωση οι κάτοικοι

Χάος επικρατεί από χθες σε πολλές περιοχές της χώρας και ειδικά σε Θεσσαλία, Μαγνησία, Φθιώτιδα και Εύβοια, καθώς και η νέα κακοκαιρία ήταν αρκετή για να προκαλέσει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και να καταδείξει για ακόμα μία φορά την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να τα προλάβει και να τα αντιμετωπίσει.

Ενώ πλήθος πολιτών έχουν μείνει άστεγοι στη Θεσσαλία μετά το πέρασμα του «Ντάνιελ», με μόνιμο φόβο πλέον τη βροχή, ο εφιάλτης ξαναχτύπησε με δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια, περιουσίες να καταστρέφονται και πολίτες να βλέπουν τα σπίτια να πλημμυρίζουν και πάλι.

«Βούλιαξε» και πάλι ο Βόλος

Εκατοντάδες άνθρωποι χρειάστηκε να διασωθούν από χθες στον Βόλο, ενώ ολόκληρες γειτονιές βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Κεντρικοί δρόμοι της πόλης γέμισαν με λάσπες, χώματα και φερτά υλικά, αφού υπερχείλισε ο Άναυρος στη Νέα Δημητριάδα.

Δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα υπερχείλισε και ο Κραυσίδωνας, που ξήλωσε τις γραμμές του τρένου, σχεδόν διέλυσε τη γέφυρα και κι έπεσε σε άλλη γέφυρα λίγα μέτρα πιο κάτω κατακλύζοντας την οδό Παπαδιαμάντη, τον Άγιο Παντελεήμονα, τα Παλαιά, το Παλαιό Λιμεναρχείο, τη Νεάπολη και τους Αγίους Αναργύρους.

Σημαντικές ζημιές υπέστη μέχρι και το «Αχιλλοπούλειο» νοσοκομείου, όπου πλημμύρισαν τα υπόγεια του νοσηλευτικού ιδρύματος και άλλοι, λίγες μέρες αφού είχε πλημμυρίσει πτέρυγα με χημειοθεραπείες.

Ο περιφερειακός δρόμος του Βόλου δεν ήταν προσβάσιμος σε πολλά σημεία, ενώ σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στον κόμβο προς την Αγριά του Βόλου. Καταστράφηκε και ο δρόμος που οδηγεί από την πόλη προς το Πήλιο, ενώ τρομάζουν οι εικόνες από την πλημμυρισμένη Μήλινα

«Θα πεθάνουμε... Δεν έχουν που να κοιμηθούν και πού να φάνε»


Χαρακτηριστική η μαρτυρία πλημμυροπαθούς στον Πλατύκαμπο Θεσσαλίας στην ΕΡΤ. «Δεύτερη φορά, θα πεθάνουμε, για όνομα του Θεού (...) Πάρα πολύ νερό. Πνίγηκε το χωριό, πνίγηκε ο Πλατύκαμπος πάλι. Τι να πω, δεν ξέρω. Έχουμε καταστραφεί τελείως. Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να κηρυχτεί σε έκτακτη ανάγκη. Εύβοια, Καρδίτσα, νομός Λάρισας. Η Θεσσαλία διαλύθηκε. Τα χωράφια μας έχουν δύο μέτρα νερό. Τι να κάνουμε; Χρωστάμε, έχουμε γραμμάτια. Έχουμε οικογένειες, παιδιά και εγγόνια. Κάτι πρέπει να γίνει. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα να φάει. Καταλαβαίνετε; Δεν έχει χρήματα. Δεν έχω χρήματα. Υπάρχουν άνθρωποι στον Πλατύκαμπο που δεν έχουν που να κοιμηθούν και πού να φάνε. Πάμε τώρα στο σπίτι μου να δείτε πόσα άτομα έχω».

Ποτάμια δρόμοι και καλλιέργειες στη Λάρισα

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες και στη Λάρισα, με δρόμους και καλλιέργειες να έχουν πλημμυρίσει. Προβλήματα προκλήθηκαν σε αρκετές περιοχές, όπως οι δήμοι Κιλελέρ και Φαρσάλων.

Απουσία κρατικού μηχανισμού, στην περιοχή του Πλατύκαμπου-Χάλκης στη Λάρισα, οι κάτοικοι της περιοχής έσκαψαν με μηχανήματα τον δρόμο στον Γκουσμπασανιώτη για να εκτονωθεί η πίεση του νερού.

Απειλείται ξανά ο Παλαμάς

Απελπισία και στην Καρδίτσα για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς οι κάτοικοι σε Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο, Αστρίτσα κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο Παλαμάς δοκιμάζεται εκ νέου με τους πολίτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα, γιατί υπερχείλισε ο ποταμός Σοφαδίτης, ενώ πολλοί βρήκαν καταφύγιο στο δημοτικό σχολείο της περιοχής. Δεκάδες ηλικιωμένοι διανυκτέρευσαν εκεί, ενώ 18 άλλα άτομα στο πλοίο «Super Star».

πηγή: efsyn.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ