close search results icon

Ξέρεις να ψήνεις σωστά τον οβελία;

Συμβουλές για το τέλειο πασχαλινό τραπέζι

Ξέρεις να ψήνεις σωστά τον οβελία;

Πάσχα στο χωριό μετά από δύο χρόνια και ήρθε η ώρα να ζήσεις και πάλι οικογενειακές στιγμές με το γύρισμα του οβελία, χορούς και παραδόσεις.

Επιτέλους, φτάνει το Πάσχα και τα καλά νέα φέτος είναι ότι, μετά από μία δύσκολη διετία, μπορούμε να κάνουμε την απόδραση εκείνη που μας γεμίζει αναμνήσεις και ξυπνάει τα παιδικά μας όνειρα. Πάσχα στο χωριό, λοιπόν, και τι καλύτερο από ένα παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι, στο οποίο, φυσικά, πρωταγωνιστεί ο οβελίας! Ξέρεις, όμως, να ψήνεις σωστά το αρνί; Αν η οικογένειά σου ή οι φίλοι σου περιμένουν από εσένα να έχεις τον ρόλο του ψήστη της παρέας και εσύ αγωνιάς για το αν θα τα καταφέρεις, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς ότι δεν θα σε παραδεχθούν για τις ικανότητές σου. Έχουμε τα tips για το ιδανικό ψήσιμο του οβελία, ακόμη και για πρωτάρηδες.

Δώσε προσοχή στην αγορά και την προετοιμασία του αρνιού

Το πρώτο στο οποίο πρέπει να δώσεις σημασία είναι, φυσικά, το αρνί που θα επιλέξεις να αγοράσεις. Φρόντισε να είναι έως 12 με 13 κιλά, βάρος που αποτελεί ιδανικό για μία σούβλα που θα χορτάσει εσένα και την παρέα σου (μαζί πάντα με τα παρελκόμενα). Θυμήσου ότι το αρνί έχει γενικά αρκετό λίπος το οποίο χάνει με το ψήσιμο, έτσι, εάν είναι μικρότερο, δεν απομένει και πάρα πολύ στο τέλος, ενώ, εάν είναι μεγαλύτερο, υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσει να ψηθεί σωστά. Την προηγούμενη μέρα από το τραπέζι, πλύνε καλά το αρνί και καθάρισέ το πριν να το περάσεις στη σούβλα. Αλατοπιπέρωσέ το καλά στο εσωτερικό, επίσης, από την προηγούμενη, και φρόντισε να το δέσεις καλά και με προσοχή. Δέσε το σε αρκετά μέρη, στα πόδια, το σώμα και τον λαιμό του, ράψε την κοιλιά του και φρόντισε να είναι ευθυγραμμισμένο στη σούβλα για να ψηθεί ομοιόμορφα. Το ράψιμο του αρνιού γίνεται με σπάγγο κατάλληλο για ψήσιμο (μπορείς να βρεις σε όλα τα σουπερμάρκετ) και χοντρή βελόνα, ενώ για τη στερέωσή του στη σούβλα θα χρειαστείς σύρμα και πένσα. Κάλυψέ το με πανιά (όχι με πλαστικό) για να μην έρθει σε επαφή με έντομα, και άφησέ το να στεγνώσει όλο το βράδυ.

Βάλε το ξυπνητήρι σου νωρίς!

Αν είσαι ο ψήστης της παρέας, η Κυριακή του Πάσχα πρέπει να ξεκινήσει για σένα από πολύ πρωί. Ετοίμασε από νωρίς τη φωτιά, για να μην βρεθείς να ψήνεις έως το απόγευμα δίπλα από πεινασμένους φίλους και οικογένεια. Ένα καλό προσάναμμα είναι οι κληματόβεργες, ενώ ιδανικά είναι τα δρύινα κάρβουνα (θα χρειαστείς 10-12 κιλά για να μην ξεμείνεις). Δώσε προσοχή στο ότι η φωτιά πρέπει να είναι σκεπασμένη με στάχτη και να έχει χωνέψει πριν τοποθετήσεις το αρνί, για να μην “αρπάξει” από την αρχή. Χρειάζονται λιγότερα κάρβουνα στο κέντρο και περισσότερα στα σημεία όπου βρίσκονται τα χέρια και μπούτια του αρνιού. Ξεκινώντας το ψήσιμο, φρόντισε να μην είναι το αρνί πολύ κοντά στη φωτιά, τοποθέτησέ το λοιπόν σε πιο ψηλή θέση και γύριζε με γρήγορο ρυθμό. Όσο χαμηλώνει η φωτιά και περνάει η ώρα, μπορείς να κατεβάσεις και το αρνί, αλλά και τον ρυθμό του σουβλίσματος. Για μεγαλύτερη διευκόλυνση, μπορείς να αγοράσεις φυσικά ένα ηλεκτρικό μηχάνημα περιστροφής της σούβλας - εκτός και αν η παρέα έχει όρεξη για γύρισμα ή απλά είστε λάτρεις της παράδοσης. Και μην ξεχνάς: το αρνί είναι έτοιμο όταν ξεκολλάει το κρέας από το κόκαλο και σίγουρα θα μπεις στον πειρασμό να ξεκινήσεις να το δοκιμάζεις, πριν ακόμη καθίσεις στο τραπέζι.

Τι άλλο μπορεί να έχει το πασχαλινό τραπέζι;

Αν θέλεις φυσικά, πέρα από αρνί, μπορείς να ετοιμάσεις και το δικό σου κοκορέτσι. Μπορεί να έχει λίγο παραπάνω κόπο, αλλά το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει. Καθάρισε πρώτα τα έντερα πολύ σχολαστικά, και συμβουλέψου τον κρεοπώλη σου για σιγουριά. Ιδανικά, το πλύσιμο πρέπει να γίνεται μέσα-έξω, με τρεχούμενο νερό και να επαναληφθεί αρκετές φορές. Στη συνέχεια, κόψε τις συκωταριές και ξεκίνα να περνάς στη σούβλα εναλλάξ τη συκωταριά και τα γλυκάδια. Τύλιξε τις αντεριές σφικτά γύρω από το κοκορέτσι και… έτοιμο για ψήσιμο. Ιδανικά πρέπει να προετοιμάζεται την ίδια μέρα και να ψήνεται πιο κοντά στη φωτιά στην αρχή και στο τέλος του χρόνου ψησίματος (για να φύγουν τα πολλά υγρά και για να πάρει χρώμα αντίστοιχα).

Πέρα από τον ψήστη ωστόσο, σίγουρα η παρέα θα έχει και κάποιον στην κουζίνα για τα υπόλοιπα. Δεν χρειάζονται πολλά, αλλά δεν μπορεί να λείπουν από το τραπέζι σου συνοδευτικά και μεζέδες όπως το παραδοσιακό τζατζίκι, μία πίτα, ζυμωτό ψωμί και, φυσικά, οι απαραίτητες πατάτες και τα κόκκινα αβγά. Όμως, για να μη σου πέσει βαρύ το πασχαλινό τραπέζι, φρόντισε να υπάρχουν και κάποιες σαλάτες ή βραστά λαχανικά στο πρόγραμμα. Ξεκίνα με ελαφρά γεύματα και μικρά σνακ για να προετοιμάσεις το στομάχι για το λουκούλλειο γεύμα και πίνε άφθονο νερό, προσπαθώντας να είσαι όσο το δυνατόν πιο συγκρατημένος και στο κομμάτι του αλκοόλ.

Κάνε τις αγορές σου αυτή την περίοδο και ετοιμάσου για ένα ξεχωριστό Πάσχα

Όποιο μέρος και αν επιλέξεις για να περάσεις το φετινό σου Πάσχα και να ζήσεις την εμπειρία του ψησίματος του οβελία, μην ξεχάσεις τα δώρα για τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Μπορείς να πραγματοποιήσεις όλες τις αγορές που θα χρειαστείς και να επωφεληθείς από τις προσφορές του προγράμματος επιβράβευσης €πιστροφή, γιατί, φέτος, από 8/4 έως και 23/4 με κάρτες Eurobank που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, μπορείς να κερδίσεις 10% €πιστροφή με πιστωτικές ή 5% €πιστροφή με χρεωστικές κάρτες, σε επιλεγμένους συνεργάτες (IKEA, SEPHORA, Marks & Spencer, DPAM, Zakcret Sports, Perfect Toys, xPlore, Toys Shop, Artemeis.gr, Ekdromi.gr, Δωδώνη και Fast Ferries). Επιπλέον, με κάθε αγορά, μπαίνεις στη μεγάλη κλήρωση του προγράμματος €πιστροφή για καλοκαιρινά ταξίδια στην Ελλάδα και πολλά δώρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ