close search results icon

Ξηρή καταιγίδα : Το καιρικό φαινόμενο που προκαλεί πυρκαγιές

Ο ρόλος των κεραυνών και οι άνεμοι που δημιουργούνται από συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες. 

Πολλές από τις πυρκαγιές όπως αυτές στην Αττική έχουν δημιουργηθεί από κεραυνούς, σύμφωνα με την πυροσβεστική, τις οποίες προκαλούν οι «ξηρές καταιγίδες».

Τι είναι όμως το φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας»;

Το φαινόμενο αυτό όπως παρατηρείται στις ΗΠΑ, πρόκειται για έναν τύπο ηλεκτρικής καταιγίδας που έχει μικρή ή καθόλου βροχόπτωση. Συνήθως φαίνεται από τον ουρανό με συχνή αστραπή και βροντή, αλλά δεν προκαλείται βροχή.

Οι κεραυνοί στη συγκεκριμένη περίπτωση επειδή πέφτουν σε ξηρό έδαφος ονομάζονται ξηροί κεραυνοί και χτυπώντας μια ξηρή πηγή καυσίμου στο έδαφος, προκαλούν εύκολα φωτιά. Οπότε σε ήδη καμένες περιοχές με ξηρό έδαφος μπορούν να γίνουν αναζωπυρώσεις από τους κεραυνούς.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη να πέσει βροχή, η ξηρασία του εδάφους δεν συνεισφέρει ώστε η βροχή να βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, όχι μόνο δεν μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της πυρκαγιάς, αλλά μάλιστα μπορεί να δημιουργήσει νέα. Επιπλέον μπορεί να παράγει δυνατούς ανέμους τους ενισχύοντας έτσι τις φωτιές που ήδη υπήρχαν ή που η ίδια η ξηρή καταιγίδα δημιούργησε.

Οι άνεμοι που δημιουργούνται από αυτές τις περιβαλλοντικές συνθήκες μπορούν να ανυψώσουν μεγάλη ποσότητα σκόνης και άλλων συντριμμιών, ειδικά στις πιο ξηρές περιοχές. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα μια μεγάλη καταιγίδα σκόνης που μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα. Ενάντια σε αυτές τις καταιγίδες σκόνης υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα προστασίας. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτές οι καταιγίδες σκόνης είναι ικανές να προκαλέσουν ασφυξία και θάνατο.

πηγή: tvxs.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ