Χορτόπιτα τηγανητή, με μυρωδικά και λιαστή ντομάτα

Υλικά
Μερίδες: 4
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 φύλλα σφολιάτας
200 γρ. βλίτα
300 γρ. ξινοτύρι
100 γρ. γραβιέρα
½ ματσάκι μυρώνια
6 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 αυγά
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μια λαχταριστή, τραγανή τηγανητή χορτόπιτα, με τυριά και λιαστές ντομάτες είναι ό,τι πρέπει για ορεκτικό ή κυρίως γεύμα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Παίρνουμε ένα τηγάνι 30 εκ. το αλείφουμε με ελαιόλαδο και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας κόβοντας τις γωνίες. Αφήνουμε λίγο ύψος για να σκεπάσουμε στη συνέχεια και να κολλήσει με το άλλο φύλλο.
Βήμα 2
Σε νερό που κοχλάζει ρίχνουμε και βράζουμε τα βλίτα για 7΄-8΄. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Βήμα 3
Προσθέτουμε σε ένα μπολ το ξινοτύρι, τη γραβιέρα, τα ψιλοκομμένα μυρώνια, τις λιαστές ντομάτες, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε τα αυγά με σύρμα και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα.
Βήμα 4
Ρίχνουμε το μείγμα στη σφολιάτα και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Με λίγο ελαιόλαδο κλείνουμε τις άκρες γύρω-γύρω σχηματίζοντας μια ωραία στρογγυλή πίτα. Τηγανίζουμε για 5'-6' σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να ροδίσει.
Βήμα 5
Στη συνέχεια, με δύο σπάτουλες ή ένα πιάτο τη γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, προσθέτοντας ξανά ελαιόλαδο στο τηγάνι για να μην κολλήσει. Τηγανίζουμε για άλλα 5'-6'. Αν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε άλλα δύο γυρίσματα ώστε να ροδίσει ακόμη περισσότερο. Τη σερβίρουμε ζεστή σε κομμάτια.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Food styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography
cantina.protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ: Δυνατότητα μεταβολών στις δηλώσεις ΟΣΔΕ
20 Αυγούστου 2025
ΣΧΟΛΙΑ